Ny IMF-rapport:

Kraftig advarsel: «Dystert og usikkert»

Det internasjonale pengefondet mener det er mange faktorer som kan forverre den globale økonomien i tida som kommer.

UTFORDRENDE: Ved den europeiske sentralbankens hovedkontor i Frankfurt kan de får et utfordrende år, i alle fall om man skal legge IMFs mest pessimistiske scenarioer til grunn. Foto: Arne Dedert / dpa via AP / NTB
UTFORDRENDE: Ved den europeiske sentralbankens hovedkontor i Frankfurt kan de får et utfordrende år, i alle fall om man skal legge IMFs mest pessimistiske scenarioer til grunn. Foto: Arne Dedert / dpa via AP / NTB Vis mer
Publisert

«Den globale økonomien, som fremdeles sliter etter pandemien og Russlands invasjon av Ukraina, står overfor stadig mer dystre og usikre utsikter», lyder advarselen fra Det internasjonale pengefondets (IMF) sjeføkonom Pierre-Olivier Gourinchas.

Økende inflasjon

I World Economic Outlook, en rapport IMF publiserer en gang i kvartalet, slår de fast at de økonomiske utsiktene har blitt dårligere siden de slapp sin forrige rapport i april.

Derfor har IMF nedjustert vekstanslagene for den globale økonomien til 3,2 prosent i år og 2,9 prosent neste år, en nedgang på henholdsvis 0,4 og 0,7 prosentpoeng fra april.

Det er utviklingen i de tre store økonomiene USA, Kina og Eurosonen som fører til at IMF nedjusterer vekstanslagene.

En av de største bekymringene nå er den skyhøye inflasjonen. Også på dette området har IMF sett seg nødt til å justere anslagene i negativ retning.

I løpet av året er det forventet at inflasjonen når 6,6 prosent i industrilandene og hele 9,5 prosent i framvoksende markeder og utviklingsland. Det er en oppjustering av inflasjonsanslagene på henholdsvis 0,9 og 0,8 prosentpoeng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer