Lønnsoppgjøret

Kraftig hopp: - Øker streikefaren

- Lønnsoppgjøret blir betydelig vanskeligere. Streikefaren øker, sier arbeidsgivernes forhandlingsleder etter nye beregninger som viser at prisveksten skyter fart.

FARLIG TALL: Fersk anslag over prisveksten kaster skygger over lønnsoppgjøret. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FARLIG TALL: Fersk anslag over prisveksten kaster skygger over lønnsoppgjøret. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisveksten for i år ble brått justert opp fra 2,6 prosent til 3,3 prosent med den ferske rapporten som ble lagt fram torsdag.

Det endrer alt med tanke på lønnsoppgjøret som ble sparket i gang i går.

- Dette gjør lønnsoppgjøret betydelig vanskeligere. La oss si at vi hadde et handlingsrom på en knapp prosent. Nå er det redusert til null, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri til Børsen.

- Må øke mer

Lønnsoppgjøret startet med utveksling av krav i går. Der fastholdt Fellesforbundets leder Jørn Eggum at LO-tungvekteren vil kjempe for økt kjøpekraft i årets forhandlinger.

- Vårt krav om økt kjøpekraft innebærer at lønnen må øke mer enn prisveksten. Som frontfag har vi en forpliktelse på vegne av LO, sier Eggum til Børsen.

Uttalelsen er ikke egnet til å berolige NHO-motparten:

- Streikefaren øker. Jeg betviler ikke anslaget 3,3 prosent, men dette vil gjøre det veldig mye mer krevende å komme til enighet. For mens LO krever økt kjøpekraft, fører krigen i Ukraina til at konkurranseevnen for våre bedrifter faller som en stein, sier Lier-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer