Kraftig advarsel: - Går ikke ned

Flyeksperter tror lavpristida er forbi - for denne gang. De ber nordmenn om å stålsette seg.

VIL SVI: Den norske krona fortsetter å holde seg svak mot euro. Dersom nivået holder seg, vil sommerferien, til for eksempel Kreta i Hellas, bli langt dyrere i år enn tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB
VIL SVI: Den norske krona fortsetter å holde seg svak mot euro. Dersom nivået holder seg, vil sommerferien, til for eksempel Kreta i Hellas, bli langt dyrere i år enn tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Prisene går ikke ned. Vi må innse at det kommer til å bli dyrere å fly framover. Myndighetspålagte miljøavgifter øker på grunn av klima, og det vil måtte øke priser og dermed redusere etterspørsel, sier flyekspert og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Frode Steen, til Børsen.

Reiselivsbransjen er tilsynelatende på full frammarsj, etter flere katastrofale år. Mandag rapporterte Norwegian at selskapet opplever sterk etterspørsel i bookingtallene, og at de nå øker kapasiteten for sommersesongen.

I fjor høst sto toppsjefene nærmest i kø for å advare om tøffe tider i vente for flybransjen, og mange selskaper kuttet i vintertilbudet for å ta ned kostnadene.

Ryanair-sjef Michael O'Leary, som leder et av flyselskapene som kom velberget gjennom coronapandemien, har også advart om at det «ikke blir enkelt» å komme nær førpandemiske trafikknivåer.

Prisbyks

For den vanlige reisende er det også mørke skyer i horisonten.

Historisk svake nivåer på krona, kraftig prisvekst, samt «uvanlig» dyre flybilletter bidrar til at ferien muligens vil koste mer enn den smaker i åra som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.