Frykter global energikrise:

Kraftig advarsel: - Våkn opp

Vestens sanksjoner mot Russland presser verdens energikapasitet til bristepunktet, advarer Saudi-Arabias energiminister.

BRISTEPUNKT: Prins Abdulaziz bin Salman, Saudi-Arabias energiminister, frykter at den pågående «energikrigen» er i ferd med å føre verdens energimarked til bristepunktet. Illustrasjonsfoto: EPA / ALI HAIDER / NTB
BRISTEPUNKT: Prins Abdulaziz bin Salman, Saudi-Arabias energiminister, frykter at den pågående «energikrigen» er i ferd med å føre verdens energimarked til bristepunktet. Illustrasjonsfoto: EPA / ALI HAIDER / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, tok tirsdag til talerstolen og ga verden klar beskjed om å «våkne opp». Han advarte om at det nå er en reell fare for at verdens energikapasitet er i ferd med å sprenges.

Det melder Reuters.

Uttalelsene kommer etter at det ble klart at de sju medlemslandene i G7-gruppen har forpliktet seg til å fase ut eller forby import av russisk olje. G7 har også blitt enige om å ta grep som vil isolere Russland ytterligere fra verdensmarkedet «langs alle sektorer av landets økonomi».

Energiministeren frykter imidlertid at man ikke vil være i stand til å møte alle lands behov for olje og gass. Han ber derfor det internasjonale samfunnet om å samarbeide om en mer langsiktig løsning.

Ifølge Bloomberg har Salman også tidligere denne uka gitt uttrykk for bekymring til de historisk høye prisene på alt fra råolje og diesel til naturgass.

- Jeg er en dinosaur, men jeg har aldri sett noe liknende, uttalte han, ifølge Bloomberg.

- Putin må betale

Etter heftige diskusjoner og krisemøter i EU ble det onsdag forrige uke klart at EU-kommisjonen også foreslår å fase ut russisk olje i løpet av de neste seks månedene.

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Forslaget er at all import av russisk råolje skal fases ut i løpet av det neste halve året, mens raffinert olje skal kuttes helt innen utgangen av 2022.

- La meg være tydelig: Dette blir ikke lett. Noen medlemsland er sterkt avhengige av olje fra Russland, fortsatte hun.

EU-kommisjonens forslag blir imidlertid ikke stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud.

- En atombombe mot vår økonomi, uttalte Orban.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Ikke i mål

Siden har EU vært i diskusjoner med Ungarns politiske ledelse, men partene er fortsatt ikke enige om et kompromiss.

Mandag reiste EU-kommisjonens president til Ungarn for å møte statsminister Viktor Orban personlig, skriver NTB.

- Kveldens diskusjon med statsminister Orban var nyttig for å få klarhet i saker tilknyttet sanksjoner og energisikkerhet, sa von der Leyen etter møtet, ifølge Sky News.

- Vi gjorde framgang, men mer arbeid er nødvendig, het det videre.

Kommisjonspresidenten sa videre at hun vil samle land i regionen til en videokonferanse, med hensikt å styrke det regionale samarbeidet om oljeinfrastruktur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer