Dyreparken i Kristiansand:

Kommer seg ikke på jobb

Sørlandet snøs ned, og Dyreparken jobber på spreng for å dekke opp for ansatte som ikke kommer seg på jobb.

MYE SNØ: Dyreparken i Kristiansand er dekket av snø, noe som skaper utfordringer for de ansatte. Foto: Dyreparken
MYE SNØ: Dyreparken i Kristiansand er dekket av snø, noe som skaper utfordringer for de ansatte. Foto: Dyreparken Vis mer
Publisert

2024 har startet med et massivt snøfall og flere minusgrader. Spesielt på Sørlandet har snømengdene veltet innover, og næringslivet må ta regninga.

Børsen har vært i kontakt med flere bedrifter i Kristiansand som sliter som følge av snøværet.

Den lille spesialbutikken Oliviers & Co, som selger olivenolje og delikatessevarer, holder stengt onsdag.

- Det er vanvittig mye snø, og når det bare kommer én stakkars kunde som har kjempet seg gjennom snøværet, ser vi det som lettere for folk å holde seg hjemme. Vi har en ansatt som i løpet av en arbeidsdag måtte måke tre-fire ganger, og det blir mye ekstraarbeid for så lite. Det er fullstendig kaos i byen, sier eier Daniel Benitez til Børsen.

NEDSNØDD: Oliviers & Co har valgt å holde stengt onsdag, som følge av snøværet. Foto: Oliviers & Co
NEDSNØDD: Oliviers & Co har valgt å holde stengt onsdag, som følge av snøværet. Foto: Oliviers & Co Vis mer

Han håper snøværet gir seg i løpet av et par dager, og er ikke veldig bekymret for tapt omsetning.

- Det spørs jo hvor lenge været varer. Er det fullstendig kaos i mange dager, kan vi nok tape litt på det. Men vi hadde ikke holdt stengt om vi fryktet å gå dukken. Dette ser vi på som absolutt nødvendig, sier han.

Flere holder stengt

Daglig leder i næringsforeningen Kvadraturen, Heidi Sørvig, forteller at det er flere butikker i sentrum som sliter onsdag.

- Når det er så dårlig vær og kjøreforhold, og folk oppfordres til å holde seg hjemme, da går det utover alle. Det er ikke så mange som kommer til butikkene akkurat nå, sier hun til Børsen.

Svært store mengder med snø og vind skaper kaos på store deler av Sørlandet, her fra Arendal med Dagbladets reporter Frida Haakstad ute i felt. Vis mer

Hun forteller at det ikke bare er Oliviers & Co som holder stengt.

- Det er butikker vi vet ikke åpner i dag. Noen sitter værfast etter nyttårshelga som de har feiret andre steder, andre har utfordringer med å komme seg til jobb. Et par butikker i sidegatene er helt nedsnødd, sier Sørvig.

Hun gir likevel liv til uttrykket «blid sørlending»:

- Vi må bare ta dette med godt humør. Dette varer noen dager, så vil vi gå tilbake til normalen. All honnør til alle som brøyter. Det var ikke en ønsket start på januarsalget, men vi satser på at ting stabiliserer seg mot helga og at vi før en god første helg i året. Det er lite vi kan gjøre med været, så her er det bare om å gjøre å støtte næringsdrivende og medlemmer i en krevende tid, sier hun.

Problemer for Dyreparken

Nylig ble alle bussene i Kristiansand innstilt. Det skaper utfordringer også for Dyreparken.

- Folk har problemer med å komme seg på jobb, sier administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, til Børsen.

- Vi har dyr som trenger mat og tilsyn, men foreløpig har det gått greit. Vi har flinke folk som likevel stiller opp og tar et ekstra tak, legger han til.

Han forteller at en annen stor utfordring er at det har falt mye snø på de ulike byggene. De arbeider nå med å få dette fjernet. Snøværet til tross har dyrene det relativt greit, forsikrer han.

- Det er mye snø over alt, men de fleste dyrene har steder de kan gå og skjule seg. Dyrene som går ute takler norsk natur, og vi holder tilsyn med dem og ser at de har det fint. Jeg har ikke fått beskjed om noen problemer som ikke lar seg løse, sier han.

Dyreparken har valgt å holde åpent også i disse dagene, selv om alle butikker og aktiviteter holder stengt. Det store trøkket med gjester har latt vente på seg, kan Aamot fortelle.

- Vi klarer oss foreløpig greit, men vi ser fram til at det blir litt lettere i været. Dette er jo ikke spesielt for bare oss, men for hele landsdelen.