Kraftig advarsel: - Helt uakseptabelt

Norges Bank med saftig rentekutt. Men du må vente.

PROVOSERT: DNB kutta renta i går, men flere politikere er på ingen måte fornøyd med bankenes bidrag til corona-dugnaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROVOSERT: DNB kutta renta i går, men flere politikere er på ingen måte fornøyd med bankenes bidrag til corona-dugnaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kuttet Norges Bank styringsrenta for andre gang på ei uke. Kuttet var på 0,75 prosentpoeng, og totalt har styringsrenta blitt kuttet fra 1,5 prosent til 0,25 prosent på ei uke.

I går varslet Norges største bank, DNB at de senker boliglånsrenta. Men de senker renta mindre enn Norges Bank med et kutt på 0,5 prosentpoeng. Og dersom du allerede har et lån i DNB må du vente til 2. mai før renta senkes.

Det får SV-leder Audun Lysbakken til å reagere kraftig.

- Det er helt uakseptabelt. Vi forlanger nå at bankene følger etter Norges Bank, og at de gjør det raskt, sier Lysbakken til Børsen.

Mandag ettermiddag melder også Danske Bank at de, i likhet med DNB, kutter renta med 0,5 prosentpoeng. Danske Banks kunder må vente litt kortere enn DNBs for å nyte godt av rentekuttet. Endringene innføres fra 22. april for eksisterende kunder.

SBanken går derimot litt lenger i å følge politikernes oppfordringer, og kutter umiddelbart alle boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng, melder banken i en pressemelding.

I ettermiddag varslet også Nordea at de senker renten med inntil 0,35 prosentpoeng, gjeldende fra 29. april for eksisterende kunder.

KRITISK: Donald Trump lover at mer hjelp var på vei for stater som lider av en kritisk mangel på medisinsk utstyr, sykehussenger og testanlegg. Video: AP. Vis mer

Spørsmål om samfunnsånd

- I denne situasjonen er det rett og slett et spørsmål om samfunnsånd og samfunssansvar. Det er nå utrolig viktig å holde hjulene i gang i økonomien, og sørge for at folk som nå mister inntekt ikke havner i dypere gjeldsproblemer, sier han.

Fra fredag til søndag kom det inn 37 900 nye søknader om dagpenger til Nav. 34 500 av søknadene gjelder dagpenger ved permittering, mens de øvrige er ordinære søknader om dagpenger.

Siden torsdag 12. mars, dagen mange av de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen, er det kommet inn totalt 223 200 søknader om dagpenger, hvorav 206 000 gjelder dagpenger ved permittering, ifølge Nav.

Samtidig kommer det signaler om at de strenge tiltakene for å bremse smitten av coronaviruset kan komme til å trekke ut i tid.

Følger nøye med

Av de store bankene var DNB den første til å sette ned renta etter det nye rentekuttet. Etter forrige endring fra Norges Bank hadde Nordea varslet rentekutt på boliglån med 0,5 prosentpoeng fra 29. april.

I dag har blant andre Sparebanken Vest varslet rentekutt på boliglån med inntil 0,5 prosentpoeng. Det samme har Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 SR-Bank.

I helga ba Finanskomiteen på Stortinget bankene om å få opp farta med å senke rentene.

- Stortinget følger veldig nøye med på hvordan bankene håndterer denne situasjonen, sier Lysbakken.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

- Dette er et kraftig signal om at bankene ikke skal profittere på situasjonen.

- Frykter du at tiltakene som er satt inn vil komme bankene til gode, og ikke forbrukerne?

- Jeg registrerer i alle fall at det tar tid før alle følger etter Norges Bank. Det misliker jeg. Det er kjempeviktig for dugnadsånden i folket at de ser at bankene følger raskt opp, sier Lysbakken.

Han kommer med følgende advarsel dersom bankene ikke hører etter.

- Hvis en ikke gjør dette raskt nok, sånn at grepene kommer folk til gode, vil vi i SV vurdere tiltak. For eksempel økt finansskatt, sånn at vi drar inn igjen pengene som bankene tjener på renta.

- Vær nådeløse

Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen sier hun alltid har vært opptatt av at bankene bør følge Norges Bank. Det er spesielt viktig nå som mange får en utfordrende privatøkonomi, mener hun.

Jensen anbefaler å bruke Finansportalen for å sammenlikne banker.

- Så må vi være nådeløse forbrukere og true med å bytte bank, sier hun.

- Det snakkes mye om dugnad nå. Er bankene med på den?

- Jeg mener generelt at bankene må være musikalske nå, og ta hensyn til at mange mennesker får en utfordrende privatøkonomi. Stortinget ga klart uttrykk for det på lørdag, og da må bankene lytte, sier Jensen.

