Byggesaker topper

Korrupsjonspress: - Urovekkende

Seks av ti kommunetopper er blitt utsatt for forsøk på korrupsjon. - Ofte voldsomt mye penger, sier etikkekspert Tora Aasland.

ALARM: Deler av korrupsjonsundersøkelsen avdekker urovekkende funn, mener Tora Aasland som leder etikkutvalget i kommunesektoren. Foto: Lars Eivind Bones
ALARM: Deler av korrupsjonsundersøkelsen avdekker urovekkende funn, mener Tora Aasland som leder etikkutvalget i kommunesektoren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Det største presset skjer innen behandling av areal- og byggesaker, viser undersøkelse som Ipsos har utført på vegne av KS.

- Et område med voldsomt mye penger, sier Tora Aasland, leder av kommunesektorens etikkutvalg.

Hele 1500 ordførere, kommunaldirektører og ledere i kommunen eller i kommunale foretak har svart på undersøkelsen om korrupsjon og uetisk atferd.

- Noen av funnene er alarmerende, sier Aasland til Børsen.

Ipsos-undersøkelsen avdekker blant annet at halvparten av kommunetoppene personlig har opplevd minst én situasjon med «forventning om uetisk atferd» eller de har fått «tilbud om en utilbørlig fordel».

Snarveier og bearbeiding

Hvis man bare ser på ordførere og kommunaldirektører, stiger andelen til seks av ti som har blitt utsatt for forsøk på korrupsjon eller forventninger om å omgå regelverket i en eller annen retning.

Samtidig sier ni av ti at de opplever korrupsjon som et lite eller svært lite problem.

- Det trenger ikke bety det samme som at det reelt er et lite problem, kontrer Aasland.

Denne uka har politiet pågrepet åtte personer som alle er siktet for grov korrupsjon. Seks av de siktede jobber eller har jobbet i Nordea eller Nav.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.