Kongekrabbefiske uten kontroll

Norge eksporterer mer kongekrabbe enn det som blir registrert tatt opp av havet. Krabbene med ukjent opphav står for verdier i hundremillionersklassen.

BEKYMRET: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for den ulovlige landingen av kongekrabbe. Norge eksporterer mye mer kongekrabbe enn det som blir registrert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEKYMRET: Svein Ruud i Norway King Crab er bekymret for den ulovlige landingen av kongekrabbe. Norge eksporterer mye mer kongekrabbe enn det som blir registrert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et jorde på Romerike ligger lokalene til et firma som har spesialisert seg på eksport av levende kongekrabbe, snøkrabbe og sjøkreps. Rundt oss summer det i pumper som sirkulerer tusenvis av liter med sjøvann.

De siste ukene har det blitt rullet opp to salgsnettverk for kongekrabbe. Så langt er tre personer varetektsfengslet og totalt 16 personer siktet. Det er også beslaglagt produksjonsutstyr og flere hundre tusen kroner i kontanter.

Svein Ruud i Norway King Crab har over lang tid irritert seg over det han mener er lovløse tilstander i deler av bransjen.

Selskapet er en av flere aktører som eksporterer levende krabbe til utlandet med fly. De fraktes fra Nord-Norge med tankbil til Romerike før de reiser levende videre med fly til de fleste verdenshjørner.

- Hvert år eksporterer Norge rundt 2000 til 2500 tonn kongekrabbe. Det er omtrent 400 tonn mer enn det som er registrert som fangst til myndighetene. Førstehåndsverdien på kongekrabben er 100 millioner kroner.

- På middagsbordet er verdien på de ukjente krabbene så mye som 300 millioner kroner.

Ruud har siden 2016 sett på de åpne datakildene som finnes for kongekrabbe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer