Kraftig advarsel: - Kan gå mot slutten

Uten elektrifisering av norsk sokkel er det ikke bare klimamålene i 2030 som ryker. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer mot at det også i praksis vil avvikle hele næringen.

ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Skal Norge nå de ambisiøse klimamålene for 2030 er vi helt avhengig av å elektrifisere produksjonen av olje og gass.

Men det er ikke bare et spørsmål om klimamål. Det er et eksistensielt spørsmål for hele næringen, sier olje- og energiminister Terje Aasland da han besøkte den årlige oljekonferansen i Sandefjord.

- Elektrifisering er en veldig viktig del av klimaløsningen. Legger vi ikke til rette for elektrifisering, avvikler vi norsk sokkel og det går mot slutten for næringen i Norge, sier Aasland til Dagbladet.

Bakgrunnen for Aaslands advarsel er at bransjen både betaler norsk CO₂-avgift, som skal opp til 2000 kr per tonn i 2030, i tillegg til stadig høyere kvotepris i EU.

Kvoteprisen i dag ligger på om lag 800 kroner per tonn, men var over 900 kroner i desember. Men det er bare begynnelsen, påpeker Aasland.

- Kvoteprisen kan komme opp i 3000-4000-5000 kroner i åra etter 2030. Det kan ikke næringen leve med, da er alternativet å legge ned. Jeg vil ikke legge ned olje- og gassindustrien og miste den viktigste næringen i Norge, sier Aasland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer