Kraftig budsjettrefs: - Smålig og usosialt

I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett har regjeringen unnlatt å inflasjonsjustere en rekke sosiale stønader. Det reagerer Rødt på.

KRITIKK: Jonas Gahr Støres regjering får kritikk for å ikke inflasjonsjustere stønader. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITIKK: Jonas Gahr Støres regjering får kritikk for å ikke inflasjonsjustere stønader. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er usosiale kutt en Høyre-regjering verdig, men vi har jo ikke det, så derfor stemmer ikke dette helt, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen til Børsen.

Nylig sendte hun og Rødt en forespørsel til Finansdepartementet, der de ba om oversikt over hvilke sosiale stønader og ytelser som ikke er inflasjonsjustert i det reviderte nasjonalbudsjettet, og hvilke stønader som er oppjustert med 1,3 prosent, som var den anslåtte inflasjonen da Nasjonalbudsjettet for 2022 ble lagt fram i fjor høst.

Bakgrunnen for forespørselen er nettopp den høye inflasjonen som preger store deler av den vestlige verden akkurat nå. I det reviderte budsjettforslaget til regjeringen heter det at anslått inflasjon nå er oppjustert til 3,4 prosent i 2022.

- Smålig

Rødt reagerer på at det ikke har fått regjeringen til å oppjustere stønadene tilsvarende.

- Jeg synes det er smålig og usosialt. Det er de som er mest avhengige av fellesskapet som her taper kjøpekraft. Der folk i full jobb kan se fram til lønnsøkninger, så vil de på sosialstønad tape 71 millioner kroner i kjøpekraft, sier Martinussen.

Rødt ba Finansdepartementet regne ut hvor mye det vil koste AS Norge å justere opp de ulike satsene i tråd med den anslåtte inflasjonen på 3,4 prosent.

Svaret er i overkant av en halv milliard, nærmere bestemt 516 millioner kroner.

- Det er stønader som allerede er for lave etter min mening, og det er smålig at man ser sitt snitt til å gjøre reelle kutt ved å ikke oppjustere, sier Martinussen.

- Usolidarisk

Også Stiftelsen Rettferd er skuffet over det reviderte nasjonalbudsjettet. De mener hele profilen på budsjettet «ikke er særlig sosialt».

De viser blant annet til kutt i internasjonalt rettighetsarbeid, kutt i eldreombudet og at regjeringen ikke har prioritert stiftelsens tjeneste der de tilbyr hjelp til folk med gjeldsproblemer.

- De tallene som legges fram her forsterker det generelle inntrykket av et usolidarisk og usosialt budsjett, sier generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug, til Børsen.

Han forteller at deres omtalte gjeldstjeneste har opplevd en vesentlig økning i henvendelser fra folk som sliter så langt i år.

- Det er uforståelig at en regjering med Ap og Sp, med SV som støtteparti, ikke klarer å justere satsene på en bedre måte enn de har gjort, sier Slaathaug, som leverer følgende dom:

- Gapet øker. Det blir et enda større forskjellssamfunn enn det er. Det er fasiten. Man kan regne seg i hjel - finansministeren har hatt sine interessante utregninger for familienes økonomi - men han kan regne så mye han vil. Forskjellene øker, og det skjer på Ap og Sps vakt.

Generalsekretæren frykter at stadig flere vil havne i det han omtaler som «økonomisk utenforskap».

- Vi er svært bekymret, fastslår Slaathaug.

Har økt oljepengebruk

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i midten av mai var det flere økonomer som rynket på nesa over at regjeringen økte oljepengebruken fra anslaget i fjor høst med 30 milliarder kroner.

Økningen har de likevel ikke brukt til å justere stønadssatsene.

- Hele konseptet med revidert nasjonalbudsjett er å justere kursen etter økonomien. Men de har altså sett bort fra den ekstraordinære prisveksten i budsjettet, og det kan være at man håper at folk ikke legger merke til det. Det er ingen kutt i kroner og øre, men alle har opplevd hvordan hundrelappen blir mindre verd, fastslår Sneve Martinussen.

Hun peker på at regjeringen har flyttet relativt mye penger i det reviderte budsjettet, og at det sånn sett ikke hadde vært noen problemer å prioritere oppjustering av satsene.

- For oss er det ikke noe problem å dekke det inn, for da kan vi øke formuesskatten.

- Det var ikke akkurat en overraskende løsning fra Rødt …

- Nei, men tall viser jo at de aller rikeste har fått enda større formuer, så der kan de bidra litt mer og fortsatt gå i pluss.

Regjeringen har de siste ukene forhandlet om det reviderte budsjettet med SV. De har gitt seg selv en selvpålagt frist til 3. juni med å bli enige.

Børsen har bedt regjeringen, ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet, om å svare på kritikken. De har så langt ikke besvart våre spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer