Kraftig advarsel om frisørjuks

Varsler om flere tilfeller. - De kan miste alle dagpengene og bli straffeforfulgt, advarer fagforeningsleder. - Ukjent, svarer NHO.

TIMEJUKS: - Man jobber mer enn den prosenten man oppgir i meldekortet. Dette er ulovlig og svært alvorlig, sier frisør-fagforeningsleder. Foto: NTB scanpix
TIMEJUKS: - Man jobber mer enn den prosenten man oppgir i meldekortet. Dette er ulovlig og svært alvorlig, sier frisør-fagforeningsleder. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ledigheten nådde historiske høyder da store deler av Norge ble coronastengt i mars. Nå er tallene er i ferd med å krype nedover fra toppen på over 400 000 i Nav-systemet.

Mange som vender tilbake er fortsatt delvis permitterte. De er bundet av strenge regler for hvor mye de kan jobbe og samtidig motta noe dagpenger. Uten at regelverket alltid følges av den grunn.

- Det er bare ett ord for det som skjer, og det er trygdesvindel, sier Vivian Jacobsen til Børsen.

Hun er leder i Frisørenes fagforening, som er en del av LOs største forbund Fagforbundet.

Ulovlig og alvorlig

De siste dagene har Jacobsen fått flere henvendelser fra medlemmer og lokale tillitsvalgte som hevder at det oppfordres til juks med meldekortene for dagpenger.

- Det handler om at man jobber mer enn den prosenten man oppgir i meldekortet. Dette er ulovlig og svært alvorlig. Og bedriften går fri, det er den ansatte som risikerer straffeforfølgelse og inndragning av dagpengene, understreker Jacobsen.

Tips oss

Kjenner du til lignende tilfeller? Tips oss her.

NHO-foreningen Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) sier at de ikke kjenner til noen slike tilfeller, og mener bestemt at dette ikke er et generelt problem i bransjen.

- Dette virker veldig underlig. Men hvis det skjer, er det fullstendig uakseptabelt, sier NFVBs administrerende direktør Anne Mari Halsan til Børsen.

Jacobsen sier at noen av tilfellene framstår som «godt ment», mens andre bærer preg av press fra arbeidsgiver.

- Uavhengig av motiv er dette svært ille, understreker hun.

Feil på feil

Permitteringsreglene ble kraftig forbedret i favør av arbeidsgivere og arbeidstakere i den første krisepakka 13. mars. Staten tok det meste av regninga, samtidig som ordningen ble forbedret for arbeidstakerne.

- De ansatte blir bedt om å skrive opp timer som tilsvarer 60 prosent, mens de i realiteten jobber mer enn det. Pluss-timene kan de ta ut som avspasering på et seinere tidspunkt. Det er også tilfeller der ansatte beordres på jobb en time tidligere for å vaske ned salongen. Dette får de beskjed om å ikke føre opp på meldekortet som skal sendes til Nav, med begrunnelse om at det ikke er produksjon, hevder Jacobsen.

KRYSTALLKLART: - Det er bare ett ord for det som skjer, og det er trygdesvindel, mener leder i Frisørenes fagforening Vivian Jacobsen.
KRYSTALLKLART: - Det er bare ett ord for det som skjer, og det er trygdesvindel, mener leder i Frisørenes fagforening Vivian Jacobsen. Vis mer

Hun sier at regelverket er krystallklart. Om du så bare jobber 15 minutter eller 45 minutter ekstra, skal det føres opp på meldekortet. Samtidig bortfaller dagpengene fra Nav dersom du jobber over 60 prosent.

- Vi har også tilfeller der arbeidsgivere har hevdet overfor sine ansatte at grensa på 60 prosent gjelder innenfor en periode på for eksempel to måneder. Det er helt feil. Meldekortene skal sendes inn hver fjortende dag, og grensa gjelder for hvert enkelt meldekortperiode, sier Jacobsen.

Hjelp til utfylling

Børsen har snakket med en frisørlærling i en av de store frisørkjedene som opplevde å bli satt opp i turnusen på nær 100 prosent stilling i de hektiske dagene før 17. mai, selv om vedkommende var 40 prosent permittert.

- Jeg tok det opp med daglig leder som bare svarte at det ikke var noe å bry seg om, hevder lærlingen, som legger til:

- Det var plagsomt og veldig frustrerende. Jeg liker jobben min, men jeg har jo ikke noe ønske om å få trøbbel med Nav eller med politiet.

- Jeg protesterte, men fikk først beskjed om å avklare med daglig leder før jeg sendte meldekortet til Nav, og at de skulle hjelpe meg sånn at det så riktig ut, sier lærlingen.

Etter noen dager skal vaktplanen ha blitt endret slik at timene igjen var tilpasset 60 prosent stilling.

- I praksis endte jeg likevel opp med å jobbe mer enn jeg formelt skulle, sier frisørlærlingen til Børsen.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

Lærlingen er anonym fordi vedkommende frykter å havne i konflikt med arbeidsgiveren og risikere at utdannelsesløpet blir avbrutt. Historien blir bekreftet av lederen av Frisørenes fagforening.

- Jeg oppfatter det som skjedde her, som et misforstått forsøk på å være grei fra bedriftens side. Som en form for hjelp til at lærlingen skulle få beholde dagpengene, selv om vedkommende jobbet ekstra i en periode. Men det er som sagt kriminelt, og derfor er vårt krystallklare råd at det ikke må skje, sier Jacobsen til Børsen.

Fulltid, så permittert igjen

Lederen av Frisørenes fagforening sier at permitteringsreglene også tøyes på andre måter.

- Vi opplever en praksis som vi mener utnytter systemet. De siste ukene før 17. mai var mange av våre medlemmer i full stilling, etter at frisørsalongene igjen kunne ta imot kunder. Dette er den travleste perioden i året ved siden av ukene før jul. Så blir de delvis permitterte på nytt etter 17. mai, hevder Jacobsen.

- Vi mener det er betenkelig at fellesskapet skal betale for det som egentlig er en årlig sesongmessig variasjon, sier hun.

Virker underlig

Administrerende direktør Anne Mari Halsan i NHO-tilknyttede Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) sier at hun ikke kjenner seg igjen i påstandene.

- Jeg har ikke hørt om noen tilfeller at det som beskrives her. Men om det skjer, er det alvorlig og må reageres på. Om man unnlater å melde fra timene man har jobbet, er det ulovlig. Alle timer skal oppgis, uansett grad av permittering. Dette er en plikt hver enkelt har, sier Halsan til Børsen.

- Det hevdes også at vasking av salongen før åpning ikke regnes som produksjon og derfor ikke blir ført på meldekortet?

- Heller ikke dette har jeg noen kjennskap til. Det virker svært underlig på meg.

Heller ikke påstanden om retur til permittering etter å ha jobbet 100 prosent før 17. mai er noe Halsan kjenner til.

- Dette har ikke kommet på vårt bord før Børsen tar kontakt. Og det er i seg selv svært merkelig om det skulle være sant og gjelde våre medlemsbedrifter, sier hun.

Halsan mener at det må være snakk om enkeltstående tilfeller.

- Hele Norge har stilt opp i denne vanskelige tida, og vår bransje har virkelig bidratt. Derfor er det totalt uakseptabelt om noen lager humper i veien, sier NHO-direktøren.

- Ta kontakt ved tvil

De fleste frisørkjedene og salongene som er organisert i en arbeidsgiverforening er knyttet til NFVB. To av de største kjedene, Cutters og Nikita, er imidlertid tilknyttet Virke.

På spørsmål om en kommentar til påstandene om juks med meldekort i bransjen, fikk Børsen følgende svar på e-post:

- Vi forutsetter at ansatte og virksomheter følger loven. Skulle det være tvil om hvordan de nye permitteringsreglene skal tolkes, så er det viktig at de ansatte tar kontakt med sin fagforening og at virksomhetene tar kontakt med sin arbeidsgiverforening, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer