Kraftig advarsel fra storbank

På tross av gode nyheter om vaksineframgang, tror amerikanske økonomer at økonomien vil krympe i vinter.

ADVARSEL: Wall Street-banken JPMorgan advarer om at vinteren blir tøff for den amerikanske økonomien. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB
ADVARSEL: Wall Street-banken JPMorgan advarer om at vinteren blir tøff for den amerikanske økonomien. Foto: Sean Pavone / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har vaksinenyhetene stått i kø. Først ute var legemiddelselskapene Pfizer og Moderna, som kunne melde om vaksiner med 95 prosent effektivitet.

Så seint som mandag morgen kom det melding fra AstraZeneca, om at deres vaksine, AZD1222, på nåværende stadium er 70 prosent effektiv.

Da den første vaksinenyheten kom 9. november steg børser over hele verden kraftig, og illustrerte med det hvor viktig en vaksine er for at økonomien for alvor skal komme på fote igjen.

- Økonomien vil krympe

Men selv om det stadig kommer nye, oppløftende nyheter om vaksiner, skal man gjennom en tøff vinter før det er ventet at de kan bli rullet ut i større skala.

Det er også det som får økonomene i den amerikanske gigantbanken JPMorgan til å advare. På fredag gikk de, som første Wall Street-bank, ut med advarsel om at den amerikanske økonomien vil krympe i de første månedene neste år, skriver CNN.

«Vinteren vil bli hard og vi tror økonomien vil krympe igjen», skriver økonomene i banken til sine klienter.

Den amerikanske økonomien ble rammet knallhardt da coronaviruset feide innover landet i vår. I andre kvartal gikk økonomien tilbake med enorme 9 prosent. Til sammenlikning krympet USAs BNP med 4 prosent etter finanskrisa i 2008.

Riktignok hentet økonomien seg inn med 7,4 prosent i tredje kvartal, en historisk vekst, men økonomene advarer: Krisen er ikke over.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

Nedstengning

JPMorgan forventer at BNP vil vokse 2,8 prosent i årets fjerde kvartal, men krympe 1 prosent de første tre månedene i 2021.

Årsaken til dette kan selvsagt knyttes til den siste tidas ganske voldsomme smitteøkning i USA. Smitten sprer seg nesten ukontrollert i store deler av landet.

Det har igjen ført til at en rekke smitteverntiltak har blitt gjeninnført.

I New York har de offentlige skolene blitt stengt for 1,1 millioner elever. Delstaten California innledet lørdag portforbud mellom klokka 22 og 05, mens innbyggerne i storbyen Chicago har blitt bedt om å holde seg hjemme siden forrige mandag.

I tillegg har føderale helsemyndigheter bedt folk innstendig om å bli hjemme i thanksgiving-helgen, ifølge NTB.

Tror på god vår

Da er det ikke så rart at JPMorgan mener det vil bli en røff vinter for den amerikanske økonomien. Men etter vinter kommer vår, og vaksinenyheter gjør at storbanken tror det vil spire igjen i økonomien i 2021s andre kvartal.

«Den tidlige suksessen i noen av vaksineforsøkene forsterker vår tro på at en medisinsk intervensjon kan begrense skaden som viruset har påført den amerikanske økonomien», lyder dommen fra JPMorgan,

Banken forventer at økonomien vokser raskt i andre og tredje kvartal i 2021, men legger likevel legger til at «noe varig skade ser ut til å være uunngåelig».

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Urovekkende»

Det som ser ut til å vekke størst bekymring akkurat nå er økningen i antall permanente jobbtap.

«En urovekkende utvikling», mener banken, som peker på at det nå kan ta lengre tid før de som har mistet jobben finner ny jobb, og at de risikerer å miste arbeidsledighetstrygd.

Og det er god grunn til bekymring. En ny rapport fra den progressive tenketanken The Century Foundation, viser at rundt 12 millioner amerikanere vil miste arbeidsledighetstrygden i desember, dersom tiltakene i myndighetenes coronakrisepakke ikke blir forlenget, noe det ikke ser ut til at det blir i øyeblikket, skriver CNBC.

- Dette er en forferdelig risiko for familiene som er rammet. Arbeidsledighetstrygden er den siste skansen i deres økonomi. Og den vil forsvinne 31. desember dersom ikke Kongressen forlenger den, sier Ernie Tedeschi, tidligere ansatt i det amerikanske finansdepartementet, til CNBC.

16 millioner uten støtte

Det er to viktige arbeidsledighetstiltak som rammes dersom det ikke blir en forlengelse av krisepakkene innen utgangen av desember:

The Pandemic Unemployment Assistance, som utvidet dagpengeordningen til å gjelde grupper som vanligvis ikke var kvalifisert for den, som frilansere.

Pandemic Emergency Unemployment Compensation som ga arbeidsledige ytterligere 13 uker med dagpenger på toppen av de statlige støtteordningene.

«Uten dagpenger og med sparepengene nesten oppbrukt, vil familier stå overfor høy risiko for matusikkerhet og tap av hjem, og mange kan ikke betale for helsehjelp i noen av de mørkeste dagene av pandemien», heter det i rapporten.

Det er allerede 4,4 millioner amerikanere som står helt uten jobb og statlig eller føderal arbeidsledighetsstøtte, noe som betyr at mer enn 16 millioner mennesker «vil gå inn i 2021 med lite eller ingen hjelp tilgjengelig for dem», heter det i rapporten.

Da hjalp det heller ikke på framtidstroen til finansmarkedet at Trump-administrasjonen forrige uke annonserte at flere av coronakrisepakkene til næringslivet ikke vil forlenges etter nyttår.

Uka som hadde startet med børsrekorder endte dermed med nedgang og bekymring for framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer