FN-rapport:

Kraftig advarsel

FN-rapport: Økonomisk oppbremsing tvinger mange til å ta dårlige jobber.

VARSKO: Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) advarer om at flere kan havne i fattigdom. Foto: NTB
VARSKO: Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) advarer om at flere kan havne i fattigdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den globale økonomiske oppbremsingen vil tvinge mange arbeidstakere til å ta dårlig betalte jobber i 2023. Samtidig vil inflasjonen spise opp lønningene.

Det varsler FN-organet Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), som advarer om at flere kan havne i fattigdom etter hvert som levekostnadskrisen tiltar. Samtidig kan arbeidsledigheten øke verden over.

Videre anslås det i rapporten at den globale sysselsettingsveksten bare vil være 1,0 prosent i 2023. Det er mindre enn halvparten av nivået fra 2022, da den vokste med 2,3 prosent.

- Nedgangen i global sysselsettingsvekst betyr at man ikke venter at tapet av arbeidsplasser under coronapandemien vil kunne hentes inn før 2025, sier forskningsdirektør Richard Samans i ILO.

Et gap

Mangelen på gode arbeidsplasser har, sammen med flere andre kriser, ført til at man kan oppleve stagflasjon: høy inflasjon samtidig som man har lav vekst.

Dette var også problemet som preget verden på 1970-tallet, og som siden har vært fraværende, heter det i organisasjonens årlige rapport om sosiale trender og det globale arbeidsmarkedet.

Det såkalte jobbgapet endte på 473 millioner i 2022. Dette tallet utgjør antallet arbeidsledige, pluss antallet som ønsker seg arbeid, men ikke aktivt søker det - enten fordi de ikke tror de kan finne arbeid, eller fordi de er omsorgspersoner eller har andre forpliktelser.

Frykter mer uformelt arbeid

Særlig mennesker i alderen 15 til 24 vil få problemer med å finne, og beholde, gode jobber. Oppbremsingen betyr at mange vil måtte akseptere dårligere arbeidsforhold, ofte med dårlig betalt, og noen ganger med for få arbeidstimer i forhold til det de ønsker.

ILO oppfordrer verdens land til å investere mer i utdanning, særlig fagutdanning. Noe annet vil føre til at mange unge havner i den uformelle arbeidsstyrken, mener de.

Rundt to milliarder arbeidstakere verden over hadde uformelle jobber i 2022. Uformelle arbeidsforhold betyr ofte dårligere betalt og mindre sikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer