Konfronterte Putin: Svaret rystet

Matthias Warnig var Stasi-topp og en av Putins næreste utenlandske venner. Nå avslører den mektige gassjefen det konfronterende krigsspørsmålet han ga Russlands president - og det kryptiske svaret han fikk.

SKANDALETYSKERE: Her hilser Warnig (t.v.) på Vladimir Putin utenfor 70-årslaget til den Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder (t.h) i 2014. Begge tyskerne regnes som nære venner av Putin og har hatt framtredende og veldig godt betalte roller i russisk næringsliv. Schröder har sluppet unna sanksjonene. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB
SKANDALETYSKERE: Her hilser Warnig (t.v.) på Vladimir Putin utenfor 70-årslaget til den Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder (t.h) i 2014. Begge tyskerne regnes som nære venner av Putin og har hatt framtredende og veldig godt betalte roller i russisk næringsliv. Schröder har sluppet unna sanksjonene. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ingen i Vesten er tettere på Vladimir Putin enn Matthias Warnig» heter det i et oppsiktsvekkende intervju publisert i den innflytelsesrike tyske ukeavisa Die Zeit onsdag.

Avisa har fått tak i Matthias Warnig (67) hjemme i ferieleiligheten på Gran Canaria. Warnig er administrerende direktør for gassrørledningsfirmaet Nord Stream 2 og var også sjef for den første Nord Stream-ledningen. Selskapet er hundre prosent eid av det russiske statseide Gazprom.

Begge Nord Stream-rørledningene, som går under Østersjøen fra Russland til Tyskland, ble rammet av eksplosjoner som følge av sabotasje i september i fjor.

- Jeg er giftig

Men det er ikke bare bare derfor Warnig er en omdiskutert og ettertraktet mann.

Han er en av veldig få tyskere på USAs sanksjonsliste og mistenkes for å være en lakei for Putin og det russiske regimet. Det har ført til omfattende etterforskninger rundt hans person og økonomi. Kontoene hans er frosset og tyske banker har kuttet ham som kunde.

Han er også kjent som svært mediesky og har holdt seg unna offentligheten i årevis. Før nå:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.