Byggesaker topper

Korrupsjonspress: - Urovekkende

Seks av ti kommunetopper er blitt utsatt for forsøk på korrupsjon. - Ofte voldsomt mye penger, sier etikkekspert Tora Aasland.

ALARM: Deler av korrupsjonsundersøkelsen avdekker urovekkende funn, mener Tora Aasland som leder etikkutvalget i kommunesektoren. Foto: Lars Eivind Bones
ALARM: Deler av korrupsjonsundersøkelsen avdekker urovekkende funn, mener Tora Aasland som leder etikkutvalget i kommunesektoren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Det største presset skjer innen behandling av areal- og byggesaker, viser undersøkelse som Ipsos har utført på vegne av KS.

- Et område med voldsomt mye penger, sier Tora Aasland, leder av kommunesektorens etikkutvalg.

Hele 1500 ordførere, kommunaldirektører og ledere i kommunen eller i kommunale foretak har svart på undersøkelsen om korrupsjon og uetisk atferd.

- Noen av funnene er alarmerende, sier Aasland til Børsen.

Ipsos-undersøkelsen avdekker blant annet at halvparten av kommunetoppene personlig har opplevd minst én situasjon med «forventning om uetisk atferd» eller de har fått «tilbud om en utilbørlig fordel».

Snarveier og bearbeiding

Hvis man bare ser på ordførere og kommunaldirektører, stiger andelen til seks av ti som har blitt utsatt for forsøk på korrupsjon eller forventninger om å omgå regelverket i en eller annen retning.

Samtidig sier ni av ti at de opplever korrupsjon som et lite eller svært lite problem.

- Det trenger ikke bety det samme som at det reelt er et lite problem, kontrer Aasland.

Denne uka har politiet pågrepet åtte personer som alle er siktet for grov korrupsjon. Seks av de siktede jobber eller har jobbet i Nordea eller Nav.

- Vi trenger med andre ord ikke gå langt for å slå fast at korrupsjon eksisterer. Akkurat nå går det saker for retten som handler om korrupsjon i kommunal sektor. De fleste av disse handler om arealsaker eller byggesaker. Her er det størst press til å kunne ta snarveier, og bearbeide folk, forteller etikkutvalgets leder.

Byggesaker på topp

Selv om byggesaker kan være langdryge prosesser, er de potensielle gevinstene store, påpeker den tidligere stortingspolitikeren, statsråden og fylkesmannen Aasland.

- I denne sektoren er det ofte snakk om voldsomt mye penger, og mange fristelser. Så skapes det kanskje en forventning om at noen skal få en fordel i prosessen. Det kan komme både fra pressgrupper, som sitter igjen med potensielt store gevinster, og det kan komme fra aktører i kommunen, forteller Aasland.

Hun viser til undersøkelsen som blant annet avdekker følgende:

  • Sju av ti kommuner har behandlet saker knyttet til etikk og korrupsjon på politisk nivå i inneværende periode.
  • Nesten halvparten av ordførerne (45 prosent) har opplevd at enkeltgrupper eller enkeltpersoner forventer spesialbehandling.
  • Ingen ordførere har fått tilbud om pengeytelse, men en av seks har fått tilbud om gaver, reiser eller deltakelse på et arrangement som strider med regelverket.
  • Forventning om å holde tilbake informasjon er den formen for uetisk atferd som øker mest.

Demokratisk problem

Aasland påpeker at undersøkelsen både inneholder spørsmål om korrupsjon i tradisjonell juridisk forstand, og handlinger som bedre beskrives som uetisk atferd.

- Det er her det blir interessant. Andelen kommunale toppledere som beskriver korrupsjon som et problem, holder seg stabilt lav. Men det er en økende andel som peker på utfordringer i gråsonene inn mot uetisk atferd. Og tilbakeholdelse av informasjon øker aller mest. Det vil jeg si er temmelig urovekkende, fastslår Aasland.

- Hvorfor?

- Dette handler jo om vårt grunnleggende felles ansvar for å forvalte demokratiet, folkestyret og viktige beslutningsprosesser. Når noen utfordrer reglene for allminnelig god adferd, og systemene vi har for å ta vare på dette, så rokker det ved den gjensidige tilliten vi har til til hverandre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer