Prisveksten faller:

- Kraftig bom

Flere økonomer tror nå at Norges Bank ikke hever renta som planlagt i desember, fordi inflasjonen faller mer enn ventet fra august til september. Blant dem er Handelsbankens Sara Midtgaard.

STORT FALL: Prisveksten fra august til september var ikke like høy som Norges Bank forventet på forhånd. Det kan bety godt nytt for norske boligeiere, mener seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard. Foto: Handelsbanken
STORT FALL: Prisveksten fra august til september var ikke like høy som Norges Bank forventet på forhånd. Det kan bety godt nytt for norske boligeiere, mener seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard. Foto: Handelsbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen våknet nordmenn med boliglån opp til en gladmelding: Ifølge ferske tall fra SSB faller inflasjonen kraftig.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 3,3 prosent. Det er 1,5 prosentpoeng mindre enn måneden før.

Dette er tredje måned på rad med nedgang.

Det gjør at mange økonomer nå mener at Norges Bank kommer til å droppe sin planlagte renteheving i desember.

Blant dem er seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard.

- Dette var mye lavere enn det Norges Bank hadde sett for seg, så det er en kraftig bom fra dem. De ventet en totalinflasjon på 4,2, men det viste seg at den var på 3,3 - som er veldig mye lavere. Dette demper sannsynligheten for en ny renteheving i desember, sier hun til Børsen.

Spare- og forbruksøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand mener det er spesielt ett grep vi kan ta for å spare i matbutikken. Video: Bjørge Dahle Johansen, Dagbladet Vis mer

Tror ikke på rentekutt

Kjerneinflasjonen er på 5,4 prosent, som også er lavere enn det Norges Bank ventet.

- De skriver i pengepolitisk rapport at dersom prispresset viste seg å bli lavere enn det de hadde lagt til grunn, så kunne de endre rentebanen, sier Midtgaard.

Det er billigere strøm og mat som gjør at totalinflasjonen faller, sier seksjonsleder i SSB, Espen Kristiansen, til DN.

- Fra august til september i fjor steg strømprisene kraftig, mens matprisene var uendret. I år falt prisene for begge disse varegruppene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i kpi kraftig nedover, sier Espen Kristiansen.

Det gjør at Midtgaard tror vi må vente litt på første rentekutt.

- Høy lønnsvekst og stramhet i arbeidsmarkedet er viktige drivere i norsk økonomi, så vi kan nok ikke forvente kutt i renta med det første, selv med dagens inflasjonstall, sier hun.

- Hvorfor tok Norges Bank så feil denne gangen?

- Ja, si det. Strømprisen er nok en viktig bidragsyter til det. Men man ser også at prispresset dempes nå nesten over hele linja.

- Gode nyheter

Også Nordeas økonomer Kjetil Olsen og Dane Cekov skriver i sin morgenrapport at de nå tror at Norges Bank ikke kommer til å heve renta ytterligere i desember.

- Ingen renteheving til jul, skriver de.

Ola Grytten, økonomiprofessor ved NHH, støtter dem.

- Uansett er dagens tall gode nyheter for de som sliter med høye lånerenter. Tallene kan tyde på at inflasjonen snur tidligere enn det man har trodd før. Men vi må se tallene for oktober og november før vi er helt sikre, sier han til NRK.

På rentemøtet 20. september satte Norges Bank opp styringsrenta fra 4,0 til 4,25 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet da at neste renteheving mest sannsynlig blir i desember.

- Hvorvidt det blir nødvendig å heve renta videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen, sa hun likevel da hun presenterte rentehevingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer