Kraftig advarsel: - Kan gå mot slutten

Uten elektrifisering av norsk sokkel er det ikke bare klimamålene i 2030 som ryker. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) advarer mot at det også i praksis vil avvikle hele næringen.

ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener elektrifisering av sokkelen og oljenæringens framtid henger nøye sammen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Skal Norge nå de ambisiøse klimamålene for 2030 er vi helt avhengig av å elektrifisere produksjonen av olje og gass.

Men det er ikke bare et spørsmål om klimamål. Det er et eksistensielt spørsmål for hele næringen, sier olje- og energiminister Terje Aasland da han besøkte den årlige oljekonferansen i Sandefjord.

- Elektrifisering er en veldig viktig del av klimaløsningen. Legger vi ikke til rette for elektrifisering, avvikler vi norsk sokkel og det går mot slutten for næringen i Norge, sier Aasland til Dagbladet.

Bakgrunnen for Aaslands advarsel er at bransjen både betaler norsk CO₂-avgift, som skal opp til 2000 kr per tonn i 2030, i tillegg til stadig høyere kvotepris i EU.

Kvoteprisen i dag ligger på om lag 800 kroner per tonn, men var over 900 kroner i desember. Men det er bare begynnelsen, påpeker Aasland.

- Kvoteprisen kan komme opp i 3000-4000-5000 kroner i åra etter 2030. Det kan ikke næringen leve med, da er alternativet å legge ned. Jeg vil ikke legge ned olje- og gassindustrien og miste den viktigste næringen i Norge, sier Aasland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.