GameStop-kursen til himmels

- Koordinert angrep

Innlegg på Reddit og Elon Musk har sendt aksjekursen til videospillkjeden GameStop rett til himmels og skapt trøbbel for svære hedgefond på Wall Street.

POPULÆR: Aksjer i videospillkjeden GameStop har gått rett til himmels etter at investorer begynte å snakke opp aksjen på Reddit. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
POPULÆR: Aksjer i videospillkjeden GameStop har gått rett til himmels etter at investorer begynte å snakke opp aksjen på Reddit. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): - Gamestonk!! skrev Tesla-milliardæren Elon Musk på Twitter og la til en link til Reddit-tråden som har sendt GameStop-aksjen til himmels.

Tirsdag steg aksjekursen med 92,7 prosent.

Det hele har pågått etter at investorer har gått til angrep på aksjen på Reddit og begynt å hamstre aksjen. I innlegg etter innlegg oppfordres folk til å kjøpe seg opp i selskapet, og den siste uka har kursen steget med over 480 prosent. Det har kostet hedgefond på Wall Street millioner av dollar og gjort unge investorer rike.

UKNUSELIG: Da Elon Musk stod på scenen i California og lanserte Teslas nye pickup «Cybertruck», gikk ikke ting helt etter planen. Video: Tesla. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Spiller et spill

- De gjør det digitalt i et koordinert angrep, sier Howard Lindzon i investeringsfondet Social Leverage til BuzzFeed News.

Han tror investorene, som chatter på den populære Reddit-tråden WallStreetBets (WSB) og kommer med sine tips og nyheter, er unge folk som har det morsomt med å skape trøbbel for hedgefondene, som hadde veddet på at verdien på kjeden av videospillbutikker ville synke i verdi.

- De bare spiller et spill. Og de har det gøy, sier Lindzon.

I flere månder har daytradere blitt oppfordret til å kjøpe GameStop-aksjer fordi kjeden, som i hovedsak driver fysiske butikker, har signalisert at de ønsker å utvide i digital retning. Men sværte hedgefond på Wall Street, som Citron Research og Melvin Capital har satset på at GameStop ville synke i verdi.

- Bortsett fra prisbevegelsen er jeg mest overrasket over tankeprosessen som ligger bak disse beslutningene. En hver rasjonell person vet at denne typen aksjehandel er kortsiktig, sier Andrew Left i Citron Research til Bloomberg News.

Stanset handelen

Handelen med GameStop-aksjer ble midlertidig stanset flere ganger de siste dagene fordi aksjeprisen steg så raskt. Mandag åpnet aksjene med en verdi på 96 dollar. Én time seinere hadde de steget til 159 dollar før sank til rundt 70 dollar på slutten av dagen. Tirsdag åpnet aksjen på 88 dollar. Ved slutten av dagen hadde de steget til over 230 dollar. Til sammenlikning var GameStop-aksjen verdt 4 dollar for ett år siden.

- Alt dette er rå, menneskelige følelser maskert som noe dypere. Alle ønsker å bli invitert til festen, men ingen ønsker å bli stående uten en stol når musikken slutter å spille. Friksjonen, som eksisterer mellom de to tingene, er det som skaper volatilitet, skriver grunnleggeren av Trace Wealth Advisors, Peter Heilbron, i et blogginnlegg.

Det er ventet at de amerikanske finansmyndighetene i Securities and Exchange Commission (SEC) vil granske den voldsomme økningen i verdi. Men det kan bli vanskelig å bevise at innleggene på Reddit er en del av en ulovlig strategi for å manipulere markedet, skriver Bloomberg News.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer