Kraftig konkursøkning

Flere bedrifter gikk over ende i tredje kvartal.

HARDEST RAMMET: Det var en kraftig økning i antall konkurser i tredje kvartal - med sterkest vekst i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HARDEST RAMMET: Det var en kraftig økning i antall konkurser i tredje kvartal - med sterkest vekst i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tredje kvartal i år ble det åpnet 835 konkurser i Norge. Det er en økning på 26,5 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge ferske tall fra SSB.

Den største prosentvise økningen var i Nordland og Troms og Finnmark, med henholdsvis 71 og 61 prosent fleire konkurser målt mot samme periode i fjor.

Seksjonssjef i SSB, Erik Fjærli, forklarer at tallet på konkurser riktignok må regnes som lave fortsatt - sett opp mot normalåret 2019, altså før pandemien.

- Sammenliknet med tiden før pandemien er tallene på konkurser fremdeles lavt. Tallet på konkurser i tredje kvartal 2022 er 25 prosent lavere enn samme kvartal i 2019, sier han.

Jobbtall: - Dramatisk

I begynnelsen av oktober viste ferske tall at langt flere nå mister jobben etter konkurs. I september mistet hele 127,6 prosent flere jobben enn i samme måned i fjor.

Hittil i år har 11.594 personer mistet jobben som følge av konkurser. Det er 32,6 prosent flere enn i samme periode i fjor.

- Det som kanskje er mest dramatisk, er at det nå er flere større virksomheter som går over ende, og det medfører at langt flere nå mister jobben, sa Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet, som analyserte de da siste konkurstallene, i en pressemelding.

De siste månedene har det vært en økning i antall konkurser, og i september fortsatte utviklingen med 14,1 prosent flere konkurser enn i samme måned i fjor. Økningen skjer over hele landet og er størst innenfor bransjene detaljhandel, hotell og restaurant.

- Selv om konkursene øker mye de siste månedene, er antallet konkurser fortsatt lavere enn før pandemien, fortsatte Melhus.

Hun understrekte samtidig at økningen bekymrer.

- Vi ser en trend hvor det stadig blir flere konkurser måned etter måned. Økte kostnader på innsatsfaktorer i produksjon og transport, samt mager refusjon av de skyhøye energikostnadene, gjør at det en del bransjer vil slite tungt utover høsten og vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer