Den doble rentehevingen i går ga nordmenn noe håp for skrekk-krona, som styrket seg umiddelbart etter sentralbanksjef Ida Wolden Baches kunngjøring.
Svekker seg igjen
I forkant av beslutningen kostet en euro 11,70 kroner. Etter kunngjøringen styrket den seg med rundt 11 øre.
Etter rentehevingen i går styrket krona seg 16 øre mot dollar til 10,48 kroner, mens mot den svenske krona styrket den seg med 1,1 prosent og lå på 0,984 kroner.
Men nå, et døgn seinere, har krona falt kraftig tilbake igjen.

Får refs: - Rett og slett usant
Én euro koster i skrivende stund 11,75 kroner, mens en dollar koster 10,77 kroner. Den norske krona er i paritet med den svenske. For en svensk krone er prisen nøyaktig én norsk.
- Tilbake til utgangspunktet
Så hvorfor skjer det?
- Etter klokka 10 i går fikk vi en reaksjon som vi hadde ventet. Det var usikkert om det ville bli en heving på 0,25 eller 0,50 prosentpoeng. Så ble det 0,50, og da hadde vi sett for oss at vi kunne få en styrking på mellom 1 og 1,5 prosent. Så, utpå dagen i går, kom Bank of England med en tilsvarende renteheving, og da tok det litt brodden av det Norges Bank hadde gjort først, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken, til Børsen.

Advarer: - Kan svekke kronekursen
- Og i tillegg har vi sett et ganske markant fall i blant annet oljeprisen. Et ganske stort fall. Og det har med det bakenforliggende bildet å gjøre - det er resesjonsfrykt globalt - det er en situasjon hvor krona fort blir sårbar.
Når man i tillegg ser at det er usikkerhet rundt rentetoppen, ikke bare i Storbritannia, men også i USA, da faller litt av overraskelsesmomentet fra Norges Bank, ifølge Knudsen.
- Da demper det seg litt, og vi er tilbake til utgangspunktet.

Norge ved et vippepunkt: - Bismak
Urolig farvann
Men det kunne vært verre nå, påpeker valutastrategen.
- En annen måte å se det på, er at hvis Norges Bank bare hadde hevet renta med 0,25 prosentpoeng i går, så hadde krona vært betydelig svakere i dag enn den er. Det er greit å få med seg. Den første tanken nå er kanskje «dette hjalp ikke». Men da må vi se på hva alternativet hadde vært: En god del svakere enn det vi har nå.
Det vil være ruglete en stund framover, advarer Knudsen:
- Vi ser at det fremdeles er sårbart. Før vi kan si at dette snur, så må vi ha ganske mange andre brikker på plass, sier han og legger til:
- Jeg tenker det vil bli urolig farvann her, det er forventningen.
På spørsmål om hvilke brikker som må på plass, sier Knudsen at man må få signaler fra inflasjonen om at rentetoppen er her.
- For når rentetoppen er her, hva er neste utvikling? Jo, da er neste utvikling rentekutt, en normalisering, da skal det bli lettere forhold. Og da får du mer optimisme inn i markedene. Det er nettopp det krona er avhengig av.