Konkursalarm: - Næringslivet sliter

Konkurstallene i Norge stiger kraftig. I januar var de for første gang på lenge tilbake på nivåer vi kjenner fra før pandemien.

KRAFTIG ØKNING: Konkurstallene økte kraftig i januar i år. Det kan være et varsel på at vi får en tøff vår, mener Fair Group. Foto: Jil Yngland / NTB
KRAFTIG ØKNING: Konkurstallene økte kraftig i januar i år. Det kan være et varsel på at vi får en tøff vår, mener Fair Group. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

- Fasiten for januar tegner et dystert bilde av norsk næringsliv. Antall konkurser er tilbake på 2019-nivåer. Våre inkassodata viser i tillegg at flere og flere virksomheter sliter med å betale regningene sine, sier Christian Aandalen i Fair Group.

Tallenes tale viser at 355 selskaper gikk konkurs i januar i år. Det er 60 prosent flere enn i januar i fjor.

«Nå er konkurstakten i Norge tilbake til nivåer før pandemien, og viser at næringslivet sliter», lyder konklusjonen fra Fair Group.

Konkursene er også flere enn i januar 2019, som er høye nivåer i historisk kontekst.

- Nå har konkurstallene økt veldig kraftig, og det er ingenting som tilsier at det skal stoppe når det har fått så godt fotfeste, sier Aandalen til Børsen.

- Ingen støttepakker

Den siste og mest omtalte konkursen er flyselskapet Flyr, som tirsdag kveld begjærte seg selv konkurs, etter at det mandag hadde blitt kjent at de ikke kom i mål med finansieringsplanen som skulle redde dem gjennom den mest akutte krisa.

Under coronapandemien har konkurstallene vært lave, mye grunnet statlige støtteordninger, men også at Skatteetaten, som er den aktøren som oftest begjærer et selskap konkurs, var litt tilbakeholdne med konkursbegjæringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.