Tidligere denne uka presenterte EU-kommisjonen en storstilt plan for å raskt bli uavhengig av russisk gass. Planen krever investeringer på opptil 300 milliarder euro, tilsvarende tre billioner norske kroner, der målet også er å redusere bruken av russisk olje.
Nå advarer den tidligere toppsjefen for den russiske oljegiganten Lukoil, Vagit Alekperov, om at en boikott vil få katastrofale konsekvenser for Europa.
- Ved å innføre sanksjoner, sendte vestlige land et tydelig signal og erklærte sin posisjon. Det er ikke nødvendig å stramme dem ytterligere, sier milliardæren i et intervju med Financial Times.

De lovet Putin én ting
- Et sjokk
Han mener at et europeisk forbud mot landets olje vil være «umulig å erstatte», og at et slikt grep vil være «det mest negative scenarioet» for alle parter.
- Det vil bli et sjokk for alle, framholder han.
EUs nye energipakke har fått navnet «Repower EU» og er en videreutvikling av planen kommisjonen la fram i mars. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har erkjent at planen er «ambisiøs». Europa er som kjent dypt avhengig av import fra Russland.
- Men jeg er overbevist om at vi kommer til å klare det, sa hun til pressen onsdag, i forbindelse med framleggelsen av den omfattende planen.
Samtidig som EU setter inn støtet for å bli kvitt avhengigheten av russisk gass, har forhandlingene om en oljeembargo stått i stampe.
Kommisjonen foreslo for flere uker siden å fase ut importen av russisk olje innen utgangen av året som del av en sjette sanksjonspakke mot Russland, noe EU-landet Ungarn stritter imot.
- Skitten
Heller ikke overgangen til fornybare energikilder ventes å gå knirkefritt.
I en overgangsperiode forventer kommisjonen tvert imot å se en økning i produksjonen av kull og kjernekraft, ifølge en kilde i EU.
Greenpeace i EU er ikke imponert over energipakken, som blant annet legger opp til investeringer i olje- og gassinfrastruktur.

- Det er ikke trygt
- Fokuset på å bytte ut en skitten energikilde med en annen bidrar til å forsterke miljøødeleggelser og menneskerettighetsovergrep, og vil binde oss til fossile brennstoff i flere tiår framover, har energitalsperson Silvia Pastorelli uttalt.
- Trist for meg
Advarselen fra Vagit Alekperov kommer en måned etter at han gikk av som sjef for Lukoil - som i dag et av verdens største oljeselskap. Det ble den gang ikke oppgitt noen begrunnelse for milliardærens avgang.

Langer ut mot Vesten: - Utpressing
Overfor Financial Times forklarer milliardæren at beslutningen om å trekke seg «ble tatt av hensyn til selskapet, men jeg skal ikke legge skjul på at det var trist for meg».
Alekperov er blant dem som er rammet av vestlige sanksjoner som følge av sine nære bånd til Kreml og Russlands krigføring i Ukraina. En rekke mektige russere har - i likhet med Alekperov - forlatt sine stillinger og verv etter massivt press de siste månedene.
Ifølge Forbes har Alekperovs personlige formue blitt hardt rammet i kjølvannet av krigen. Hele 14,4 milliarder dollar skal ha «forduftet».