Storstreik i gang:

Kommer med oppfordring

- Kan føre til tomme butikkhyller på rekordtid

ADVARER: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er bekymret for hamstring. Foto: Berit Roald / NTB
ADVARER: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er bekymret for hamstring. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHO og LO brøt søndag lønnsforhandlingene med NHO hos Riksmekleren. Dermed er over 22 947 LO-medlemmer og 1441 YS-medlemmer tatt ut i streik fra mandag morgen.

Streiken er helt spesiell. Det har nemlig aldri tidligere vært streik i et mellomoppgjør. Disse oppgjørene tas annenhvert år, og skiller seg fra hovedoppgjøret ved at det kun forhandles om penger.

Drikkebransjen er blant dem som rammes hardest av streiken. Blant medlemmene som tas ut i streik står drikkevareprodusenter som Ringnes, Aas, Mack, Grans, Hansa og Coca Cola.

Andre store bedrifter som IKEA, Diplom-Is, Nidar, Veidekke og Aker Solutions står på lista over bedrifter hvor medlemmer streiker.

- En gavepakke til grensehandelen

Flere arbeidere vil bli tatt ut i streik ved Aass bryggerier.

- Det er litt uklart enda, men jeg vil si ca. 40 mennesker som blir tatt ut i streik. Det er på selve bryggeriene og produksjonen, sier bryggerisjef Christian Aas.

Han mener at streiken kan føre til en økning i «harryhandelen».

- Ved en streik blir utenlandsk produksjon og eierskap nok en gang favoritisert og blir det langvarig er det en gavepakke for grensehandel. forteller Aass til Dagbladets Børsen.

Han mener at utenlandske bryggerier og norske bedrifter som produserer drikkevarene sine utenfor landet blir en av streikens store vinnerne.

- Vi bruker ren norsk energi, noe som koster oss dyrt. Men utenlandske aktører i mange tilfeller produserer med kullkraft med svært billig energi, og dermed pumpe sine varer inn på det norske markedet med en større gevinst.

Aass forteller at de siste åra har vært tøft for bryggeriet.

- Jeg tror ikke det går så bra med norsk næringsliv nå som man tror, eller som LO sier. Etter to år med pandemi og nå strømsjokket i fjor, som var helt villt. For vår virksomhet førte dette alene til at resultatet ble redusert til en tredjedel av hva det var. Vi står ovenfor store innvesteringer for å være med på det grønne skiftet, noe som blir tøft.

- Nå blir det stopp

Ringnes opplyser til Dagbladets Børsen at de på nåværende tidspunkt har over 500 medlemmer som er organisert i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) - som alle har blitt tatt ut i streik mandag

- Det er en lei situasjon, som fører til at vi ikke lenger kan fortsette med forsvarlig drift, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard til Dagbladet.

Streiken betyr at Ringnes har stoppet all produksjon og utlevering, som igjen vil ramme forbrukerne. Drikkevareseksjonen og ølkrana kommer sakte, men sikkert til å bli tømt.

- Akkurat når det blir tomt, tør jeg ikke spekulere i. Veldig mange butikker får jo også ukentlige leveranser, men nå blir det stopp. Det er det som er i butikkene som er tilgjengelig - det blir ikke noe påfyll foreløpig.

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier LO er god rustet til å kunne streike i lang tid med en stor streikekasse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Klar oppfordring

- Det kan føre til tomme butikkhyller på rekordtid, samt at mange kan føle trangen til å hamstre, sier forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen til Børsen.

Hun forteller at de oppfordrer folk til å unngå hamstringen - selv om bedriftene trolig ikke får påfyll med det første.

- Det er mange konsekvenser som følger med denne type storstreik, men det er klart at en av mange, er at det blir tomt for varer når bedriften ikke er i stand til å drive forsvarlig drift, sier Hansen.

Hun forteller at mange butikker nå vil være avhengige av det de har på lager, ettersom det vil gå en stund før det blir påfyll.

- Hvis folk begynner å hamstre, vil det gå tomt i hyllene mye fortere enn det som er både forsvarlig og nødvendig. Det kan skje, men min oppfordring er helt klart at folk må unngå det.

NHO-sjef Ole Erik Almlid storstreik etter brudd i forhandlingene mellom NHO og LO. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

- Ikke ønskelig

Forbundslederen sier at hun syns det er trist at streiken kommer til å ramme både bedrifter og enkeltpersoner.

- Hensikten er jo at en streik skal ramme, men om man hamstrer, vil det jo føre til at enkeltmennesker blir rammet på en måte som ikke er ønskelig for noen. Det er også snakk om varer mange trolig kan klare seg uten, sier Hansen.

Avslutningsvis forteller hun til Dagbladet at det framover nå vil bli hektisk for bedriftene, der tillitsvalgte blant annet skal forberede streikevakter og liknende.

- Men jeg har stor tiltro til at de kommer til å få det til på en ryddig måte, i ordna former. Det er jeg ikke bekymret for. Men det kommer til å bli hektisk for de tillitsvalgte og ansatte - de skal vi forsøke å ivareta etter beste evne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer