Kraftig advarsel: - Går ikke ned

Flyeksperter tror lavpristida er forbi - for denne gang. De ber nordmenn om å stålsette seg.

VIL SVI: Den norske krona fortsetter å holde seg svak mot euro. Dersom nivået holder seg, vil sommerferien, til for eksempel Kreta i Hellas, bli langt dyrere i år enn tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB
VIL SVI: Den norske krona fortsetter å holde seg svak mot euro. Dersom nivået holder seg, vil sommerferien, til for eksempel Kreta i Hellas, bli langt dyrere i år enn tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Prisene går ikke ned. Vi må innse at det kommer til å bli dyrere å fly framover. Myndighetspålagte miljøavgifter øker på grunn av klima, og det vil måtte øke priser og dermed redusere etterspørsel, sier flyekspert og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Frode Steen, til Børsen.

Reiselivsbransjen er tilsynelatende på full frammarsj, etter flere katastrofale år. Mandag rapporterte Norwegian at selskapet opplever sterk etterspørsel i bookingtallene, og at de nå øker kapasiteten for sommersesongen.

I fjor høst sto toppsjefene nærmest i kø for å advare om tøffe tider i vente for flybransjen, og mange selskaper kuttet i vintertilbudet for å ta ned kostnadene.

Ryanair-sjef Michael O'Leary, som leder et av flyselskapene som kom velberget gjennom coronapandemien, har også advart om at det «ikke blir enkelt» å komme nær førpandemiske trafikknivåer.

Prisbyks

For den vanlige reisende er det også mørke skyer i horisonten.

Historisk svake nivåer på krona, kraftig prisvekst, samt «uvanlig» dyre flybilletter bidrar til at ferien muligens vil koste mer enn den smaker i åra som kommer.

- Jeg tror man skal regne med at flybilletter blir dyrere framover, og spesielt inn mot sommeren. På generelt grunnlag kommer vi ikke til å se mye mer av de laveste prisene i høysesong, sier Hans Jørgen Elnæs til Børsen.

Han utdyper:

- Prisene på flybilletter har allerede økt. En gjennomsnittlig billettpris hos eksempelvis Norwegian er opp 13 prosent i februar i forhold til januar. Prisene vil også øke etter hvert som vi nærmer oss sommeren. Det samme gjelder for hotell.

LUFTHANSA: IT-systemet til det tyske flyselskapet Lufthansa gikk og skaper kaos på tyske flyplasser. Video: @benjaminr Vis mer

- Rekordnivåer

Elnæs forklarer at europeiske flybilletter gjorde et prisbyks på hele 15-16 prosent i fjor. Prisene skal anslagsvis opp 10-12 prosent mer i år.

- Det skyldes inflasjon og økte kostnader for selskapene. En av de største utgiftene er drivstoff, som har vært på rekordnivåer i ett års tid. Hvis den fortsetter å holde seg høy, vil det være en vesentlig komponent.

Han mener det fortsatt er litt tidlig å spå utviklingen for neste år.

- Men vi må regne med å betale mer enn vanlig innenlands og i Europa. kanskje også i Nord-Amerika, og ikke minst i Asia. Der vil prisene bli betydelig høyere.

Advarer om trafikkorker

Kostnaden er én faktor. Luftfarten har vært rammet av store logistikkutfordringer, som har fått kraftige ringvirkninger. Fjoråret ble et mareritt for millioner av reisende, som følge av omfattende streiker og kaos på flyplasser i hele Europa.

Elnæs tror ikke flypassasjerer står overfor liknende scenarioer i år.

- Jeg håper ikke det. Flyselskapene har nok planlagt bedre i år, men det kan selvsagt oppstå utfordringer på en del flyplasser i Europa. I Danmark advarte man nettopp om underbemanning til sommeren. Det kan bidra til trafikkorker i lufta.

- Vil slite

Å møte en større etterspørsel kan også bli en hodepine for flyselskapene.

- SAS og Norwegian har sagt at de skal ha nok kapasitet til å dekke programmet de har planlagt. Men når det er utsolgt, kommer det ikke flere fly eller seter. Det er rett og slett ikke flere tilgjengelige fly i Europa.

- Det kan bli kamp om setene på de mest populære destinasjonene, advarer Elnæs.

Også Steen påpeker at flyselskapene vil få problemer med å øke kapasiteten på kort sikt.

- Hvis det skulle være en voldsom vekst i trafikken allerede denne sommeren, så vil de slite med å få tak i nok materiell, men jeg blir overrasket hvis vi får en slik vekst, sier Steen.

- Må betale mer

For der Norwegian sier de opplever sterk vekst i booking, så tror likevel ikke Steen at det blir noe «voldsomt trykk» på dyre feriereiser i sommer. Til det er lommebøkene til Ola og Kari Nordmann for slunkne.

- Det variable budsjettet for norske familier blir mindre. Energiprisene har blitt høyere, og det er renteøkninger. Det som er igjen til reise blir mindre. Det skal veldig mye til for å få en voldsom vekst før det skjer noe med økonomien, mener Steen.

Det er ikke bare ferie- og fritidsmarkedet som får kjenne effektene. Også på bedriftsmarkedet skjer det ting, påpeker Frode Steen.

- Bedriftene sier de skal reise mindre og mer klimavennlig. Det skyldes nok også at det er mye penger å spare her. Flere av bedriftene varsler mer miljøbevissthet og mindre reising, og de har ikke bruk for å ha ansatte som reiser så mye som før. De opplevde under pandemien at mye kan løses digitalt, fortsetter Steen.

Konsekvensen av dette vil i så tilfelle være at flyene fylles opp med færre forretningsfolk. De har tradisjonelt sett kjøpt fleksibilletter, som er dyrere.

- Da blir mer av kostnadene skjøvet over til de som reiser bak i flyet, og da må vi betale mer for feriebillettene, sier Steen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer