Ordførere roper varsko:

- Kommer til å smelle

I vinterparadiset Hemsedal stålsetter de seg for skrekkscenario. I Kragerø ber ordføreren hyttefolk og studenter om å ikke reise til kommunen.

ADVARER: Som følge av smitteutbruddet i Nordre Follo, bes innbyggere i flere kommuner om å unngå unødvendige reiser - deriblant til hytta. Nå kommer ordførerne i de populære hyttekommunene Hemsedal, Kragerø og Trysil med en klar beskjed. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB
ADVARER: Som følge av smitteutbruddet i Nordre Follo, bes innbyggere i flere kommuner om å unngå unødvendige reiser - deriblant til hytta. Nå kommer ordførerne i de populære hyttekommunene Hemsedal, Kragerø og Trysil med en klar beskjed. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå må vi ta et felles krafttak. Derfor fraråder vi både hyttefolk og studenter i Oslo-regionen om å dra hit, sier Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) til Børsen.

Forrige fredag slo norske myndigheter full alarm. Totalt 25 kommuner ble rammet av omfattende tiltak og nedstenginger. Dette i et forsøk på å bekjempe utbruddene av virusmutasjonen i Nordre Follo.

I skjærgårdsparadiset Kragerø er ordføreren dypt bekymret for at hyttegjester og andre tilreisende skal forårsake et smitteutbrudd i kommunen. Han forventer nå at folk ikke reiser dit.

- IKKE KOM: Kragerø er en populær hyttekommune. Nå ber ordføreren hyttefolk og studenter fra Oslo-regionen om å ikke reise til kommunen. Bildet tatt fra Gunnarsholmen i Kragerø mot gjestehavna og byens sentrum. Foto: Geir Olsen / NTB
- IKKE KOM: Kragerø er en populær hyttekommune. Nå ber ordføreren hyttefolk og studenter fra Oslo-regionen om å ikke reise til kommunen. Bildet tatt fra Gunnarsholmen i Kragerø mot gjestehavna og byens sentrum. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Frykter smitteutbrudd

- Akkurat nå har vi lite eller ingen smitte. Vi ønsker blant annet å opprettholde kontinuitet i vaksinasjonen, og er aller mest bekymret for at smitten skal dras inn i helsevesenet.

- Så selv studenter frarådes å dra hjem?

- Vi vet at det muterte viruset er mer smittsomt enn tidligere varianter. Derfor ber vi om at også studenter ikke drar hjem til foreldrene sine og potensielt sett sprer dette.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han skyter inn:

- Hyttegjester som allerede hadde kommet hit, kan være her, såfremt man holder mobiliteten nede. Forhåpentligvis vil denne situasjonen gjelde for en relativt kort periode.

- Firedoblet

Innbyggere i de berørte Oslo-kommunene har inntil videre blitt bedt om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig. Det gjelder også hytteturer. For de som allerede befant seg på hytta da de nye tiltakene ble presentert, er det ikke satt et krav om hjemreise.

Da alarmen gikk forrige fredag, kunne ordføreren i Hemsedal imidlertid telle 10 000 mennesker i bygda. Vanligvis har kommunen 2500 fastboende.

FRYKTER FOR SMITTESITUASJONEN: Ordføreren i Hemsedal forbereder seg på det verste. Avbildet er leilighetsbygg og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik, NTB
FRYKTER FOR SMITTESITUASJONEN: Ordføreren i Hemsedal forbereder seg på det verste. Avbildet er leilighetsbygg og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik, NTB Vis mer

- Antall personer her var firedoblet, og vi vet at mange hyttebesøkende kommer fra det sentrale østlandsområdet. Det var likevel fint lite vi kunne gjøre med det en fredags kveld. Særlig når regjeringen slår fast at de som allerede er på hytta, ikke vil bli bedt om å dra hjem, sier ordfører Pål Terje Rørby (Sp) til Børsen.

- Vil smelle

Rørby forklarer at Hemsedal har gjennomført omfattende beredskapsøvelser og simulert større utbrudd - der nær samtlige ledd i kommunen har tatt del i øvelsene. Dette har fjellbygda jobbet systematisk med helt siden tidlig mars i fjor.

Nå stålsetter de seg for et skrekkscenario.

- Det er ikke snakk om hvis det kommer smitte, men når. For det kommer til å smelle i form av et smitteutbrudd, og den situasjonen må vi kunne håndtere.

Han understreker:

- Foreløpig ser det ut til at vi har god kontroll, og derfor tok vi nyheten om virusmutasjonen i Nordre Follo med en viss ro.

MUTERT VIRUS: Kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Myhrvold, sier de ikke vet hvordan det muterte viruset kom inn på eldrehjemmet i kommunen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke sjekke skilter

Ordføreren opplyser at et betydelig antall hyttefolk har forlatt kommunen siden helga. Rørby understreker på samme tid at hytteeiere er velkommen - under visse forutsetninger.

- Vi skal ikke sjekke bilskiltene, men innbyggere fra de kommunene som er anbefalt å ikke foreta seg fritidsreiser, bør følge det. Folk må gjerne oppsøke lege her om de blir syke, men blir de påvist positive, må de gjerne reise hjem.

- Videre må man ta hensyn til de lokale smittevernreglene som gjelder, som å gå på butikken utenom de travleste tidspunktene.

Sterk oppfordring

Ordfører i Trysil, Erik Sletten (Sp), oppfordrer folk på det sterkeste om å ta situasjonen på størst mulig alvor og å følge helserådene.

- Det må være førsteprioritet. Samtidig så er det nok trist for folk å ikke få brukt hytta som en hadde tenkt. Vi har godt forhold til hytteeierne, så dette er trist.

Sletten opplyser at Trysil foreløpig befinner seg i gult område.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Så kommer vi i en situasjon der en må være minst mulig mobil, og da får en ikke besøkt hytta rett og slett. Dessverre er det bare sånn. Pandemien kommer først.

- Så hytteeierne bør ikke komme til Trysil nå?

- De har vel fått beskjed om å unngå unødige reiser. De skal holde seg i sine områder og reise minst mulig. Da gir egentlig svaret seg selv.

- Vi har hatt noen utbrudd som blir sporet og som er rimelig under kontroll. Men det er dessverre umulig å unngå, smitten dukker opp på de underligste plasser.

- Sliter veldig

Trysil er blant hyttekommunene der særlig næringslivet har fått kjenne virusets brutale piskeslag. Ordføreren legger ikke skjul på at situasjonen er krevende.

- Vi har høy arbeidsledighet. Vi har et veldig stort reiseliv. Vi er Norges største skidestinasjon, så overnattingsbedrifter, servering og aktivitetsbedrifter sliter veldig. Det er en akutt likviditetskrise for en del. Samtidig har det vært byggeaktivitet med nybygg og restaurering. Det har vært bra med folk her i sommer og høst.

Han skryter videre av hytteierne.

- Hyttefolket er veldig flinke til å bruke lokale håndverkere og dagligvare, men det blir et tillegg nå. Den gode omsetningen vi har hatt på hytteeiere i dagligvare og andre forretninger, den vil nå gå ned. Vi ønsker ikke at det skal være sånn som det er nå, men det er dessverre nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer