Tromsø innfører tiltak:

- Konsekvensen er katastrofal

Tromsø kommune innfører coronatiltak etter smitterekord, med virkning fra tirsdag. For serveringsbransjen i kommunen, kan det bli svært dramatisk.

REKORD: Tromsø innfører tiltak etter ny smitterekord i kommunen. Foto: A.P Media / Shutterstock / NTB
REKORD: Tromsø innfører tiltak etter ny smitterekord i kommunen. Foto: A.P Media / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tromsø kommune varslet fredag flere forskrifter og anbefalinger etter den kraftige økningen av smittetilfeller.

Det er meldt 101 nye smittetilfeller siste døgn, som er ny rekord i kommunen.

- De anbefalingene vi innførte i slutten av oktober har ikke hjulpet. De har ikke hatt den effekten vi har ønsket og derfor må vi gå hardere til verks, sa varaordfører i Tromsø, Marlene Berntsen Bråthen, på pressekonferansen fredag.

Kommunelegen understreket at hovedmålet med å innføre tiltakene ikke er å slå ned smitten, men å begrense belastningen på helsevesenet.

Noen av tiltakene rammer utelivet:

  • For serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling skal bestilling og servering av mat og drikke bare skje ved bordet der kunden har sin sitteplass, og det skal være sitteplasser til alle gjester. Kravet gleder fra klokka 17 til stengetid.
  • Det kan ikke gjennomføres arrangementer med flere enn 100 personer. De som står som arrangører telles ikke blant de 100.

Les alle tiltakene her.

Hardt rammet

Utelivs- og serveringsbransjen har gjennom pandemien vært i knestående. Frank Reithe driver Verdensteatret Bar i Tromsø - et utested som så mange andre har fått kjenne på pandemiens brutale grep.

Lokale myndigheters beskjed fredag falt ikke I god jord for den daglige lederen, som har hatt snaue seks uker med vanlig drift.

- Jeg synes tallgrunnlaget er dårlig, for vi vet ikke hvor smitten kommer fra. Vi som driver i kafé- og i serveringsbransjen blir som en følge hardt rammet av tiltakene.

KRITIKK: Reithe kritiserer spesielt kravet om bordservering. Foto: Frank Reithe
KRITIKK: Reithe kritiserer spesielt kravet om bordservering. Foto: Frank Reithe Vis mer

Reithe er enig I at tiltak bør innføres for å begrense trykket på helsevesenet, men er ikke enig i kravet om bordservering - som han tror kan virke mot sin hensikt.

- Jeg synes bordplasseringsregelen er «interessant». Den du ikke vil ha smittet er jo den som går rundt på alle bordene og serverer. At én person skal gå rundt på alle bordene og servere vil jo være mer smittefarlig, dersom vedkommende er smittet.

Ønsker kompensering

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier at tiltakene gjør at hoteller, restauranter og utelivsbransjen i Tromsø vil tape gjester og sårt tiltrengt omsetning i den viktige julebordsesongen.

- Myndighetene må være restriktive med å innføre restriksjoner i en situasjon der 90 prosent av befolkningen er vaksinert. Situasjonen vi har nå skiller seg vesentlig fra den situasjonen vi hadde på samme tid i fjor da ingen var vaksinerte. Det å begrense sosial kontakt med personer som er fullvaksinerte er ikke et treffsikkert tiltak, sier Krohn Devold i en pressemelding.

SÅRT TILTRENGT: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier at tiltakene gjør at hoteller, restauranter og utelivsbransjen i Tromsø vil tape sårt tiltrengt omsetning i den viktige julebordsesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB
SÅRT TILTRENGT: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier at tiltakene gjør at hoteller, restauranter og utelivsbransjen i Tromsø vil tape sårt tiltrengt omsetning i den viktige julebordsesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun oppfordrer bedriftene til å gjennomføre sine planlagte arrangementer innenfor de rammene som nå gjelder - og mener at myndighetene må kompensere for tapt omsetning.

- Situasjonen er såpass uforutsigbar at det er nødvendig å redusere antall lønnspliktdager fra 10 til 2 slik man hadde i mars til september 2020. Det er også nødvendig å se på kommunale kompensasjonstilskudd til de næringer som blir rammet. Erfaringen med kompensasjonsordningen er at den ikke dekker på langt nær det enorme tapet bedriftene har lidd under pandemien. Derfor må nye inngripende tiltak kompenseres for langt bedre enn det vi hadde sist, sier Krohn Devold.

Avbestillinger

Også hotellsjef på The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen, forventer at myndighetene kommer med kompensasjonsordninger.

- Det er innført en del påbud og anbefalinger, og vi blir nødt til å bruke tid til å evaluere hvordan det vil påvirke driften vår. Vi har flere spørsmål enn svar, og vi håper og forventer at myndighetene kommer med både råd og kompensasjonsordninger, sier Jakobsen til Børsen.

Hotellsjefen forteller at de allerede har fått en del avbestillinger. Hun stiller imidlertid spørsmålstegn ved treffsikkerheten for tiltakene.

- I og med at den største smitten ikke har vært i vår bransje, er vi litt overrasket over at tiltakene blir retta inn mot oss. Det vi forventa var at tiltakene ble satt inn der man ser at smitteøkningen skjer, som i hovedsak er blant barn og unge, sier Jakobsen.

AVBESTILLINGER: Hotellsjef på The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen, forteller at det allerede har kommet inn avbestillinger fredag kveld. Foto: Sander Torneus / Clarion
AVBESTILLINGER: Hotellsjef på The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen, forteller at det allerede har kommet inn avbestillinger fredag kveld. Foto: Sander Torneus / Clarion Vis mer

- Hva blir konsekvensene dersom julebordsesongen ryker for dere?

- Én ting er julebordsesongen, men vi lever i hovedsak av kurs, konferanser og møteaktivitet, så konsekvensen er i så fall katastrofal for vår næring. Vi har allerede vært ilagt strenge restriksjoner i to år, sier hun og legger til:

- Etter åpningen har vi endelig påbegynt arbeidet med å bygge oss opp igjen fra knestående, men dette setter oss 100 steg tilbake. Det er klart at det har stor betydning for hele norsk reiseliv som allerede står i en krevende situasjon, sier Jakobsen.

Økonomisk utfordring

Tiltakene kommer etter snaue seks uker med gjenåpnet uteliv. Reithe sier at han nå forbereder seg på færre gjester og flere folk på jobb i tida framover.

- Det blir en økonomisk utfordring, sier Reithe.

Pandemien rammet drifta av Verdensteatret hardt.

- Vi har mista mange ansatte i løpet av pandemien, som har sluttet. Mange har funnet seg andre jobber, i andre bransjer, det har jeg full forståelse for.

Han mener gjenåpningen muligens har gått for fort.

- Hadde vi hatt smittesporing hele veien, kunne det vært lettere innføre målretta tiltak i de kulla som smitten er i. Nå blir det bare gjetting.

- Meningsløst

Selv om tiltakene trer i kraft fra neste uke, vil kommunen sterkt anbefale at man innfører tiltakene allerede nå, ifølge varaordføreren. Reithe sier at han ikke vil innføre tiltaket om bordplassering før han må, tirsdag.

- Bordserveringsregelen kommer vi til å vente i det lengste med. I og med at jeg er uenig i dette tiltaket, sier Reithe og legger til:

- Det blir nesten like meningsløst som matserveringsplikten som ble innført tidligere. Hvis jeg blir smitta og skal springe rundt på alle bordene, da kan jeg ha rukket å smitte flere. Når du skal sette ned et glass med øl eller et fat på et bord må du nærmere enn en meter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer