Wells Fargo-sjefen:

Kraftig advarsel: - Ikke et spørsmål

Wells Fargo-sjef Charlie Scharf frykter at den amerikanske økonomien står overfor rundjuling.

- VANSKELIG: Toppsjefen for Wells Fargo, Charlie Scharf, advarer om at den amerikanske økonomien er i ferd med å få seg en knekk. REUTERS/Stephanie Keith/File Photo/File Photo
- VANSKELIG: Toppsjefen for Wells Fargo, Charlie Scharf, advarer om at den amerikanske økonomien er i ferd med å få seg en knekk. REUTERS/Stephanie Keith/File Photo/File Photo Vis mer
Publisert

- Det kommer til å bli vanskelig å unngå en form for resesjon, advarer administrerende direktør i storbanken Wells Fargo, Charlie Scharf, overfor Wall Street Journal.

Han slår nå alarm om USA «uten tvil» er i ferd med å styre mot en kraftig økonomisk nedgang. Inflasjonen i landet er på sitt høyeste siden 80-tallet. I kjølvannet av Russlands krig mot Ukraina, har også energi- og matvarepriser skutt i været.

Sentralbanken forsøker å bekjempe den kraftige utviklingen med flere rentehevinger, men ifølge Scharf er det uunngåelig at den amerikanske økonomien får seg en knekk.

- Det er ikke et spørsmål engang, fortsetter han.

ADVARER: Wells Fargo-sjef Charlie Scharf ber amerikanerne stålsette seg for nedgangstider. REUTERS/Carlos Barria
ADVARER: Wells Fargo-sjef Charlie Scharf ber amerikanerne stålsette seg for nedgangstider. REUTERS/Carlos Barria Vis mer

- Reell bekymring

I slutten av april gikk også den tyske storbanken Deutsche Bank offentlig ut og varslet at de tror USA er på vei inn i en resesjon. I ettertid har JPMorgan Chase og Bank of America også slått alarm om risikoen for en kraftig økonomisk nedgang.

- Hvis du ser litt framover i tid, inn i slutten av 2023 og i 2024, så står amerikansk økonomi i en utfordring. De skal få ned inflasjonen, som er høy, og lønningene stiger mye. Det er en balansegang at man får ned inflasjonen, og setter opp rentene nok, eller om man tar i for hardt, forklarte sjefstrateg Erik Bruce i Nordea, til Børsen den gang.

- Det er en reell bekymring, slo han fast.

At sentralbanken tar grep for å kjøle ned den amerikanske økonomien, vil imidlertid ikke være nok, mener ekspertene. Deutsche Bank har anslått at en resesjon kan stå på trappene allerede neste år.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Uenighet

Storbanken mener at de sitter på historiske data som viser at USAs sentralbank «aldri har vært i stand til å korrigere» inflasjonen «uten å presse økonomien inn i en betydelig resesjon».

USAs finansminister Janet Yellen tror - i motsetning til storbankene - at det ikke går mot resesjon i USA. Hun mener at Europa er langt mer sårbar på grunn av krigen i Ukraina.

Foran møtet til G7s finansministrer i Tyskland sa Yellen at USA neppe ender i resesjon til tross for at renten økes raskt for å stagge inflasjonen. Hun frykter at Europa er mer utsatt på energifronten når inflasjonen øker og som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

- Altfor høy

I begynnelsen av mai bestemte sentralbanken i USA å heve renta med 0,5 prosentpoeng. Et avgjørende spørsmål i tida framover er om det vil være mulig å sette renta kraftig nok opp, uten å knekke den økonomiske veksten.

- Økonomien er sterk. Ingenting tyder på at den er nær ved eller sårbar for en resesjon, uttalte sentralbanksjef Jerome Powell på pressekonferansen.

Han mente det er gode muligheter for en «myk landing» - en heving av rentenivået og nedkjøling av inflasjonen uten å forårsake økonomisk nedgang.

Samtidig erkjente han at det kunne bli utfordrende, og at dagens situasjon er langt fra ideell.

- Inflasjonen er altfor høy, erkjente Powell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer