Kraftig advarsel: - Kan bli verre

Den britiske sentralbanksjefen frykter et alvorlig tilbakeslag i økonomien, og understreker at banken må handle nå.

ALVORLIG SITUASJON: Kort tid etter at den britiske sentralbanken varslet rentehopp, kom det nye inflasjonstall som viser at den høye prisveksten fortsetter oppover. Inflasjonen i Storbritannia ligger nå på 10,9 prosent. Foto: Reuters / Toby Melville / NTB
ALVORLIG SITUASJON: Kort tid etter at den britiske sentralbanken varslet rentehopp, kom det nye inflasjonstall som viser at den høye prisveksten fortsetter oppover. Inflasjonen i Storbritannia ligger nå på 10,9 prosent. Foto: Reuters / Toby Melville / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag strammet Bank of England kraftig til og økte styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 3 prosent. Det er den største økningen på 33 år.

Nå advarer den britiske sentralbanken om at Storbritannia kan stå overfor en smertefull periode. Det i form av den dypeste resesjonen som noen gang er registrert siden statistikken ble opprettet for over 60 år siden.

Ifølge sentralbanken kan Storbritannia være i ferd med å gå inn i to «veldig utfordrende» år, og utelukker ikke et langvarig tilbakeslag i økonomien. Ett scenario er at arbeidsledigheten nesten dobles innen 2025, ifølge sentralbanken.

- Kan bli verre

Ifølge BBC advarer sentralbanksjef Andrew Bailey nå om «en tøff vei videre». Han legger samtidig vekt på at de må ta kraftige grep nå, ellers «blir ting verre seinere».

Det siste året har de brutale renteøkningene kommet på løpende bånd. Rentehevingen er bankens skarpeste våpen for å forsøke å stagge den galopperende prisveksten.

Inflasjonen, som for øyeblikket ligger på 10,1 prosent i Storbritannia, er ventet å stige ytterligere. I løpet av årets siste tre måneder ventes et nivå på rundt 11 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.