Kraftig advarsel: - Det er knusende

2023 blir et verre år for verdensøkonomien enn 2022, sier sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF).

ADVARER: IMF-sjef Kristalina Georgieva advarer om at 2023 kan bli verre enn 2022. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB
ADVARER: IMF-sjef Kristalina Georgieva advarer om at 2023 kan bli verre enn 2022. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2022 ble et svært tungt år for verdensøkonomien, men ifølge IMF-sjef Kristalina Georgieva er det langt fra sikkert at 2023 blir noe bedre.

- For store deler av verdensøkonomien kommer dette til å bli et tøft år - tøffere enn året vi har lagt bak oss, sier Georgieva til CBS.

- Svært hardt rammet

IMF-sjefen tror halve EU og en tredel av verdensøkonomien kommer til å havne i resesjon neste år. Resesjon er økonomisk tilbakegang og defineres vanligvis som negativ økonomisk vekst i minst et halvt år.

Georgieva trekker fram USAs økonomi som mer robust og sier at stormakten kan unngå resesjon.

Årsaken til at Georgieva tror på et dårlig 2023 er negativ utvikling i de tre største økonomiene, USA, EU og Kina, samtidig.

Og blant dem anser hun altså USA som mest motstandsdyktige.

- EU er svært hardt rammet av krigen i Ukraina. Halve EU vil være i resesjon neste år. Kina kommer til å bremse ytterligere i år. Det kommende året blir tøft for Kina, og det slår ut i negative trender globalt, sier Georgieva.

- Knusende

IMF-sjefen advarer særlig om konsekvensene det kan ha for framvoksende markeder i utviklingsøkonomier.

- Hvorfor? Fordi at på toppen av alt annet blir de rammet av høye renter og styrkingen av dollaren. For de økonomiene som har et høyt nivå av dette, så er dette knusende, lyder advarselen.

Årsaken til at dette er så utfordrende for utviklingsland er at mange av dem har tatt opp lån og lånt penger i dollar. Ifølge IMF har 60 prosent av landene med lavest inntekter problemer på grunn av denne gjelda.

Allerede nå har land som Tsjad, Etiopia, Zambia, Ghana, Libanon, Surinam og Sri Lanka store problemer. Det utgjør riktignok ikke noen fare for verdensøkonomien - i alle fall ikke ennå.

- Dersom denne lista fortsetter å vokse, og la oss huske at 25 prosent av utviklingsøkonomiene er i et problematisk landskap, så kan verdensøkonomien få seg en ubehagelig overraskelse, sier Georgieva.

«Billige penger»

Derfor jobber IMF hardt med å få løst gjeldskrisa for disse landene.

- Når jeg ser på gjelda i verden, så har vi all grunn til å være bekymret. Hva gjorde vi under coronapandemien? Alle regjeringer lånte, og det gjorde de rett i, for å hjelpe sitt folk, sier IMF-sjefen.

På den tida var det billig å låne, «pengene var billige», som Georgieva sier det, og det «forhindret en kollaps av verdensøkonomien».

- Men så snart Russland invaderte Ukraina og ga inflasjonen fart, så var ikke pengene billige lenger. Hva er rådene vi gir til regjeringer? Fokuser på budsjettene dine, sørg for at du har nok inntekt og bruk pengene fornuftig, sier Georgieva.

Bekymret for coronabølge

Hun er også bekymret for coronabølgen i Kina. Smitteveksten skjer samtidig som store deler av verden sliter med de økonomiske følgene av krigen i Ukraina.

- For å si det kort så er det dårlige nyheter. Farten i Kinas økonomi har blitt bremset dramatisk i 2022 på grunn av deres nulltoleranse på corona. For første gang på 40 år er veksten i Kina ventet å være den samme som eller under den globale veksten, sier Georgieva.

Kina avviklet overraskende de fleste av coronatiltakene i desember, noe som har ført til at viruset har spredd seg i befolkningen.

Siden det kraftig utbruddet i Wuhan tidlig i 2020 har Kina hatt forholdsvis få tilfeller, men det har endret seg nå. Like før 2022 ble til 2023 anslo det britiske helsedataselskapet Airfinity at 9000 kinesere dør hver dag av covid.

Og selv om Georgieva sier det i utgangspunktet er positivt for økonomien at Kina åpner mer opp, men at den eksplosive smitten er dårlige nyheter.

- De neste månedene vil bli tøffe for Kina, og påvirkningen på den kinesiske veksten vil være negativ, påvirkningen på regionen vil være negativ, og påvirkningen på den globale veksten vil være negatig, sier Georgieva.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer