Kraftig advarsel til Europa: - Blir et sjokk

Tidligere sjef for russisk oljegigant, Vagit Alekperov, mener EU er på katastrofekurs med sine energiplaner.

OPPFORDRER TIL STANS: Vagit Alekperov framholder at importstans av russisk olje til Europa, vil ramme europeiske land hardt. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i april 2019. Foto: Alexey Nikolsky / AFP / NTB
OPPFORDRER TIL STANS: Vagit Alekperov framholder at importstans av russisk olje til Europa, vil ramme europeiske land hardt. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i april 2019. Foto: Alexey Nikolsky / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka presenterte EU-kommisjonen en storstilt plan for å raskt bli uavhengig av russisk gass. Planen krever investeringer på opptil 300 milliarder euro, tilsvarende tre billioner norske kroner, der målet også er å redusere bruken av russisk olje.

Nå advarer den tidligere toppsjefen for den russiske oljegiganten Lukoil, Vagit Alekperov, om at en boikott vil få katastrofale konsekvenser for Europa.

- Ved å innføre sanksjoner, sendte vestlige land et tydelig signal og erklærte sin posisjon. Det er ikke nødvendig å stramme dem ytterligere, sier milliardæren i et intervju med Financial Times.

- Et sjokk

Han mener at et europeisk forbud mot landets olje vil være «umulig å erstatte», og at et slikt grep vil være «det mest negative scenarioet» for alle parter.

- Det vil bli et sjokk for alle, framholder han.

EUs nye energipakke har fått navnet «Repower EU» og er en videreutvikling av planen kommisjonen la fram i mars. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har erkjent at planen er «ambisiøs». Europa er som kjent dypt avhengig av import fra Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.