Finanstilsynet:

Kraftig advarsel: - Disse vil være sårbare

I fjor ropte Finanstilsynet varsko om risikoen for finansiell ustabilitet og boligkrakk. - Risikoen framstår høyere nå enn for ett år siden, sier finanstilsynsdirektøren til Børsen.

- UVANLIG STOR USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, mener det er nødvendig å ta høyde for at et boligkrakk kan skje i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- UVANLIG STOR USIKKERHET: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, mener det er nødvendig å ta høyde for at et boligkrakk kan skje i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norske boligpriser har økt mye over mange år, og det reelle prisnivået er rekordhøyt. Langvarig lav rente har bidratt til høye boligpriser og høy husholdningsgjeld. Om vi skulle få en kraftig renteoppgang, vil det kunne utløse et stort boligprisfall, advarer finanstilsynsdirektør Morten Balterzen overfor Børsen.

Han presiserer raskt at Finanstilsynet ikke serverer spådommer om hvorvidt dette kan skje, men:

- Vi understreker risikoen.

Snudd på hodet

I mars 2021 skrev NRK at Finanstilsynet fryktet et framtidig priskrakk i boligmarkedet. Balterzen luftet den gang sin uro knyttet til den dystre prognosen, og advarte om konsekvensene av boligprisutviklingen og den høye gjeldsveksten i norske husholdninger.

Bekymringsmeldingen fra Balterzen kom i en periode der Norge hadde et historisk lavt rentenivå. Skrur man klokka halvannet år fram i tid, er verdensbildet et helt annet:

Skyhøy inflasjon, rekordpriser på strøm og matvarer, samt en saftig oppjustering av rentebanen.

- Stor usikkerhet

I et forsøk på å temme den voldsomme prisutviklingen, har Norges Bank jekket opp styringsrenta fra 0 til 1,75 prosent. Hakk i hæl følger bankenes justering av boliglånsrenta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer