Kommunen mener billettboder bryter loven

Striden om Nordkapplatået er langt fra over. Nå har to billettboder langs E69 blitt stridens kjerne. Ordføreren beskriver saken som energitappende.

NORDKAPP: Kommunen har kjempet i flere år for å sikre gratis tilgang til Nordkapplatået. Nå vil kommunestyret også ha bort buene der hotellkjeden Scandic tar betaling for inngang til Nordkapphallen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NORDKAPP: Kommunen har kjempet i flere år for å sikre gratis tilgang til Nordkapplatået. Nå vil kommunestyret også ha bort buene der hotellkjeden Scandic tar betaling for inngang til Nordkapphallen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Velkommen til Nordkapp. Nordkapp-platået er utmark og fritt tilgjengelig for alle. Parkering er gratis».

Slik lyder skiltet som nå møter besøkende ved ankomst til turistmagneten, melder Radio Nordkapp.

Det er satt opp ved en billettbod av Scandic Nordkapphallen. Hotellkjeden har i en årrekke har kjempet for å få innkreve parkeringsavgift og inngangsbillett fra besøkende til Nordkapplatået.

Hotellkjeden har tapt striden i retten tre ganger, men den er ikke over.

Nå har Nordkapp kommune bestemt at Scandic også må stanse billettsalg til den nærliggende Nordkapphallen, som hotellet drifter, på veien før friluftsparkeringen til platået.

Ordfører: - Energitappende

Vedtaket ble først fattet i kommunestyret 16. mai.

Der pålegges Scandic å «umiddelbart» opphør av praksisen å stanse trafikken på E69, før innkjøringen til parkeringen på Nordkapplaåtet.

Hotellet pålegges videre å stanse all virksomhet med billettsalg på samme sted. Billettbodene må også bort innen 1. mai neste år.

Vedtaket ble påklaget, men opprettholdt av kommunestyret 29. juni. Nå er det opp til Statsforvalteren i Troms og Finnmark å avgjøre om kommunens pålegg er lovlig.

- Det er selvfølgelig beklagelig at denne saken tværes ut. Det er energitappende og strevsomt å holde på med dette - omatt og omatt, sier ordfører i Nordkapp kommune, Trudy Engen (SV), til Dagbladet.

VIL HA SLUTT PÅ HINDRINGER: Ordfører i Nordkapp, Trudy Engen, vil ha slutt hotellets billettsalg langs E69. Foto: Nordkapp kommune
VIL HA SLUTT PÅ HINDRINGER: Ordfører i Nordkapp, Trudy Engen, vil ha slutt hotellets billettsalg langs E69. Foto: Nordkapp kommune Vis mer

Når det er sagt, mener hun det er fint at hotellet har satt opp skilt som opplyser om det domstolene har fastslått: Tilgang og parkering er gratis.

Ordføreren besøkte Nordkapplatået seinest tirsdag forrige uke, og forteller at hun da møtte flere som ikke skal ha vært opplyst om dette.

- Det var også lang kø ved billettbodene, ettersom trafikken ble stanset. Det skjer hele tida, sier Engen.

Mener buene bryter friluftsloven

Bakgrunnen for vedtaket er at kommunen mener Scandic bryter friluftslovens paragraf 13, som forbyr stengsler eller annen vanskeliggjøring av ferdsel i friluftområder.

Billettbodene ligger 300 meter unna Nordkapphallen, men like før innkjøringen til Nordkapplatåets gratisparkering.

- Når det kommer besøkende som ikke er kjent, kan det oppstå misforståelser, slik at de stanser og tenker at de må betale, sier Engen.

BILLETTBUER: Det er disse billettbuene, ved innkjørselen til friluftsparkeringen på Nordkapplatået, kommunen vil ha bort. Foto: Nordkapp kommune
BILLETTBUER: Det er disse billettbuene, ved innkjørselen til friluftsparkeringen på Nordkapplatået, kommunen vil ha bort. Foto: Nordkapp kommune Vis mer

Kommunedirektør Idar Jensen mener at billettbodene ble ulovlig oppført i 1995, og at billettsalget siden har vært ulovlig. Det kom fram under et formannskapsmøte i juni, referert av Radio Nordkapp.

Bodene ble satt opp etter plan- og bygningsloven, opplyste kommunedirektøren, mens friluftsloven ikke ble tatt inn i vurderingen.

- Hvorfor har man da ikke gjort noe med dette tidligere?

- Fordi man ikke har forstått friluftsloven, vil jeg tro. Det gjelder i hvert fall for min egen del - at jeg ikke har vært opplyst nok, svarer Engen.

Bestrider kommunens argumenter

Bodene er oppført på grunn festet av forvaltningsorganisasjonen Fefo.
Fefo leier den ut til Rica Eiendom, som igjen leier den ut til Scandic.

- Vi er uenige i kommunens forståelse av friluftsloven paragraf 13, og mener det er feil å vurdere bodene som stengsel. Ettersom vi er uenige i kommunens vurdering av bodene, har vi valgt å klage på vedtaket, sier Snorre Moe, styreleder i Scandic Norge, i en skriftlig kommentar til Dagbladet.

Rica og Scandic leverte i forkant av vedtaket sine merknader til innstillingen.

Der argumenterer de også for at bodene tjener en viktig funksjon, der bilene som stanses blir minnet om å vise hensyn til den sårbare naturen, får viktige parkeringsanvisninger og informasjon om værforhold.

Selskapene mener at denne dialogen med publikum, gjennom bruk av bodene, er «avgjørende» for å oppfylle sitt kontraktsfestede ansvar for ivaretakelse av sikkerhet og minst mulig belastning for miljøet.

Samtidig lovet de et større skilt, for å tydeliggjøre at det er fri ferdsel og parkering på platået, det som nå er på plass.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer