Kraftig budsjettrefs: - Smålig og usosialt

I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett har regjeringen unnlatt å inflasjonsjustere en rekke sosiale stønader. Det reagerer Rødt på.

KRITIKK: Jonas Gahr Støres regjering får kritikk for å ikke inflasjonsjustere stønader. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITIKK: Jonas Gahr Støres regjering får kritikk for å ikke inflasjonsjustere stønader. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er usosiale kutt en Høyre-regjering verdig, men vi har jo ikke det, så derfor stemmer ikke dette helt, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen til Børsen.

Nylig sendte hun og Rødt en forespørsel til Finansdepartementet, der de ba om oversikt over hvilke sosiale stønader og ytelser som ikke er inflasjonsjustert i det reviderte nasjonalbudsjettet, og hvilke stønader som er oppjustert med 1,3 prosent, som var den anslåtte inflasjonen da Nasjonalbudsjettet for 2022 ble lagt fram i fjor høst.

Bakgrunnen for forespørselen er nettopp den høye inflasjonen som preger store deler av den vestlige verden akkurat nå. I det reviderte budsjettforslaget til regjeringen heter det at anslått inflasjon nå er oppjustert til 3,4 prosent i 2022.

- Smålig

Rødt reagerer på at det ikke har fått regjeringen til å oppjustere stønadene tilsvarende.

- Jeg synes det er smålig og usosialt. Det er de som er mest avhengige av fellesskapet som her taper kjøpekraft. Der folk i full jobb kan se fram til lønnsøkninger, så vil de på sosialstønad tape 71 millioner kroner i kjøpekraft, sier Martinussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.