Kostet milliardæren en drøy ukelønn

Milliardær Nicolai Tangen kjøpte i 2017 et hytteparadis på eksklusive Blindleia. Det kostet ham en drøy ukelønn.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagblad... Vis mer
Publisert

BLINDLEIA: (Dagbladet/Børsen): Det har mildt sagt stormet rundt Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen (54) som ny leder av oljefondet.

Det mye omtalte tredagers seminaret i Philadelphia hvor rundt et trettitalls norske samfunnstopper deltok, har skapt sterke reaksjoner i den norske offentligheten.

På privaten kjøpte fondsforvalteren ei hytte på Indre Kjeholmen, i idylliske Blindleia i Lillesand, for 6,75 millioner i 2001. I 2017 kjøpte Tangen også nabohytta for 20 millioner.

BLINDLEIA: Nicolai Tangen kjøpte i 2017 en eiendom i Blindleia til 20 millioner. Så rev han hytta, og i fjor sommer stod den ferdig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BLINDLEIA: Nicolai Tangen kjøpte i 2017 en eiendom i Blindleia til 20 millioner. Så rev han hytta, og i fjor sommer stod den ferdig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Tjente 730 mill.

Ifølge Dagens Næringsliv tjente fondsforvalter Tangen 730 millioner kroner før skatt i 2016, gjennom fondsforvaltningsselskapet Ako Capital som holder til i London.

Det betyr at milliardæren tjente to millioner kroner hver dag. Et hyttekjøp på 20 millioner kroner tilsvarte derfor ti dagslønner for Tangen.

Som sjef for Oljefondet tjener han imidlertid «bare» 6,65 millioner kroner i året. På det lønnsnivået hadde det tatt han tre år å kjøpe hytta.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte hyttekjøpet først.

Dette sier Tangen

Hytta han kjøpte i 2017 ble pusset opp, og i fjor sto den klar. Det er derimot usikkert om Tangen oppholder seg på hytta i sommer.

Børsen har spurt Tangen om han er fornøyd med hyttekjøpet, og hvilke planer han har for både den nye eiendommen og sommeren.

BLINDLEIA: Her er eiendommen Nicolai Tangen kjøpte for 6,75 mill i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BLINDLEIA: Her er eiendommen Nicolai Tangen kjøpte for 6,75 mill i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

54-åringen avslo å svare på spørsmålene.

- Takk for hyggelig henvendelse. Jeg har ingen kommentarer til dette. Fortsatt god sommer, skriver Tangen i en e-post til Børsen.

Hyttekjøpet på 20 millioner kroner gjør Tangens nyeste hytte til den nest dyreste fritidseiendommen som ble omsatt på Sørlandet i 2019, ifølge Fædrelandsvennen.

Den dyreste eiendommen i Lillesand kjøpte Cathrine S. Furuholmen og Hans Furuholmen for 25,5 millioner i fjor, ifølge avisa.

HYTTEPARADIS: Det er i hytteparadiset Blindleia at Nicolai Tangen eier to hytter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
HYTTEPARADIS: Det er i hytteparadiset Blindleia at Nicolai Tangen eier to hytter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Eksklusivt

Blindleia som strekker seg fra Brekkestø i øst til Gamle Hellesund i vest er et svært attraktivt hytteparadis for milliardærene. I Blindleia er Tangen nærmeste nabo med Tvenge-familien. Investorbrødrene Øystein og Torstein Tvenge eier flere eiendommer i havgapet.

Det har også hotellkongen Petter Stordalen (57). Han eier tre eiendommer i den idylliske skjærgården.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg, den som har vært borte i flest salg i Blindleia de siste 15 åra, kan fortelle at det er et attraktivt hytteområde.

- Blindleia har alltid vært attraktivt og eksklusivt med mange flotte og påkostede eiendommer. Her har man mange steder som har mange av fasilitetene som mange ønsker seg, med romslige hytter, bra brygger, gode solforhold og fine opparbeidede tomter, sier Sædberg i Privatmegleren Sædberg og Lian i Kristiansand til Børsen.

HYTTE: Denne hytta kjøpte milliardær Tangen allerede i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
HYTTE: Denne hytta kjøpte milliardær Tangen allerede i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Ifølge SSB ble nesten fire av ti omsatte hytter med en beliggenhet i strandsonen - det såkalte 100-metersbeltet - overtatt av familiemedlemmer i perioden 2015-2018.

Ga bort kunst

Ansettelsen av Tangen som ny leder av oljefondet er ikke første gang det har stormet rundt 54-åringen.

Tangen fikk også stor medieoppmerksomhet da han i fjor ga kunstsamlingen sin, med over tusen verk, til Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, mot at den ble huset i en ombygget kornsilo.

Kostnaden for kunstsiloen ble estimert til 610 millioner kroner, i et spleiselag mellom blant andre kommunen, fylkeskommune, staten og Tangen selv.

Dette skapte bråk i Sørlandsbyen, og leder for Demokratene, Vidar Kleppe, var blant dem mente at Tangen burde tatt regninga for siloen selv.

I et intervju med E24, som ble publisert 26. mars, sa Tangen at han er en tilhenger av åpenhet.

- Det å stå i en mediestorm, du får litt teflon av det. Og det kan komme godt med, for det kan komme uberettiget kritikk som kan vedvare over en lang periode, og det er viktig å ikke nødvendigvis ta det personlig hvis det ikke skal tas personlig. Medielandskapet kan være tøft det, altså. Så jeg tenker at det har vært en god erfaring, jeg, sa Tangen den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer