Kommunenes inkassoregning: - Surr og rot

Flere kommuner har mangfoldige inkassosaker. Inkassotopp er ikke imponert.

INKASSO: Bergen er en av kommunene som hadde flere aktive inkassosaker. Foto: Marit Hommedal / NTB
INKASSO: Bergen er en av kommunene som hadde flere aktive inkassosaker. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en liste Børsen har fått tilgang til har norske kommuner en inkassoregning på rundt 12 millioner kroner.

Inkassolista er fra begynnelsen av juli, og viser et øyeblikksbilde. Kommuner som står på lista kan ha betalt regningene, og kommuner som står uten inkassosaker kan ha hatt både før og etter.

- Ikke vanlig

Kommunen som på det aktuelle tidspunktet hadde aller størst etterslep er Trondheim kommune, der den samlede inkassoregningen er på 7,6 millioner kroner, fordelt på 23 saker.

- Det er ikke vanlig at Trondheim kommune har så høy utestående gjeld. I dette tilfellet utgjør mesteparten av beløpet to fakturaer (3,6 mill. og 3,7 millioner, det vil si 96 prosent av utestående) der det har vært uenighet/tvist mellom Trondheim kommune og leverandør, skriver regnskapssjef i Trondheim kommune, Tove Tveråmo i en e-post til Børsen.

Regnskapssjefen viser til at de får rundt 240 000 inngående fakturaer i året, og at antall inkassosaker dermed er forholdsmessig ganske få.

- Grunnen til at fakturaer går til inkasso er noe sammensatt og kan ha flere årsaker. En av de vanligste årsakene er at faktura ikke er mottatt hos oss, på grunn av for eksempel feil fakturaadresse, eller feil i den elektroniske forsendelsen, skriver Tveråmo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.