Konkursalarm: - Næringslivet sliter

Konkurstallene i Norge stiger kraftig. I januar var de for første gang på lenge tilbake på nivåer vi kjenner fra før pandemien.

KRAFTIG ØKNING: Konkurstallene økte kraftig i januar i år. Det kan være et varsel på at vi får en tøff vår, mener Fair Group. Foto: Jil Yngland / NTB
KRAFTIG ØKNING: Konkurstallene økte kraftig i januar i år. Det kan være et varsel på at vi får en tøff vår, mener Fair Group. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

- Fasiten for januar tegner et dystert bilde av norsk næringsliv. Antall konkurser er tilbake på 2019-nivåer. Våre inkassodata viser i tillegg at flere og flere virksomheter sliter med å betale regningene sine, sier Christian Aandalen i Fair Group.

Tallenes tale viser at 355 selskaper gikk konkurs i januar i år. Det er 60 prosent flere enn i januar i fjor.

«Nå er konkurstakten i Norge tilbake til nivåer før pandemien, og viser at næringslivet sliter», lyder konklusjonen fra Fair Group.

Konkursene er også flere enn i januar 2019, som er høye nivåer i historisk kontekst.

- Nå har konkurstallene økt veldig kraftig, og det er ingenting som tilsier at det skal stoppe når det har fått så godt fotfeste, sier Aandalen til Børsen.

- Ingen støttepakker

Den siste og mest omtalte konkursen er flyselskapet Flyr, som tirsdag kveld begjærte seg selv konkurs, etter at det mandag hadde blitt kjent at de ikke kom i mål med finansieringsplanen som skulle redde dem gjennom den mest akutte krisa.

Under coronapandemien har konkurstallene vært lave, mye grunnet statlige støtteordninger, men også at Skatteetaten, som er den aktøren som oftest begjærer et selskap konkurs, var litt tilbakeholdne med konkursbegjæringene.

Derfor har flere lurt på om det kan komme en konkursboom i kjølvannet av pandemien. De spekulasjonene har ikke blitt mindre det siste året, med en skyhøy inflasjon, økende renter, og galopperende energikostnader.

- Nå har næringslivet fint lite. Det er ikke noe kunstig åndedrett, ingen støttepakker. Det er ingenting som kan redde det. Vi så under corona at det var mange selskaper som ble holdt kunstig i liv. Jeg tror ikke det er noen «easy fix» nå. Det er ikke noe støttepakke som skal til. Markedet må få lov til å regulere seg selv, sier Aandalen.

Kraftig økning i serveringsbransjen

De økende konkurstallene gjør seg gjeldende i flere bransjer. I serveringsbransjen har det vært en firedobling av antall konkurser siden januar i fjor. 60 serveringssteder har gått konkurs så langt i år.

Ifølge Fair Group rapporterer en rekke bransjer at husholdningenes konsum har blitt tilpasset et annet rentenivå. Dette dreier seg blant annet om varehandelen og serveringsbransjen.

«Dette gir grunn til bekymring», konkluderer Fair Group.

Også i bygg- og anleggsbransjen er det en alarmerende konkursutvikling. Denne bransjen har historisk sett vært den som er hardest rammet av konkurser.

Likevel har andelen konkurser i denne bransjen falt gjennom de siste åra, ifølge Fair Group.

«Det ble registrert 96 konkurser, noe som tilsvarer 27 prosent av alle konkurser. Det er nesten 40 prosent høyere enn i januar 2022», skriver Fair Group.

- Vondt skal bli verre

Kikker man litt framover ser det heller ikke så lystig ut, for også inkassostatistikken danner et foruroligende bakteppe.

Og som Fair Group påpeker steg antall inkassosaker kraftig i fjor.

«Veksten var særlig høy i fjorårets siste måneder. Gjennom de siste månedene av 2022 og i januar i år melder flere store selskaper om kraftige nedbemanninger, som Telia, Telenor, Obos, Elkjøp, Mestergruppen og Ekornes. Dette legger ytterligere press på husholdningene», advarer Fair Group.

Ifølge Aandalen er det ikke mye som tyder på at månedene februar og mar skal gi noen mer oppløftende konkurstall enn januar.

- Alle signaler tyder tvert imot på at vondt skal bli verre. Det blir en nedadgående spiral. En bedrift går konkurs, som fører til at noen mister jobben. Da blir de arbeidsledige, og får svekket kjøpekraften kraftig, som igjen gjør at de handler mindre. Det fører til at andre selskaper går konkurs, sier Aandalen, og advarer:

- Det kan dessverre føre til at det blir enda tøffere. Det er en ond spiral man går inn i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer