Kraftig fall i antall passasjerer

Trafikktallene nesten halvert for Ruter i 2020.

FALL: Ruter måtte be folk holde seg unna deres transportmidler i fjor. Det fikk konsekvenser for trafikktallene. Foto: Vidar Ruud / NTB
FALL: Ruter måtte be folk holde seg unna deres transportmidler i fjor. Det fikk konsekvenser for trafikktallene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag la Ruter fram resultatene for det svært uvanlige coronaåret 2020. Et år der Ruter rent faktisk ba kundene sine om å holde seg borte fra deres T-baner, tog og busser dersom de kunne.

Det har fått konsekvenser.

40 prosent fall

Ruters årstall viser at de hadde 40 prosent færre påstigninger i fjor, sammenliknet med året før. Biltrafikken har økt med 12 prosent. Bruken av sykkel har økt med 48 prosent, mens gange har økt med 32 prosent.

- De siste åra har vi hatt helt fantastiske tall og vekst, men så er det litt begredelige tall på grunn av pandemien, sier miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg.

Totalt var det 240 millioner påstigninger på transportmiddel i Ruters nettverk i Oslo og Viken i 2020. Det er 158 millioner færre enn året før.

Før Oslo og Norge ble stengt ned var tallene ganske annerledes. Da opplevde Ruter vekst.

- Med tungt hjerte måtte vi be folk om å ikke reise kollektivt med mindre de måtte gjøre en nødvendig reise. Etter å ha jobbet i 12 år for å få folk om bord på kollektivtransporten skulle vi plutselig bli gode på å få dem av, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Det er trikken som har opplevd en størst trafikknedgang på 58 prosent, etterfulgt av togreiser, som har hatt en nedgang på 44 prosent.

Passasjerene er fornøyd

Ruter bemerker at målinger som er gjort viser at kundene deres i stadig økende grad er tilfreds med deres tilbud.

77 prosent av Ruters kunder er tilfreds med kollektivtilbudet, noe som er 4 prosent høyere enn i 2019 og den høyeste kundetilfredsheten som noensinne er målt.

Målinger gjort gjennom 2020 viser at 90 prosent av befolkningen mener Ruter har håndtert coronasituasjonen på en akseptabel eller bedre måte.

- Ruter har tatt samfunnsansvar og greid å holde viktige samfunnsfunksjoner i gang. Kollektivtilbudet er blitt opprettholdt, skoleelever har fått skoleskyss og Ruter har brukt store ressurser for et best mulig smittevern i kollektivtransporten til enhver tid, sier Olav Skinnes, fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer