Funky Fresh Foods

Konkursbombe: - Helt syke utgifter

Kaféen Funky Fresh Foods nederst på Grünerløkka i Oslo har stengt dørene, etter 13 år i hovedstaden.

STENGT: Den veganske kaféen klarte ikke å håndtere den stadig stigende regningsbunken. Foto: Funky Fresh Foods
STENGT: Den veganske kaféen klarte ikke å håndtere den stadig stigende regningsbunken. Foto: Funky Fresh Foods Vis mer
Publisert

Etter over to år med pandemi, trodde mange bedriftseiere at de endelig kunne pustet lettet ut. Men på den andre siden ventet skyhøy prisvekst som en mørk sky, og august har bydd på et konkursbonanza.

Blant dem som måtte kaste inn håndkledet er kaféen Funky Fresh Foods nederst på Grünerløkka. Siden oppstarten i 2009, har den bydd på vegansk mat til sultne Oslo-borgere.

29. august ble konkursbegjæringen levert inn. Dagen etter kunngjorde kaféen at det er slutt - etter 13 år.

LEI SEG: Josefine Hilda Andrén, daglig leder på Funky Fresh Foods, syns det er trist at de måtte stenge kaféen. Men rent økonomisk, er det en lettelse at det er over, mener hun. Foto: Privat
LEI SEG: Josefine Hilda Andrén, daglig leder på Funky Fresh Foods, syns det er trist at de måtte stenge kaféen. Men rent økonomisk, er det en lettelse at det er over, mener hun. Foto: Privat Vis mer

- Takk for glede

«Takk for maten, takk for latteren, takk for samhold, takk for eventyret, takk for nysgjerrighet, takk for glede, takk for ville netter på festival, takk for grytidlig kaffemorgener, takk for timer i bil over hele Norge, takk for de mest intime middager og takk for en wrap i farten», innledes innlegget.

Der kommer det fram at detaljer i den nye kompensasjonsordningen for 2022 gjør at bedrifter falt utenfor.

«I januar og februar 2022 tapte vi mer enn i hele 2020 og 2021 til sammen. Med den oppsamlede gjelden (og en helt latterlig strømregning på toppen av det), så vi til sist ingen vei ut. Vi ga alt vi hadde, men det var ikke nok», skriver de.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Til Børsen forteller daglig leder Josefine Hilda Andrén at det har vært noen tøffe år.

- Både jeg og min mann jobber i selskapet, og det har vært spesielt å ikke vite om man kan ta ut lønn når slutten av måneden kommer. Det er en slitasje som har bygget seg opp over tid, forteller hun.

- Syke priser

Blant annet har kostnaden til regnskapsfører blitt skyhøy, på grunn av søknader om kompensasjon og ordninger i forbindelse med pandemien.

- Vi har hatt helt syke priser til regnskapsfører. Det er et stort rapporteringsbehov for å få utbetalt penger. Det kostet oss 200 000 kroner for bare to måneder, forteller hun.

Utelivsbransjen varslet fredag at de går en tøff høst og vinter i møte, og at de frykter mange vil gå dukken, spesielt på grunn av rekordhøye strømregninger.

- Strømregninga var det siste som kom nå, men det var absolutt ikke den som gjorde at vi måtte stenge. Den er på 126 000 kroner, og er sendt rett til konkursboet, sier Andrén.

- En sorg

Hun forteller at hun har vært optimistisk hele veien, og trodde helt til det siste at Funky Fresh Foods skulle klare seg.

- Det er egentlig bare to uker siden jeg innså at vi ikke kom til å klare det. Jeg ble spurt av en journalist for noen uker siden om jeg var urolig, men jeg svarte at det kom til å gå fint. Det gjorde det ikke.

- Hvordan føles det å måtte stenge?

- Det er trist, det er en sorg. Det er som å ha slått opp med kjæresten. Vi var litt som en familie, og det er det som er det tristeste, og ikke se de ansatte hver dag, høre på musikk og sette på kaffe. Rent økonomisk er det en lettelse at det er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer