- Det er veldig trist og vondt, sier Skral Festival-gründer Mikal Vassbotn til Børsen.
Den tradisjonsrike musikkfestivalen Skral i Grimstad skulle feiret 20-årsjubileum i år. I stedet åpnet Agder tingrett konkurs i selskapet MMA Produksjon - som står bak festivalen - denne uka.

Skral festival avlyser
Kunngjøringen i Brønnøysundregistrene kommer etter at selskapet selv begjærte oppbud. Dermed er festivalen offisielt historie.
- Festivalen har vært en del av både mitt liv, crewets liv og norsk festivalflora i mange år. Vi forsøkte virkelig alt vi kunne, men totalen av utfordringer førte til at det ikke gikk rundt, fortsetter Vassbotn.
- Skuffelse og maktesløshet
Festivalen ble opprinnelig startet som en hagefest i 2003, før den vokste seg langt større. Blant artistene som har opptrådt er Kent, Röyksopp, Sean Paul, Post Malone, Veronica Maggio, Sondre Lerche og Thomas Dybdahl.

Så utløste pandemien en negativ spiral.
- Får vår del begynte det med corona. Vi hadde planlagt en festival i 2021, men den ble avlyst ei uke før avvikling. Skuffelsen og maktesløsheten den gang var til å ta og føle på.
Deretter fulgte en skyhøy prisvekst og sviktende billettsalg.

Populær Oslo-bar er konkurs
- Da «hele» Norge skulle arrangere festivaler i 2022, hadde kostnadene gått opp i alle ledd. Vi skulle feiret 20 år siden vi startet festivalen i år, noe som hadde vært et fint punktum. Men det var så mange forhold vi ikke hadde kontroll over.
- Vi har virkelig prøvd.
Større gjeld
Vassbotn mener flere mellomstore festivaler i Norge står overfor utfordringer framover.

Legger ned etter kriseår
- Norge er velsignet med en rik festivalflora. Selv prøvde vi å lage en festival basert på likestilling, spennende livemusikk og miljøfokus. Men dersom markedet ikke ønsker dette, må man ta det til etterretning. Det er trist, men alt til sin tid.
Overfor Fædrelandsvennen opplyser Skral-leder Mariann Bjørnelv at selskapet har en samlet gjeld etter likviditetsmidler på knappe 500 000 kroner.

«Norges dyreste flaskevann» konkurs: - Gjør vondt
- Vi har vært i dialog med alle leverandører og samarbeidspartnere. De viste stor forståelse og syntes det var leit om Sørlandet mistet en festival med så lang fartstid. Vi prøvde å få til en akkordløsning som 90 prosent var med på. Men det var et par offentlige instanser som sa nei. Slik endte vi opp der vi er nå, forklarer Vassbotn til avisa.