Oljefondet i Russland

Kommer seg ikke ut

Oljefondet sliter fortsatt med å trekke ut sine investeringer fra Russland.

SLITER: Oljefondet, under ledelse av Nicolai Tangen, sliter med å trekke seg ut av Russland. Foto: Nina Hansen, Dagbladet
SLITER: Oljefondet, under ledelse av Nicolai Tangen, sliter med å trekke seg ut av Russland. Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondets samlede verdier på 14000 milliarder kroner gjør det til en av verdens største investorer.

- Går det dårlig i verden, går det dårlig for fondet. Fondet eier grovt sett 1,5 prosent av alle verdens selskaper som er på børs. Så det følger av hverandre, og det er ikke mulig å gjemme seg noen steder, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han legger i dag fram fondsmeldingen. Sentrale temaer i meldingen er hvordan økonomiske og politiske utviklingstrekk internasjonalt kan påvirke Statens pensjonsfond utland - som normalt omtales som Oljefondet.

Under presentasjonen kommer det fram at Oljefondet satt med investeringer i 47 selskaper i Russland da landet invaderte Ukraina i februar i fjor. Samlet verdi var rundt 25 milliarder kroner.

- Dette markedet er fortsatt underlagt omfattende sanksjoner ... Derfor er det ikke mulig å trekke seg ut for tida, heter det i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Allerede 3. mars i fjor sa Oljefondets sjef Nicolai Tangen til Børsen at så godt som alt var tapt av fondets investeringer i Russland. Dagens uttalelse bekrefter at situasjonen er fastlåst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer