Kraftig konkursøkning

Flere bedrifter gikk over ende i tredje kvartal.

HARDEST RAMMET: Det var en kraftig økning i antall konkurser i tredje kvartal - med sterkest vekst i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HARDEST RAMMET: Det var en kraftig økning i antall konkurser i tredje kvartal - med sterkest vekst i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tredje kvartal i år ble det åpnet 835 konkurser i Norge. Det er en økning på 26,5 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge ferske tall fra SSB.

Den største prosentvise økningen var i Nordland og Troms og Finnmark, med henholdsvis 71 og 61 prosent fleire konkurser målt mot samme periode i fjor.

Seksjonssjef i SSB, Erik Fjærli, forklarer at tallet på konkurser riktignok må regnes som lave fortsatt - sett opp mot normalåret 2019, altså før pandemien.

- Sammenliknet med tiden før pandemien er tallene på konkurser fremdeles lavt. Tallet på konkurser i tredje kvartal 2022 er 25 prosent lavere enn samme kvartal i 2019, sier han.

Jobbtall: - Dramatisk

I begynnelsen av oktober viste ferske tall at langt flere nå mister jobben etter konkurs. I september mistet hele 127,6 prosent flere jobben enn i samme måned i fjor.

Hittil i år har 11.594 personer mistet jobben som følge av konkurser. Det er 32,6 prosent flere enn i samme periode i fjor.

- Det som kanskje er mest dramatisk, er at det nå er flere større virksomheter som går over ende, og det medfører at langt flere nå mister jobben, sa Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet, som analyserte de da siste konkurstallene, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.