Kraftig advarsel: - Kan gå mot slutten

Uten elektrifisering av norsk sokkel er det ikke bare klimamålene i 2030 som ryker. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer mot at det også i praksis vil avvikle hele næringen.

ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Skal Norge nå de ambisiøse klimamålene for 2030 er vi helt avhengig av å elektrifisere produksjonen av olje og gass.

Men det er ikke bare et spørsmål om klimamål. Det er et eksistensielt spørsmål for hele næringen, sier olje- og energiminister Terje Aasland da han besøkte den årlige oljekonferansen i Sandefjord.

- Elektrifisering er en veldig viktig del av klimaløsningen. Legger vi ikke til rette for elektrifisering, avvikler vi norsk sokkel og det går mot slutten for næringen i Norge, sier Aasland til Dagbladet.

Bakgrunnen for Aaslands advarsel er at bransjen både betaler norsk CO₂-avgift, som skal opp til 2000 kr per tonn i 2030, i tillegg til stadig høyere kvotepris i EU.

Kvoteprisen i dag ligger på om lag 800 kroner per tonn, men var over 900 kroner i desember. Men det er bare begynnelsen, påpeker Aasland.

- Kvoteprisen kan komme opp i 3000-4000-5000 kroner i åra etter 2030. Det kan ikke næringen leve med, da er alternativet å legge ned. Jeg vil ikke legge ned olje- og gassindustrien og miste den viktigste næringen i Norge, sier Aasland.

- HOLD AN: Frp's Terje Halleland ber regjeringen besinne seg før de sender verdifull vannkraft til olje- og gassnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- HOLD AN: Frp's Terje Halleland ber regjeringen besinne seg før de sender verdifull vannkraft til olje- og gassnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Frp: - Innfører noe helt nytt

Det vil altså bli for dyrt å ta opp olje- og gassressursene uten ren elektrisk kraft, enten produsert ved hjelp av havvind eller med kraft fra land, ifølge statsråden.

Det får Fremskrittspartiet til å reagere kraftig.

- Aasland sier at hvis ikke sokkelen elektrifiseres, kan de legge ned. Det mener jeg er et fullstendig feil utgangspunkt, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland, og viser til at prosjekter i dag i snitt er nedbetalt på halvannet år.

- Når man tidligere har snakket om klimarisiko, er det risikoen for at man av en eller annen grunn i 2040 ikke har et marked lenger for olje og gass. Nå er det innført noe helt nytt der olje- og energiministeren sier næringen vil gå under hvis den ikke avkarboniseres i løpet av noen få år, sier Halleland videre.

Frp-toppen påpeker også at det ikke bare er norsk olje- og gassindustri som sliter med en kvotepris på 5000 kroner.

Utslippet fra produksjon er bare om lag 5 prosent av de totale utslippene. Industri og forbrukere som skal benytte seg av produktene vil sitte igjen med langt høyere regning.

- Er det en eneste industribedrift i Europa som kan takle en kvotepris på 5000 kroner? Og hvordan vil det slå ut for forbrukeren som tar regningen til slutt? Det er i hvert fall klart at hydrogen og karbonfangst- og lagring (CCS) blir lønnsomt i ei slik framtid, sier Halleland sarkastisk.

- Forsyner seg

Både Rødt og Fremskrittspartiet har varslet at de vil tvinge Stortinget til å ta stilling til elektrifiseringen av Melkøya i Hammerfest, som ligger på regjeringens bord nå.

Til sammen er det anslått at elektrifiseringsbehovet på norsk sokkel er 15 TWh, som er over 10 prosent av det samlede norske forbruket av elektrisitet.

- Skal vi elektrifisere må vi gjøre noe med kraftsektoren. Nå settes både fastlandsindustri og forbrukere i en skvis av olje- og gassnæringen der betalingsevnen er enorm. Elektrifisering med kraft fra land er Frp imot, utgangspunktet må være at forbruket fra sokkelen veies opp av ny produksjon. Petroleumsnæringen kan ikke bare forsyne seg med den begrensede kraften vi har på land, sier Halleland.

«Lønnsomt og fornuftig»

Oljebransjen har lenge ønsket å elektrifisere sokkelen for å kutte egne kostnader - og nå klimamålene. Torsdag la de fram en rapport de har bestilt, som støtter tiltaket.

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet sier regjeringen støtter elektrifisering som er «lønnsomt og fornuftig».

- Vi ønsker fortsatt olje- og gassvirksomhet og skaping av nye arbeidsplasser, da må kostnadene holdes nede for næringen og det krever elektrifisering, sier Vik til Dagbladet.

Utfordringen på kort sikt er å skaffe nok kraft - ikke minst balansekraft - når elektrifiseringen kommer før produksjonen av havvind er oppe og går.

- Som følge av økt forbruk fra mange sektorer er det behov for mer kraft. På kort sikt på land, på lengre sikt havvind. Det er et stort behov for effekt og balansekraft. Her må flere kilder spille sammen. Oppgradering av vannkraft, batteri, hydrogen og andre kilder, sier Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer