- Konkursras

I regjeringens forslag til statsbudsjett får private barnehager et kutt i overføringene på to prosent. Frp-leder Siv Jensen mener det er helt uforståelig at det kommer fra en borgerlig regjering.

BEKYMRET: Frp-leder Siv Jensen på besøk hos Den blå appelsin-barnehagen på Lambertseter i Oslo. Hun advarer på det sterkeste mot kuttet for private barnehager i regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Frp-leder Siv Jensen på besøk hos Den blå appelsin-barnehagen på Lambertseter i Oslo. Hun advarer på det sterkeste mot kuttet for private barnehager i regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har brukt mange år på å få full barnehagedekning takket være de private og ideelle barnehagene - ikke på tross av dem. Da kan man ikke plutselig si «tusen takk for hjelpen, nå trenger vi ikke dere lenger». Det er ikke sånn det fungerer, sier Jensen.

Hun har nettopp blitt vist rundt i den ideelle stiftelsen Kanvas' barnehage Den blå appelsin på Lambertseter i Oslo.

Frp-lederen er på krigsstien for barnehagene igjen, 18 år siden hun satte det politiske kartet på hodet og inngikk barnehageforliket med SV.

- Vil gå utover kvaliteten

Den blå appelsin er akkurat det Jensen drømte om i 2002. En barnehage som er populær blant foreldre og barn - og som ikke koster det offentlige noe mer enn om de skulle drevet den selv. I år ble den kåret til årets barnehage av Private Barnehagers Landsforbund.

- Vi tar ikke ut noe overskudd. Alt vi tjener blir investert tilbake i barnehagene, forteller daglig leder Robert Ullmann i Kanvas.

I regjeringens forslag til statsbudsjett kuttes pensjonstilskuddet til private barnehager fra 13 til 11 prosent. Det høres kanskje ikke dramatisk ut, men det er to prosent nedgang i tildelingen per barn - i en bransje som allerede driver med små marginer.

Fremskrittspartiet legger fram sitt alternative budsjett mandag og Jensen lover å reversere kuttet.

Kuttet ville dyttet Kanvas-stiftelsen som driver 66 barnehager i minus i inneværende år og redusert inntektene med over 11 millioner.

- Fem av ti Kanvas-barnehager vil gå med underskudd med regjeringens forslag. Det vil gå utover kvaliteten til barna, sier Ullmann, som allerede opplever at frittstående private barnehager ønsker å knytte seg til Kanvas-stiftelsen for å finne en trygg havn på grunn av dårlig økonomi.

- UNDERSKUDD: Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål. Daglig leder Robert Ullmann forteller at fem av ti Kanvas-barnehager vil gå med underskudd med regjeringens nye kutt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UNDERSKUDD: Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål. Daglig leder Robert Ullmann forteller at fem av ti Kanvas-barnehager vil gå med underskudd med regjeringens nye kutt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Fikk for mye penger

Kunnskapsminister Guri Melby mener tvert imot kuttet er på sin plass. Ifølge en undersøkelse gjort i 2017 og 2018 bruker de private og ideelle barnehagene langt mindre på pensjon enn det de får i tilskudd.

- Forslaget er basert på et omfattende kunnskapsgrunnlag og en bred høring. Når vi fant at 94 prosent av barnehagene har fått mer penger enn de faktisk har i pensjonsutgifter, mente vi det var riktig å nedjustere. Dette skal sikre at tilskuddet går til å dekke barnehagenes faktiske pensjonsutgifter, og ikke til å dekke andre kostnader eller til å øke overskuddet, sier Melby i en skriftlig kommentar.

Ullmann mener det er en kunstig måte å se på barnehagenes tilskudd. De får én pott med penger - og den reduseres med to prosent neste år. Han viser blant annet til at de i enkelte barnehager i Oslo betaler husleie til kommunen på nærmere 30 000 kroner per barn per år, mens tilskuddet bare er 8000 kroner.

Avviser inndekning

Siv Jensen mener regjeringen fusker i faget når de baserer seg på undersøkelser om kostnadene til private barnehager før det ble stilt krav til økt bemanning. Private barnehager la også om pensjonsordningene til de ansatte i inneværende år, som gjør at de mener tallene er utdaterte.

- Kostnadene har økt ganske mye for barnehagene de siste årene. De pengene kommer ikke bare dalende ned fra himmelen, sier Jensen, som lover å kjempe som en løve for å reversere kuttet i høstens budsjettforhandlinger.

- I stedet for å komme med dette forslaget nå, burde de gått gjennom hele finansieringssystemet for sektoren. Både private og kommunale barnehager har fått økte kostnader som følge av reformene sektoren har vært utsatt for de siste årene, sier Jensen.

- Du har vært finansminister i noen år. Har kunnskapsdepartementet fått beskjed om å finne noen inndekkinger?

- Dette er drevet fram av kunnskapsdepartementet selv og har ikke noe med behov for inndekkinger, sier Jensen.

- Det vet du?

- Det vet jeg.

- Dette er hjertebarnet ditt?

- Ja, derfor er det veldig dumt av regjeringen å gå til dette angrepet. I det store budsjettet er dette småpenger, men for dem det gjelder er det veldig mye penger og kan føre til konkursras. Jeg er ganske trygg på at vi skal få til dette, sier Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer