Konkurs: - Blytungt marked

Hadde storstilte planer om å bli et «lokomotiv» for innlandsoppdrett. Nå er selskapet konkurs.

I VASKEN: Planene om bygge et «state of the art» oppdrettsanlegg «som ivaretar fiskevelferd, bærekraft og miljø» er skrinlagt for godt. Illustrasjon: Rendalsfisk AS
I VASKEN: Planene om bygge et «state of the art» oppdrettsanlegg «som ivaretar fiskevelferd, bærekraft og miljø» er skrinlagt for godt. Illustrasjon: Rendalsfisk AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørenskog-selskapet Rendalfisk As har siden 2017 hatt storstilte planer om å bygge et resirkuleringsanlegg for røyeproduksjon i Rendalen ved Østerdalen.

Ville bli «lokomotiv»

Da Østlendingen omtalte planene i 2017, sa daglig leder Kjell Karlsen:

- Målet er å bli et lokomotiv for innlandsoppdrett av fisk, noe som vil danne grunnlaget for en ny næring i innlandsfylket Hedmark.

Den gang var det planlagt produksjon av 4000 tonn røye, og anlegget skulle gi 40-50 arbeidsplasser i Rendalen.

- Blytungt

Men nå har de gitt opp - årsaken er at de ikke fikk finansiering til byggingen, skriver Intrafish.

Forrige uke ble det åpnet konkurs i Rendalfisk AS, etter at selskapets styre hadde levert oppbudsbegjæring.

- I fjor høst engasjerte vi Fearnley Securities til å hente kapital, men markedet var blytungt som følge av krig i Europa og usikkerheten rundt grunnrenteskatt, sier Karlsen til Intrafish.

Han forklarer videre at de var klare til å bygge også i 2020. Men den gang var det pandemi og stengte landegrenser som stakk kjepper i hjula.

Gjeld på 10 mill.

Rendalen kommune, Rendalen Invest og Innovasjon Norge var blant investorene som hadde tro på gigantplanene.

Bostyrer for konkursen, advokat Jostein Nordby, sier til Mitt Lørenskog at oppdrettsanlegget Rendalsfisk planla, hadde en investeringsramme på 500 millioner kroner. Men selskapet aldri klarte å lande finansieringen som måtte til - derfor endte det med konkurs.

Det er ingen eiendeler i boet, konstaterer han, og opplyser at selskapet har en gjeld på om lag 10,6 millioner kroner.

- Det har vært brukt mye penger gjennom flere år på blant annet forskning og utvikling for å få planene på plass. De omfattet også et bygg på rundt 11 000 kvadratmeter. Innovasjon Norge hadde alene gitt et tilsagn om tilskudd på 115 millioner kroner, men da Fearnley Securities gikk ut i markedet høsten 2022 for å stable på beina resten av egenkapitalen, viste det seg at det ikke var mulig, sier Nordbø til Mitt Lørenskog.

Karlsen sier det er investert rundt 20 millioner kroner i prosjektet. Med et eierskap på 70 prosent er det han som taper mest.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer