Kraftig advarsel til Europa: - Blir et sjokk

Tidligere sjef for russisk oljegigant, Vagit Alekperov, mener EU er på katastrofekurs med sine energiplaner.

OPPFORDRER TIL STANS: Vagit Alekperov framholder at importstans av russisk olje til Europa, vil ramme europeiske land hardt. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i april 2019. Foto: Alexey Nikolsky / AFP / NTB
OPPFORDRER TIL STANS: Vagit Alekperov framholder at importstans av russisk olje til Europa, vil ramme europeiske land hardt. Her er han avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin i april 2019. Foto: Alexey Nikolsky / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka presenterte EU-kommisjonen en storstilt plan for å raskt bli uavhengig av russisk gass. Planen krever investeringer på opptil 300 milliarder euro, tilsvarende tre billioner norske kroner, der målet også er å redusere bruken av russisk olje.

Nå advarer den tidligere toppsjefen for den russiske oljegiganten Lukoil, Vagit Alekperov, om at en boikott vil få katastrofale konsekvenser for Europa.

- Ved å innføre sanksjoner, sendte vestlige land et tydelig signal og erklærte sin posisjon. Det er ikke nødvendig å stramme dem ytterligere, sier milliardæren i et intervju med Financial Times.

- Et sjokk

Han mener at et europeisk forbud mot landets olje vil være «umulig å erstatte», og at et slikt grep vil være «det mest negative scenarioet» for alle parter.

- Det vil bli et sjokk for alle, framholder han.

EUs nye energipakke har fått navnet «Repower EU» og er en videreutvikling av planen kommisjonen la fram i mars. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har erkjent at planen er «ambisiøs». Europa er som kjent dypt avhengig av import fra Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer