Kong Harald avlyser olje-oppdrag

Grunnet påkjenningene den siste tida.

AVLYSER: På grunn av påkjenningene den siste tida avlyser kong Harald den planlagte deltakelsen på åpningen av Johan Sverdrup i morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AVLYSER: På grunn av påkjenningene den siste tida avlyser kong Harald den planlagte deltakelsen på åpningen av Johan Sverdrup i morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka skulle kong Harald (82) etter planen ha deltatt under åpningen av oljefeltet Johan Sverdrup. Dette er nå blitt avlyst.

I en uttalelse på kongehusets nettsider kommer det fram at dette er som følge av påkjenningene den siste tida.

Første siden Behns bortgang

Som kjent har kongefamilien gått gjennom en tung tid, etter at Ari Behn gikk bort i jula.

Dette skulle ha vært kongens første offisielle oppdrag etter Behns bortgang. Også dronning Sonja (82) avlyste et oppdrag etter Behns dødsfall, da hun 2. januar, dagen før bisettelsen, skulle ha vært til stede under en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter.

Dagbladet har vært i kontakt med Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved det kongelige Hoff, som opplyser om at de ikke har noen ytterligere kommentarer rundt avlysningen.

Kritisk til kongelig åpning

Etter planen skulle kong Harald ha flydd ut til oljefeltet i Nordsjøen tirsdag, sammen med statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Sylvi Listhaug (FrP).

Tidligere i dag rykket statsminister Erna Solberg ut med støtte til kongen, og slo tilbake mot MDGs Une Bastholm.

Bastholm kritiserte søndag Equinor og regjeringen for å sette kong Harald i en situasjon der han «må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen».

Bakteppet er at kongen i morgen etter planen skulle delta under åpningen av det nye gigantfeltet Johan Sverdrup.

Solberg sier hun skal holde seg for god for å sette merkelapper på MDG. Men at Johan Sverdrup blir viktig for verdiskapningen og velferden i Norge i mange, mange år framover, er det ifølge statsministeren ingen tvil om.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer