Kraftig knekk

Russlands økonomi har fått seg et knusende slag.

Foto: Mikhail Tereshchenko / AP / NTB
Foto: Mikhail Tereshchenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands økonomi har fått seg et knusende slag, ettersom overskuddet på driftsbalansen med utlandet har stupt med 93 prosent.

Det skriver Business Insider, som viser til tall fra den russiske sentralbanken.

Driftsbalansen er et av de viktigste tallene for et lands økonomi, og dreier seg i grove trekk om summen av et lands import og eksport.

Det russiske driftsbalanseoverskuddet sank til 5,4 milliarder dollar i andre kvartal, fra rekordhøye 76,7 milliarder dollar samme periode i fjor. Overskuddet var i andre kvartal det svakeste siden tredje kvartal 2020.

Bakteppet er blant annet at olje- og gassinntektene, ryggraden i russisk økonomi, har fått seg en solid knekk etter invasjonen av Ukraina og påfølgende sanksjoner.

Stupet i driftsbalanseoverskuddet kaster lys over en raskt forverrende handelssituasjon som setter rubelen under press, skriver Bloomberg.

Rubelen har stupt forbi det Kreml har omtalt som «komfortsona», altså mellom 80 og 90 mot dollar, og nådde i juli det laveste nivået på 15 måneder: 94,48 mot dollar.

Sentralbanken sier at den forverrede balansen skyldes en nedgang i eksport samt lavere priser, særlig på energi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.