Kraftig advarsel: Sprenger klimabudsjettet

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

VARMERE: Dette satellittbildet av Beringstredet mellom Russland og Alaska fra mars i år viser et området som normalt er dekket av is på den årstiden. Det bildet viser er imidlertid et enormt isfritt område mellom Russland og USA, trolig som følge av varmere temperaturer og flere stormer. Foto: ESA
VARMERE: Dette satellittbildet av Beringstredet mellom Russland og Alaska fra mars i år viser et området som normalt er dekket av is på den årstiden. Det bildet viser er imidlertid et enormt isfritt område mellom Russland og USA, trolig som følge av varmere temperaturer og flere stormer. Foto: ESA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den nye rapporten «Produksjonsgapet» har norske CICERO Senter for klimaforskning, svenske Stockholm Environment Institute (SEI), FNs miljøprogram (UNEP) og flere andre institutter sett nærmere på planene til ti av landene i verden som utvinner mest kull, olje og gass.

Analysen viser at disse landene – der Norge er inkludert – planlegger å utvinne så mye kull, olje og gass at utslippene av klimagasser i 2030 vil ligge 50 prosent høyere enn det som er mulig hvis verden skal nå Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 grader over førindustrielt nivå.

Den planlagte produksjonen er 120 prosent høyere enn det nivået som kan tillates hvis oppvarmingen skal begrenses til 1,5 grader.

VENEZIA: Den historiske byen Venezia opplever nå sin verste oversvømmelse på 50 år. Da byrådet skulle stemme over en klimapakke, kom skjebnen med et stikk. Video: CNN Vis mer

Ikke bare kull

Det er kull som sprenger budsjettet mest. Det er planlagt utvinning av 150 prosent mer kull i 2030 enn det som er forenlig med en global oppvarming på 2 grader og 280 prosent mer enn det som er forenlig med 1,5 grader.

Men det produseres også for mye olje og gass:

* Oljeproduksjonen i 2030 ligger an til å bli 16 prosent for høy til å nå 2-gradersmålet og 59 prosent for høy til å nå 1,5-gradersmålet.

* Gassproduksjonen i 2030 ligger an til å bli 14 prosent for høy til å nå 2-gradersmålet og 70 prosent for høy til å nå 1,5-gradersmålet.

– Dette er problemstillinger som Norge må ta på alvor, sier CICEROs Bård Lahn, en av forskerne som står bak rapporten.

Krever letestans

Naturvernforbundet mener Norge nå må erkjenne at olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel bidrar til å sette verdens og Norges egne klimamål i fare.

– Denne rapporten viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med sin olje- og gassproduksjon, som om det ikke eksisterer noen klimakrise, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg i en pressemelding.

Hennes krav er at Norge nå må slutte å lete etter mer olje og gass.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Frykt for «lock in»

Lahn i CICERO mener funnene gir grunn til bekymring.

– Større produksjon av fossil energi gjør det vanskeligere å nå klimamålene. På nasjonalt nivå kan det bidra til at investeringer, infrastruktur og kompetanse kanaliseres inn i feil sektor og bidrar til en såkalt lock in-effekt der man låses til et fossilt energisystem, poengterer han.

Lahn påpeker videre at land som Norge har flere virkemidler som kan tas i bruk for å tette gapet.

– Land kan begrense leting etter og utvinning av fossile ressurser. De kan også fase ut subsidier, endre skattesystemer og avstemme framtidige produksjonsplaner til klimamål, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer