- Kommer til å smerte

TV-ekspert mener at kriserammede Viaplay står i en svært alvorlig situasjon. - I verste fall må de selge deler av selskapet.

TØFFE TIDER: Torsdag gikk Viaplay ut og kunngjorde at de trekker sine varslede helårsutsikter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TØFFE TIDER: Torsdag gikk Viaplay ut og kunngjorde at de trekker sine varslede helårsutsikter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag varslet Viaplay at det ser mørkt ut økonomisk og at selskapet derfor trekker en tidligere rapport om konsernets drift, resultater og utsikter for 2023.

Selskapet begrunner grepet med «betydelig svakere framtidige inntekts- og resultatutsikter» for spesielt den nordiske virksomheten. Nyheten ga umiddelbart brutale utslag for Viaplay-aksjen, som reagerte med et stup på over 20 prosent.

- Det er jo alvorlig når vi ser på børsverdien. Altså, det er ikke noe tvil om at når man taper såpass mye, så er jo det et alvorlig signal, sier tv-ekspert Arne-Inge Christophersen til Børsen.

Torsdagens beskjed føyer seg inn i en lang rekke medieomtaler den siste tida, og kom bare timer etter at styreleder Pernille Erenbjerg trakk seg med umiddelbar virkning onsdag kveld.

Toppsjefen gikk av

For en drøy måned siden ble det også kjent at Viaplays toppsjef gir seg «i lys av dagens utfordringer».

På samme tid har de økonomiske forventningene allerede blitt kraftig nedjustert en gang tidligere. Samtidig melder danske BT at en større nedbemanning skal være på vei.

- Det har vært ganske radikale endringer bare på kort tid. Det er ganske omfattende det som skjer, så det er jo et tydelig signal om at her må det gjøres noe, fortsetter tv-eksperten.

Selv om Viaplay nå står i en heftig storm, er ikke Christophersen bekymret for at selskapet styrer mot slutten.

- Jeg er helt sikker på at Viaplay er så profesjonelle at de kommer til å lande med begge beina godt plantet på jorda. Men det er klart at det kommer til å smerte.

- Ikke lykkes

Christophersen fortsetter:

- I verste fall må selge deler av selskapet. Jeg tror ikke det er overhengende fare for konkurs. Det som kan skje er at de splitter opp selskapet, men det er litt lenger fram i tid. Det de må gjøre nå er å ta kontroll over kostnadsbildet og de rettighetene de har.

TV-eksperten mener det er en blanding av mange faktorer som gjør at inntektene til Viaplay uteblir. Han peker blant annet på et abonnementssalg som har bremset opp og et annonsemarked som er snudd på hodet.

- Det er større reklametørke nå enn noensinne, og i tillegg så er man avhengig av å selge en del abonnementspakker. Det har man ikke lyktes med. Samtidig er kostnadene veldig høye, spesielt på grunn av at man har kjøpt veldig mange store og dyre rettigheter. De er derfor avhengig av inntekter for å kunne dekke et hav av rettigheter, spesielt innen sport.

Klar oppfordring

- Har Viaplay tatt seg vann over hodet?

- Nei, disse grepene ble gjort for to år siden, og da så markedet helt annerledes ut. Da var det større etterspørsel, og dermed inngikk man avtaler og bydde på dyre rettigheter.

- Hva er det viktigste for å få skuta på rett kjøl?

- Det er å vise at de tar grep. De må vise at de handler og det så fort som mulig. Så får vi se om investorene synes det er troverdig nok til å satse på dem.

Viaplay har selv opplyst at de ikke vil uttale seg om egen strategi før det kommer en ny oppdatering den 20. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer