Konfronterte Putin: Svaret rystet

Matthias Warnig var Stasi-topp og en av Putins næreste utenlandske venner. Nå avslører den mektige gassjefen det konfronterende krigsspørsmålet han ga Russlands president - og det kryptiske svaret han fikk.

SKANDALETYSKERE: Her hilser Warnig (t.v.) på Vladimir Putin utenfor 70-årslaget til den Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder (t.h) i 2014. Begge tyskerne regnes som nære venner av Putin og har hatt framtredende og veldig godt betalte roller i russisk næringsliv. Schröder har sluppet unna sanksjonene. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB
SKANDALETYSKERE: Her hilser Warnig (t.v.) på Vladimir Putin utenfor 70-årslaget til den Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder (t.h) i 2014. Begge tyskerne regnes som nære venner av Putin og har hatt framtredende og veldig godt betalte roller i russisk næringsliv. Schröder har sluppet unna sanksjonene. Foto: AFP PHOTO / STR / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ingen i Vesten er tettere på Vladimir Putin enn Matthias Warnig» heter det i et oppsiktsvekkende intervju publisert i den innflytelsesrike tyske ukeavisa Die Zeit onsdag.

Avisa har fått tak i Matthias Warnig (67) hjemme i ferieleiligheten på Gran Canaria. Warnig er administrerende direktør for gassrørledningsfirmaet Nord Stream 2 og var også sjef for den første Nord Stream-ledningen. Selskapet er hundre prosent eid av det russiske statseide Gazprom.

STASI-KORT: Vladimir Putins Stasi-identifikasjon fra 1985. Putin opererte som KGB-agent i Øst-Tysklands Dresden på 80-tallet og dette kortet ga ham tilgang til Stasis kontorer. Han skal ha blitt kjent med Warnig allerede på den tida. Foto: Stasi-arkivene
STASI-KORT: Vladimir Putins Stasi-identifikasjon fra 1985. Putin opererte som KGB-agent i Øst-Tysklands Dresden på 80-tallet og dette kortet ga ham tilgang til Stasis kontorer. Han skal ha blitt kjent med Warnig allerede på den tida. Foto: Stasi-arkivene Vis mer

Begge Nord Stream-rørledningene, som går under Østersjøen fra Russland til Tyskland, ble rammet av eksplosjoner som følge av sabotasje i september i fjor.

ADVARER: Tidligere general advarer om at Putin går i «diktatorfella»: - Alle rundt ham blir tjenere. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg er giftig

Men det er ikke bare bare derfor Warnig er en omdiskutert og ettertraktet mann.

Han er en av veldig få tyskere på USAs sanksjonsliste og mistenkes for å være en lakei for Putin og det russiske regimet. Det har ført til omfattende etterforskninger rundt hans person og økonomi. Kontoene hans er frosset og tyske banker har kuttet ham som kunde.

BANKMANN: Nord Stream-topp Matthias Waring (t.h.) sammen med finansdirektør Paul Corcoran på en pressekonferanse i London om gassledningen i 2010. Foto:REUTERS/Suzanne Plunkett
BANKMANN: Nord Stream-topp Matthias Waring (t.h.) sammen med finansdirektør Paul Corcoran på en pressekonferanse i London om gassledningen i 2010. Foto:REUTERS/Suzanne Plunkett Vis mer

Han er også kjent som svært mediesky og har holdt seg unna offentligheten i årevis. Før nå:

- Jeg er giftig, sier Warnig til Die Zeit, og legger til at han prøver å holde vennene sine på avstand for å unngå problemer.

Spionfortid

Men det er ikke bare hans rolle som næringslivsmann i Russland som gjør han jaktet og omstridt. Warnig har hatt et tett forhold til Putin allerede siden 80-tallet da Putin (70) opererte som KGB-agent i Warnigs fødeland Øst-Tyskland.

Warnig ble selv en del av kommunistiske Øst-Tysklands hemmelige politi Stasi i 1974 og skal ha samarbeidet med Putin om å rekruttere vesttyskere til KGB. Gasstoppen pensjonerte seg fra Stasi i 1989, kort tid før Sovjets fall og gikk på 90-tallet inn i den russiske bankbransjen, ifølge avisa Deutsche Welle.

KRITIKK: Tysklands forbundskansler fra 1998 til 2005, Gerhard Schöder, har vært i hardt vært på grunn av sin framtredende rolle i russisk næringsliv. Her i passiar med Putin i 2005. Foto: Ap / NTB
KRITIKK: Tysklands forbundskansler fra 1998 til 2005, Gerhard Schöder, har vært i hardt vært på grunn av sin framtredende rolle i russisk næringsliv. Her i passiar med Putin i 2005. Foto: Ap / NTB Vis mer

Han har tidligere avslørt at han kan få Putins øre i visse situasjoner, men at den russiske presidenten ikke har mobiltelefon.

- Men om jeg trenger noe og må snakke med ham, får vi til det, sa Waring i et intervju med østerrikske Die Presse i 2018.

- Fikk advarsel

I det ferske intervjuet med Die Welt røper han nå detaljer om møtene han hadde med Putin rett før og rett etter krigen i Ukraina. Waring forteller at han bare dager før invasjonen 24. februar i fjor fikk en advarsel fra en amerikansk politiker om at Russlands angrep var nært forestående. Waring forteller at han like før hadde møtt en «rasjonell Putin» og ikke trodde på advarslene.

Noen måneder seinere skal han igjen ha møtt Putin. Som vanlig skal samtalene deres ha foregått på tysk. Ifølge eget utsagn skal han da ha stilt Putin direkte hva som var målet hans i krigen. Han hevder målet hans var å få Putin til å avslutte krigen.

Putins kryptiske svar

Offisielt var Russlands forklaring på invasjonen «nazifiseringen» av Ukraina.

«Du snakker om Donetsk og Luhansk, men samtidig vil troppene dine ta Kyiv. Trenger du Odessa, eller Kharkiv, eller hele Ukraina. Vil du ta enda mer?» hevder Waring å ha spurt Putin.

Ifølge gasstoppen skal Putin ha svart kort og kryptisk:

«Det er en statlig hemmelighet».

Ifølge tyskeren hadde de da ikke mer å si til hverandre, bortsett fra at Putin skal ha tilbudt Waring å hente familien til Russland. Det skal Waring ha avvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer