- Konkurs innen en måned

Ivar Sørli ser ingen redning i regjeringens krisepakke.

- DRAMATISK: Ivar Sørli driver eget rørleggerfirma. Han mener småbedrifter som hans egen nå går en mørk tid i møte. Foto: Privat
- DRAMATISK: Ivar Sørli driver eget rørleggerfirma. Han mener småbedrifter som hans egen nå går en mørk tid i møte. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Fredag la regjeringen fram sin krisepakke, som i første fase vil koste staten 6,5 milliarder kroner.

De akutte økonomiske tiltakene skal bidra til å unngå unødige oppsigelser og konkurser i levedyktige selskaper som er rammet av en akutt svikt i inntektene.

Tapt inntekt uroer også mange i små- og mellomstore bedrifter og enkeltmannsforetak. Ivar Sørli driver rørleggerfirmaet Orkland VVS AS i Trøndelag. For ham er situasjonen så dramatisk at firmaet nå risikerer å stenge dørene for godt.

- Jeg skal klare meg i 14 dager, men det er med et nødskrik. Uten nødvendige tiltak, har ikke firmaet økonomi til å overleve. Da er jeg konkurs innen en måned, sier Sørli til Børsen.

- Går dukken

Han opprettet eget firma i fjor sommer. Som eneste ansatt, leier Sørli vanligvis inn arbeidere ved behov. Det innebærer som regel tre personer for å dekke nødvendig arbeidsmengde. Nå har han ingen mulighet til å tilby dem jobb og inntekt.

- Disse leies inn på oppdrag. Går jeg dukken, rammer det derfor meg hardest, noe som sånn sett er «positivt».

KLARE FORSLAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer med klare forslag på til hva som bør endres i regjeringens kriseplan. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

En sammensetning av mindre kapasitet og stengte barnehager, har imidlertid ført til redusert drift. Sørli peker også på at vintermånedene generelt sett er en mer krevende periode av året for bransjen. Store utgiftsposter og færre oppdrag gjør situasjonen enda tøffere.

- Det er en vanskelig tid for små firmaer. Jeg kjenner til flere som sitter i samme båt. Når jeg er så nyoppstartet, har jeg heller ikke mange penger på bok. Jeg gikk med et lite underskudd på 10 000 i fjor, og ligger på etterskudd allerede etter store utgifter i januar og februar.

- Selv om jeg driver smått, handles det varer for 2-300 000 i måneden. Får jeg ikke levert varene, får jeg heller ikke fakturert. Dermed blir jeg liggende etter med regningene, og da sier det seg selv at det ikke går lang tid før dørene må stenges.

- Overlatt til oss selv

Sørli har ikke lettere skuldrer etter regjeringens framlegging fredag - heller tvert imot.

- Det er ingenting av det som kom fram i dag, som gjør situasjonen enklere for meg. Mange småbedrifter som dette kommer nå til å gå dukken. Nå må jeg ta en runde med leverandørene og be pent om betalingsutsettelse, hvis ikke blir det kroken på døra.

Ifølge SSB finnes det over 100 000 virksomheter med 1-4 ansatte i Norge i 2020.

- Bedrifter med mange ansatte er mer eller mindre berget, mens vi andre er overlatt til oss selv, hevder han.

I en ideell verden ville Sørlis redningspakke inneholdt midlertidig momskutt og en konkursgaranti fra staten. Samtidig foreslår han tidlig tilgang på skattepenger, som en mulighet til å dekke nødvendige kostnader.

Artikkelen fortsetter under:

- Savner tiltak

Han oppfordrer samtidig grossister og leverandører om å tilby utsettelse på forfall av regninger, der det lar seg gjøre.

- Jeg savner strengere tiltak eller konkursgarantier fra staten. Vi trenger å utsette fristene, for å kunne innfri våre forpliktelser. Det er det eneste som kan redde oss nå.

- Øyner du noen form for håp?

- Det spørs hva regjeringen finner på i neste fase. I denne perioden må jeg, som mange andre, være hjemme og passe på barn grunnet stengte barnehager. Jeg kan søke om omsorgspenger, men det hjelper ikke når jeg ikke har arbeid å gå tilbake til når dette er over.

- Må være trygge

På spørsmål fra Dagbladet under fredagens pressekonferanse om hvorfor det ikke kommer kraftigere tiltak nå, svarte Jan Tore Sanner at det nå er viktigst med utsettelser ettersom det er uklart hvor lenge krisen vil vare.

- I den fasen vi nå er inne i, er det viktig å skape trygghet for bedrifter som midlertidig kommer i utfordringer. Da er det permitteringsregelverket, utsettelse av noen skatter og å komme i god dialog med bankene, som er viktig, sa finansministeren til Dagbladet.

Han understreket at det kan komme flere tiltak på kort varsel.

- Vi må være trygge på at vi gjør de riktige tiltakene før vi offentliggjør dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer