Kraftig advarsel

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever at arbeidsfolk må få en større andel av kaka og at de nederst på lønnsstigen må løftes.

PRESS: Lønnsoppgjøret blir krevende med økte priser og inflasjon. Peggy Hessen Følsvik ber om all mulig hjelp fra regjeringen til å dempe forventningene og gjøre jobben enklere. Foto: Annika Byrde / NTB
PRESS: Lønnsoppgjøret blir krevende med økte priser og inflasjon. Peggy Hessen Følsvik ber om all mulig hjelp fra regjeringen til å dempe forventningene og gjøre jobben enklere. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- LO er alltid innstilt på å ta ansvaret med å løfte dem som ligger lavest på lønnsstigen mest. Mange av dem har det krevende om dagen med økte priser på mat, strøm og økte renter. Profilen i oppgjøret er alltid noe av det vanskeligste å ivareta, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

Hun sender samtidig en kraftig advarsel til dem som sitter øverst på bordet. Forsyner de seg mer nå, gjør det alt veldig mye vanskeligere.

- Det bekymrer oss at andelen av verdiskapingen som har gått til eierne har økt de siste årene i forhold til det arbeidstakerne har fått ut. Det viser SSBs statistikk. Det sier oss to ting: Det er mer å hente i lønnsoppgjøret og en utvikling vi skal bidra til å snu, sier Følsvik, og fortsetter:

- Det ligger også som et helt klart krav fra oss i år at ikke lederne skal stikke ifra når det gjelder lønn.

Ber om hjelp

Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør der det bare handler om penger. De siste ukene har flere forbundsledere i LO rykket ut og bedt regjeringen om å bidra til å dempe prispresset både på mat og strøm.

Med lavere inflasjon, blir jobben enklere i oppgjøret, understreker også LO-lederen.

- Jeg vil understreke at det er NHO vi skal forhandle med og ikke regjeringen, men alt regjeringen kan bidra med til å dempe presset og folks forventninger til lønnsoppgjøret er bra.

Krever økt strømstøtte

Ifølge SSB endte prisveksten i fjor på 5,8 prosent. Prisøkningen på strøm alene bidro med ett prosentpoeng av dette.

Regjeringens strømstøtte dempet imidlertid presset svært godt. Uten strømstøtten hadde prisveksten vært på 7,8 prosent - to prosentpoeng høyere enn fasiten.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar på at strømstøtten likevel ikke er god nok.

- Vi ser gjerne at den blir innrettet så den treffer bedre og styrkes. Vi vet at dagens strømstøtte har bidratt veldig godt til å dempe prisveksten, sier Følsvik.

- Det enkleste og raskeste for å senke matprisene er å redusere eller fjerne matmomsen, som blant annet SV har foreslått. Burde regjeringen se på det?

- Det er ikke noe vi har diskutert i LO-familien. Jeg ser at forbundslederen i Handel og Kontor har krevd dette i dag, men det er ikke diskutert på tvers av forbundene i LO. Alt som gjør at folk får en lettere økonomisk hverdag gjør at presset mot lønnsoppgjøret blir mindre.

Reallønnsnedgang

I fjor endte oppgjøret med reallønnsnedgang etter at inflasjonen spiste opp hele lønnsoppgangen og mer til. På spørsmål om LO kan leve med reallønnsnedgang også i 2023, er Følsvik avventende:

- Vi har ikke fått TBU-tallene ennå, og hva som blir LOs krav er det for tidlig å si noe om. Til syvende og sist er det representantskapet som fastslår det.

- Tror du arbeidsfolk vil akseptere et år til med reallønnsnedgang?

- Det er klart det er tøffe tider for arbeidsfolk om dagen. Det er en forventning at vi skal ha et oppgjør som bidrar godt i så måte. Det ligger også som et helt klart krav fra oss i år at ikke lederne skal stikke ifra når det gjelder lønn, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer