- Konkursene blir verre og verre.
Slik lyder oppsummeringen til Christian Aandalen, partner i inkassoselskapet Fair. Deres tall viser at siden 12. mars har 9017 ansatte mistet jobben som følge av at bedriften de jobber i gikk konkurs.
Det er nesten en tredobling sammenliknet med samme periode i fjor, da 3444 ansatte mistet jobben som følge av konkurs.

Dansk flyselskap konkurs
Store selskaper
Det er ikke antall konkurser som er det største problemet, det er størrelsen på selskapene som går konkurs.
1270 selskap har havnet i skifteretten så langt i år, en nedgang på fire prosent fra i fjor.
- Å snakke om antallet konkurser er egentlig litt sånn meningsløst. Det sier ikke noe om verdiskapningen som blir borte. Det er størrelsen på konkursene som er interessant, sier Christian Aandalen til Børsen.
Omsetningen i selskapene som er slått konkurs i år er langt høyere enn tilsvarende tall for i fjor. 8,2 milliarder omsatte selskapene som har gått konkurs fra 12. mars og fram til slutten av forrige uke for, mot 5,4 milliarder i samme periode i fjor.
- Konkursene har vært så utrolig mye større. Det er ganske alarmerende. I en periode hvor flere ansatte blir rammet, så er det krevende. Det er mange flere permitterte, det tallet er fortsatt høyt, og antallet ledige er høyt, sier Aandalen og fortsetter.
- De som mister jobben som følge av konkurs har mye større utfordringer med å få jobb i år enn i fjor. I fjor var det ikke så vanskelig å finne seg ny jobb. Dette gjør at det er mye mer alvorlig nå.

Fall etter harry-åpning
- Store mørketall
Ser vi på hele året samlet sett så er nesten 15 000 ansatte rammet av konkurser. 18,5 milliarder av verdiskapningen i Norge har gått tapt.
Den mest alvorlige konkursen så langt er sportskjeden Gresvig, som gikk konkurs allerede før coronakrisa satte inn for fullt. Selskapet hadde en omsetning på 3,2 milliarder kroner, og konkursen rammet 2200 ansatte og 95 butikker.
Det er også grunn til å tro at konkurstallene er på vei oppover.
- Det er store mørketall på konkursstatistikkene. Den underliggende veksten i antall konkurser har lenge vært høy, og da Skatteetaten i uke 22 besluttet å sende konkursbegjæringer, ble dette også tydelig i konkurstallene. Fremover kommer vi til å se en fortsatt økning i antall konkurser, konkludere Aandalen.
Han sammenlikner med Sverige, der myndighetene ikke kom med hjelpepakke før 22. juni, og konkluderer med at de norske hjelpepakkene har hjulpet.
For svenskene har sett langt flere konkurser enn i Norge. Ser man på tall lagt fram av Bisnode i slutten av juni, for mars, april og mai, hadde Sverige 24 prosent flere konkurser enn i fjor, mens det samme tallet for Norge var 6,3 prosent flere konkurser.

Lange køer på harryhandel
- Kommer til å øke
Likevel kan det bli en røff høst, også for norsk økonomi og norske arbeidstakere.
- Jeg tror de fleste er enige om at antallet konkurser kommer til å øke utover høsten. Det er det liten tvil om, sier Aandalen.
- Norge har kommet seg bedre unna enn Sverige, men vi ser konturene av at det kommer til å bli en tøff høst. Her hos oss ser vi det i antall henvendelser om inkasso som kommer inn. Det er mange frustrerte bedriftseiere, sier Aandalen.
En av grunnene til at tallene kan gå opp er at Skatteetaten først seint i vår begynte å sende insolvente selskaper til skifteretten igjen. Da hadde de hatt det liggende på is siden 13. mars.
I begynnelsen av juni varslet Skatteetaten at de fremdeles ville være tilbakeholdne.
- Vi prioriterer å behandle søknader om betalingsutsettelse fra dem som nå er kommet i en vanskelig likviditetsmessig situasjon, skrev divisjonsdirektør for innkreving i Skatteetaten Cecilie Solum i en e-post til Børsen.
I forrige uke ble det registrerte 34 konkurser i Norge, noe som er samme antall som samme uke i fjor. Men også her er selskapene som gikk konkurs langt større enn de som gikk konkurs i fjor.
Omsetningen i bedriftene som gikk konkurs i forrige uke var 313 prosent høyere enn i samme uke i 2019.