Også Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ber bankene sette ned renta raskt.

- Det vil gi en umiddelbar effekt, ikke minst for de som er permitterte. Det er en dramatisk situasjon for mange og lavere rente vil kunne bidra til økt trygghet for folk, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Hva synes du om at den største banken, DNB, ikke setter ned renta før i mai?

- Det synes jeg er altfor lenge til. Permitterte vil kun motta full lønn i 20 dager, så effekten vil slå inn allerede i slutten av mars og april.

Slik svarer DNB

I en e-post til Børsen skriver DNB at de primært låner penger i det internasjonale pengemarkedet, og ikke fra Norges Bank.

- Akkurat nå er prisen på penger veldig vanskelig å forutsi, og i etterkant av fredagens krisekutt fra Norges Bank har prisen på penger gått opp. Derfor er det nå svært krevende å sette langsiktige priser på boliglån, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB.

- Likevel ønsker vi å hjelpe kundene våre i en vanskelig situasjon og har – som første bank ut – kuttet renten på boliglån to ganger i løpet av de siste ti dagene.

DNB-kunder med eksisterende boliglån må venter til 2. mai før rentekuttet får effekt.

- Akkurat nå er det avdragsfrihet de fleste kundene som har blitt permittert trenger på kort sikt. Den siste uken har vi fått tusenvis av slike søknader hver dag. Vi jobber døgnet rundt og har nå satt i gang 16 roboter for å ta unna saksbehandlingen og hjelpe kundene våre så raskt som overhodet mulig, sier Blekeli Spiten.

- DNB skal bidra til å holde hjulene i norsk økonomi i gang og fortsette å være en trygg rådgiver for både bedrifter og privatpersoner i en usikker tid.

Slik svarer Danske Bank

Danske Bank lar kundene få effekt av rentenedsettelsen tidligere enn DNB og Nordea. I ettermiddag varslet de et kutt på 0,5 prosentpoeng, som DNB.

- I et marked som er i vater, og hvor ting virker som de skal, er det tradisjonelt stor sammenheng mellom Norges Banks bevegelser og prisen på de pengene vi henter for å låne ut. Men alle ser at det ikke er sedvanlige dager nå. De siste ukene har vi sett at kostnadene ikke følger Norges Banks behov i like stor grad som de pleier å gjøre, sier Øystein Andre Schmidt, pressesjef i Danske Bank til Børsen.

Han sier dette var tilfellet også da Norges Bank satte ned renta før helga.

- Men jeg forstår at folk reagerer. Dette er et marked som i stor grad har fungert i ti år, siden sist det var store utfordringer i økonomien.

- Er det sånn at dere tjener ekstra på denne situasjonen?

- Nei. Vi blir bedt om å være med på en nasjonal dugnad, som hele det norske samfunnet er med på. Den stiller vi absolutt opp på.

Schmidt svarer følgende på hvorfor rentekuttet ikke får effekt tidligere.

- For vår del dreier det seg om ressurser. Vi har i disse dager betydelig trafikk inn til oss med folk som har havnet i en utfordrende økonomisk situasjon. Til tider har vi daglig hatt hundre ganger så mange henvendelser om avdragsfrihet. Kundesentrene jobber på spreng, og vi vil bruke all vår tid på de som trenger oss nå. Erfaringsmessig er det mange henvendelser når renteendringer blir effektuert, sier han.

Slik svarer Nordea

Kommunikasjonssjef i Nordea, Synne Ekrem, sier banken følger situasjonen tett og tar fortløpende vurderinger.

- En viktig faktor for renta er hvordan prisen på penger utvikler seg i markedet. Det kan ta litt tid før man har et godt bilde av situasjonen her. Utover det kan vi ikke kommentere hva vi vil gjøre med våre priser fram i tid, det er regulert av konkurranseloven, skriver hun i en e-post til Børsen.

- I den vanskelige situasjonen mange lånetakere er nå, hvorfor venter dere så lenge med å gi rentenedsettelsen effekt (29. april), når dere har full anledning til å gjøre det før?

- Vi har valgt å følge vanlig prosedyre her med en varslingsfrist på seks uker. Det er slik vi gjør det både ved rentenedsettelse og -oppsettelse, svarer Ekrem.

- Vi var tidlig ute med å tilby avdragsfrihet for person- og bedriftskunder som har havnet i en vanskelig situasjon som følge av coronaviruset. Vi har fått enorm respons fra kunder på dette tiltaket, både på bedrifts- og personsiden. Vi skal strekke oss langt for å hjelpe kundene våre i denne vanskelige situasjonen, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer