Svenskehandel

Kraftig «harry»-nødrop: Bønnfaller Høie

Etterlyser et unntak for Strömstad, som ligger i hardt coronarammede Västra Götaland. - Uklok ressursbruk, mener Helse- og omsorgsdepartementet.

SOMMERPARADIS: Næringslivet i «harry»-favoritten Strömstad ligger med brukket rygg. - Uflaks at vi ligger i samme len som Göteborg, sier ordføreren. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SOMMERPARADIS: Næringslivet i «harry»-favoritten Strömstad ligger med brukket rygg. - Uflaks at vi ligger i samme len som Göteborg, sier ordføreren. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Situasjonen er like dramatisk, sier Strömstads ordfører Kent Hansson til Børsen.

I fjor så kommunen en total kollaps. Nå forbereder ordføreren seg på nok en vond sommer, dersom Norge ikke tar grep.

For det er få steder som har blitt hardere rammet enn nordmenns svenske «harry»-favoritt Strömstad, som har stått i en konstant krise i over ett år. Sommeren 2020 ble skrekkelig for det lokale næringslivet, som mistet enorme inntekter.

Falt med en halv mill.

- Vårt næringsliv er helt avhengig av handel og besøk, og der er de norske kundene helt avgjørende, sier Hansson.

Også hoteller og campingplasser vært så godt som forlatte det siste året. Ifølge Hansson falt antallet gjestenetter fra 800 000 i 2019, til 300 000 i coronaåret 2020.

- Det falt med en halv million i fjor, og det er ikke vanskelig å se at det er nordmennene som forsvant.

Fortsatt rødt

Fredag i forrige uke kom gladnyheten fra svenske myndigheter: For reisende fra Norden, droppes kravet om negativ coronatest.

Men fortsatt gjenstår en stor bøyg, som gjør at Strömstad kanskje står overfor nok en skrekksommer:

- Sverige er fortsatt rødt på det norske kartet. Det innebærer at nordmenn må i karantene når de kommer hjem igjen. Da havner vi i akkurat samme situasjon som i fjor, og det innebærer i praksis at det ikke blir noe mer besøk, sier Hansson.

Høie-bønn

Nå etterlyser Hansson grep fra helseminister Bent Høie.

- Han sa for snart ett år siden at det kunne være aktuelt med regionale åpninger i områder med lav smitte.

Ordføreren påpeker at smitten i Strömstad-området er på vei ned, men at regionen likevel er en av de røde sonene på grunn av smittetallene i Göteborg.

- Vi har uflaks som ligger i samme len som Göteborg. Vi hadde en smittetopp i Strömstad rundt nyttår, ellers har smittetallene vært lave gjennom hele pandemien. Nå tror jeg også smittetallene i hele Sverige vil gå nedover.

- Nøyaktig hvordan det skal kunne gjennomføres å dele regionen vet jeg ikke, men ideen er interessant. Vi har hatt lav smitte i Strömstad hele veien, og jeg håper at vi kan finne en slik løsning.

Ordføreren sier det er viktig å huske på at vi holder til i en felles arbeidsmarkeds- og familieregion på begge sider av grensa.

- Det er viktig å finne en form for løsning.

Mange tilfeller

Västre Götaland er med sine totalt 185 839 tilfeller en av landets hardest rammede regioner. Den siste uken har de hatt 3 646 smittetilfeller, eller 210 per 100 000 innbygger, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Det er langt unna Norge sitt krav om færre enn 20 nye corona-smittede per 100 000 innbyggere, i uken.

Helse- og omsorgsdepartementet: - Uklok ressursbruk

Børsen har spurt Høie-leiren om det vurderes å gjøre lettelser for reiser til Strömstad.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, svarer i en e-post at bakgrunnen for at vurderingene i nordiske land gjøres på regionnivå, og ikke på kommunenivå, er at «det ville vært en svært omfattende oppgave å vurdere samtlige kommuner ukentlig».

- Det er nesten 700 kommuner i Danmark, Finland og Sverige alene. Å bruke Helsedirektoratets og FHIs ressurser ville vært uklokt, da de har andre viktige oppgaver å håndtere under pandemien, sier Korkunc til Børsen.

Han legger til:

- Det ville dessuten vært komplisert både for reisende og kontrollmyndigheter å følge opp. Mange nordiske kommuner har dessuten veldig få innbyggere, så å vurdere smittetallene på regionnivå sikrer at det er en befolkningsmengde av en viss størrelse som blir vurdert samlet.

Børsen har også henvendt seg til Justis- og beredskapsdepartementet.

- Regjeringen følger gjenåpningsplanen, og vurderer ikke særlige lempelser for noen regioner i Sverige per nå, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H).

Stengt grense ga milliardhopp

Selv om stengte grenser er dårlig nytt for svensk næringsliv, førte det til et omsetningsbyks på 8,6 milliarder i norsk dagligvarebransje, ifølge en rapport Menon Economics gjorde for Virke.

Den økte omsetningen for drikke, kjøtt, snacks og tobakk - i utvalgte grensehandelområder - var på 5,8 milliarder kroner.

Vinmonopolet alene hadde en omsetningsvekst på 2,8 milliarder.

- Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, sa direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Organisasjonen frykter et drøss med oppsigelser når grensene gjenåpnes. Det slås fast i rapporten at Norge taper over 10 000 arbeidsplasser på grensehandelen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer