Kraftig advarsel: - Den verste smerten

Verdens fremste sentralbanksjefer kommer med innstendig bønn til sentralbanker globalt.

PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA skaper krafftig hodebry for den amerikanske sentralbanken. USAs sentralbanksjef utelukker ikke at en resesjon står på trappene. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB
PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA skaper krafftig hodebry for den amerikanske sentralbanken. USAs sentralbanksjef utelukker ikke at en resesjon står på trappene. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tida med historisk lave renter og et moderat inflasjonsnivå er forbi, skal man tro noen av de fremste på sitt felt.

Onsdag var en rekke økonomiske tungvektere samlet til den europeiske sentralbankens årlige forum om pengepolitikk i Portugal.

Under en panelsamtale kom president Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken, USAs sentralbanksjef Jerome Powell, og Bank of England-sjef Andrew Bailey med et samlet nødrop til verdens sentralbanker: Ta grep for å dempe den galopperende inflasjonen.

- Prosessen vil høyst sannsynlig involvere smerte, men den verste smerten ville være å unnlate å håndtere denne høye inflasjonen og la den bli vedvarende, uttalte Fed-sjefen, gjengitt av Reuters.

- Den største feilen

Rentehevingene har kommet på løpende bånd flere steder i verden de siste månedene. Flere eksperter har ropt varsko om at Europa og særlig USA kan stå overfor en resesjon, altså alvorlige økonomiske nedgangstider.

USAs sentralbanksjef utelukker ikke at det kan bli et reelt scenario.

- Er det en risiko for at vi vil gå for langt? Selvfølgelig er det en risiko, men jeg er ikke enig i at det er den største risikoen for økonomien. Den største feilen vi kan gjøre, for si det sånn, ville være å ikke gjenopprette prisstabilitet, fortsetter Powell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer