Kraftig advarsel: - Den verste smerten

Verdens fremste sentralbanksjefer kommer med innstendig bønn til sentralbanker globalt.

PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA skaper krafftig hodebry for den amerikanske sentralbanken. USAs sentralbanksjef utelukker ikke at en resesjon står på trappene. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB
PRESSET ØKER: Det generelle prisnivået i USA skaper krafftig hodebry for den amerikanske sentralbanken. USAs sentralbanksjef utelukker ikke at en resesjon står på trappene. Foto: Jon Cherry / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tida med historisk lave renter og et moderat inflasjonsnivå er forbi, skal man tro noen av de fremste på sitt felt.

Onsdag var en rekke økonomiske tungvektere samlet til den europeiske sentralbankens årlige forum om pengepolitikk i Portugal.

Under en panelsamtale kom president Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken, USAs sentralbanksjef Jerome Powell, og Bank of England-sjef Andrew Bailey med et samlet nødrop til verdens sentralbanker: Ta grep for å dempe den galopperende inflasjonen.

- Prosessen vil høyst sannsynlig involvere smerte, men den verste smerten ville være å unnlate å håndtere denne høye inflasjonen og la den bli vedvarende, uttalte Fed-sjefen, gjengitt av Reuters.

ADVARER: Christine Lagarde og Jerome Powell avbildet under panelsamtalen i forbindelse med Den europeiske sentralbankens årlige forum om pengepolitikk. Foto: NTB
ADVARER: Christine Lagarde og Jerome Powell avbildet under panelsamtalen i forbindelse med Den europeiske sentralbankens årlige forum om pengepolitikk. Foto: NTB Vis mer

- Den største feilen

Rentehevingene har kommet på løpende bånd flere steder i verden de siste månedene. Flere eksperter har ropt varsko om at Europa og særlig USA kan stå overfor en resesjon, altså alvorlige økonomiske nedgangstider.

USAs sentralbanksjef utelukker ikke at det kan bli et reelt scenario.

- Er det en risiko for at vi vil gå for langt? Selvfølgelig er det en risiko, men jeg er ikke enig i at det er den største risikoen for økonomien. Den største feilen vi kan gjøre, for si det sånn, ville være å ikke gjenopprette prisstabilitet, fortsetter Powell.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Geopolitisk sjokk

Inflasjonen i USA er på det høyeste siden 1940-tallet. Det skyldes i stor grad økte energi- og matpriser, samt at drivstoffprisene har skutt til himmels. På samme tid synker forbrukertilliten som en stein.

Sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde mener verdens befolkning må stålsette seg for tøffere økonomiske tider.

- Jeg tror ikke vi skal tilbake til lav inflasjon. Det er krefter som er blitt sluppet løs som følge av pandemien, og dette massive geopolitiske sjokket som kommer til å forandre bildet og landskapet vi opererer innenfor, sier hun, gjengitt av Financial Times.

- Ekstremt vanskelig

Samfunnsøkonom Olav Chen mener også at husholdningene må forberede seg på strammere tider.

Tidligere denne måneden uttalte han at Feds kommende rentehevinger kommer til å ramme husholdningene hardt.

- Sentralbanken prøver å få tilbake noe kontroll ved å dempe etterspørselen og få ned prisene. Det er en ekstremt vanskelig balansegang, og måten de vil gjøre det på er å gjøre det mye verre for folk flest. De vil påføre husholdningene mer smerte i form av økte lånekostnader. De som har dyre lån vil bruke mindre penger, går sjeldnere på restaurant, mindre ferie, mindre shopping. Det er en form for sjokkterapi, sa Chen til Børsen.

- Hardest rammet

Også her hjemme tråkker Norges Bank på gassen med tanke på rentenivået. Forrige uke ble styringsrenten satt opp til 1,25 prosent - og økte dermed dobbelt med 0,5 prosentpoeng. Det er det største rentehoppet på 20 år.

- Det er positivt at de ser behovet for en raskere renteøkning. Det kan redusere risikoen for at inflasjonen kommer ut av kontroll og at de må sette opp renta mye mer seinere, uttalte sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen til Børsen.

- Hvorfor er det viktig at Norges Bank får kontroll på inflasjonen?

- Inflasjon virker som en skatt på vanlige folk. Det som blir hardest rammet er de som må bruke mest av inntektene sine på ting som mat, strøm og drivstoff som ser en stor prisvekst nå. Det å ha høy inflasjon skaper en ustabilitet i økonomien, fortsatte Holvik og la til:

- Det er derfor sentralbankene har ett hovedansvar: Å sikre en stabil inflasjon. Nå er den ikke stabil, men er derimot kraftig på vei opp. Det samme er lønningene. Alt dette er med på å skape usikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer