Kraftig advarsel: - Kan bli verre

Den britiske sentralbanksjefen frykter et alvorlig tilbakeslag i økonomien, og understreker at banken må handle nå.

ALVORLIG SITUASJON: Kort tid etter at den britiske sentralbanken varslet rentehopp, kom det nye inflasjonstall som viser at den høye prisveksten fortsetter oppover. Inflasjonen i Storbritannia ligger nå på 10,9 prosent. Foto: Reuters / Toby Melville / NTB
ALVORLIG SITUASJON: Kort tid etter at den britiske sentralbanken varslet rentehopp, kom det nye inflasjonstall som viser at den høye prisveksten fortsetter oppover. Inflasjonen i Storbritannia ligger nå på 10,9 prosent. Foto: Reuters / Toby Melville / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag strammet Bank of England kraftig til og økte styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 3 prosent. Det er den største økningen på 33 år.

Nå advarer den britiske sentralbanken om at Storbritannia kan stå overfor en smertefull periode. Det i form av den dypeste resesjonen som noen gang er registrert siden statistikken ble opprettet for over 60 år siden.

Ifølge sentralbanken kan Storbritannia være i ferd med å gå inn i to «veldig utfordrende» år, og utelukker ikke et langvarig tilbakeslag i økonomien. Ett scenario er at arbeidsledigheten nesten dobles innen 2025, ifølge sentralbanken.

- Kan bli verre

Ifølge BBC advarer sentralbanksjef Andrew Bailey nå om «en tøff vei videre». Han legger samtidig vekt på at de må ta kraftige grep nå, ellers «blir ting verre seinere».

Det siste året har de brutale renteøkningene kommet på løpende bånd. Rentehevingen er bankens skarpeste våpen for å forsøke å stagge den galopperende prisveksten.

Inflasjonen, som for øyeblikket ligger på 10,1 prosent i Storbritannia, er ventet å stige ytterligere. I løpet av årets siste tre måneder ventes et nivå på rundt 11 prosent.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Vil reagere kraftig

Dermed framstår inflasjonsmålet på 2 prosent foreløpig fryktelig langt unna. Selv om prisene i Storbritannia nå smerter mange husholdninger, slår sentralbanksjef Andrew Bailey fast at de vil kjøre en tøff linje for å nå inflasjonsmålet.

- Skulle den økonomiske utviklingen tilsi det, kan det bli nødvendig med ytterligere økninger i rentene, men toppen ligger lavere enn det som er priset inn i finansmarkedene. Det er imidlertid betydelig usikkerhet rundt utsiktene. Og dersom utsiktene tilsier et vedvarende inflasjonspress, vil sentralbanken ikke nøle med å reagere kraftig, advarte banken tidligere i dag.

- Grumsete

Den britiske sentralbanken beskriver utsiktene for aktivitet og inflasjon i britisk økonomi som «meget krevende».

De umiddelbare reaksjonene fra britiske analytikere, er at rentehoppet var som ventet. Det betyr ikke at man tar utfordringene med knusende ro:

- Finans- og pengepolitikken er og blir grumsete. Dette bildet innebærer betydelige utfordringer for investorer og finansielle rådgivere i de offentlige markedene, uttalte Andrew Aldidge, partner ved investeringsselskapet Deepbridge Capital til Reuters torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer