Kongekrabbefiske uten kontroll

Norge eksporterer mer kongekrabbe enn det som blir registrert tatt opp av havet. Krabbene med ukjent opphav står for verdier i hundremillionersklassen.

BEKYMRET: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for den ulovlige landingen av kongekrabbe. Norge eksporterer mye mer kongekrabbe enn det som blir registrert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for den ulovlige landingen av kongekrabbe. Norge eksporterer mye mer kongekrabbe enn det som blir registrert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et jorde på Romerike ligger lokalene til et firma som har spesialisert seg på eksport av levende kongekrabbe, snøkrabbe og sjøkreps. Rundt oss summer det i pumper som sirkulerer tusenvis av liter med sjøvann.

De siste ukene har det blitt rullet opp to salgsnettverk for kongekrabbe. Så langt er tre personer varetektsfengslet og totalt 16 personer siktet. Det er også beslaglagt produksjonsutstyr og flere hundre tusen kroner i kontanter.

Svein Ruud i Norway King Crab har over lang tid irritert seg over det han mener er lovløse tilstander i deler av bransjen.

Selskapet er en av flere aktører som eksporterer levende krabbe til utlandet med fly. De fraktes fra Nord-Norge med tankbil til Romerike før de reiser levende videre med fly til de fleste verdenshjørner.

- Hvert år eksporterer Norge rundt 2000 til 2500 tonn kongekrabbe. Det er omtrent 400 tonn mer enn det som er registrert som fangst til myndighetene. Førstehåndsverdien på kongekrabben er 100 millioner kroner.

- På middagsbordet er verdien på de ukjente krabbene så mye som 300 millioner kroner.

Ruud har siden 2016 sett på de åpne datakildene som finnes for kongekrabbe.

- Hvert eneste år ser jeg differanser på hva som blir landet og hva som blir eksportert ut av landet. Det er snakk om bortimot 400 tonn kongekrabbe som på en eller annen måte finner veien ut av landet, til tross for at det ikke er registrert noe sted at de er hentet opp av havet, sier han.

Nå har Svein Ruud fått nok:

- Jeg er lut lei av det svarte fisket og jukset med kvoter og levering.

EKSPORTVARE: Kongekrabbene ligger i svære kar, klare for eksport ut av Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EKSPORTVARE: Kongekrabbene ligger i svære kar, klare for eksport ut av Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Sammenliknbare tall

- Selv med alle feilmarginer så går ikke regnestykket mitt opp. Og er et fiske kvoteregulert, må det også følges opp med kontroller. De første åra kunne avviket forklares med at krabbe lå på lager, men det skulle ha jevnet seg ut over tid. Frossen krabbe skal være fortært innen to år, sier han.

Seksjonssjef Thord Monsen i kontrollseksjonen, ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet, har lagt merke til Ruuds påstander.

Seksjonssjef Thord Monsen i Fiskeridirektoratet. Foto: Fiskeridirektoratet
Seksjonssjef Thord Monsen i Fiskeridirektoratet. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer

Fiskeridirektoratet har sammen med andre kontrollmyndigheter gjennomført makroavstemminger for kongekrabbe, der registrert ressursuttak er sammenliknet blant annet med registrert eksportert kvantum.

- I kontrollmyndighetenes egne undersøkelser finner vi indikasjoner på liknende avvik som det Svein Ruud peker på, sier Monsen. Det er for eksempel vurdert som sannsynlig at det er eksportert mer kongekrabbe enn det som er landet og omsatt i 2017, sier Monsen.

- Men det må understrekes at disse makroavstemmingene er befengt med en rekke usikkerhetsfaktorer, fortsetter han.

Fiskeridirektoratet arbeider sammen med en rekke myndigheter om å skaffe bedre kontroll, blant annet Kystvakten, Tolletaten, Skatteetaten og Mattilsynet.

I forrige uke leverte Fiskerikontrollutvalget en rapport som peker på at den største utfordringen for dagens ressurskontroll er at det mangler verifiserbare data om høsting, omsetning, bearbeiding og fiskens videre veg til markedet. Det gjelder også kongekrabbefisket.

- Fiskeridirektoratet har også pekt på at det må innføres krav til elektronisk rapportering av fangst og aktivitetsdata for alle fiskefartøy, sier Monsen.

- Dette vil være særlig viktig for kongekrabbe hvor det stort sett er mindre fartøy som utøver fisket. I tillegg har direktoratet pekt på behov for strengere krav til veiesystemene som anvendes.

Økte kvoter?

Uttaket av uregistrerte kongekrabber vanskeliggjør også kvoteberegningene.

- Når så mye som 20 prosent ekstra kongekrabbe tas opp uten kontroll har man ikke ha den oversikten man ønsker. I tillegg kommer de krabbenettverkene som nå rulles opp av politiet hvor man overhodet ikke har noen tall, sier Svein Ruud.

STORE VERDIER: Førstehåndverdien for kongekrabbe er på 250 kroner per kilo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORE VERDIER: Førstehåndverdien for kongekrabbe er på 250 kroner per kilo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Fiskeridirektoratet ser at om man får på plass bedre kontrollrutiner vil det kunne gi økte kvoter.

- Dersom ressursuttaket blir korrekt registrert vil det gi et bedre grunnlag for bestandsberegninger, som kan gi rom for økte kvoter. I tillegg vil økt etterlevelse og like konkurransevilkår i næringen bidra til økt verdiskaping ved at ulovlig fangstet og omsatt kongekrabbe ikke konkurrerer ut den lovlige kongekrabben i markedet, sier Monsen i Fiskeridirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer