Kraftig kronesalg-kutt

Fredag ble det klart hvor mye norske kroner Norges Bank skal selge i juli. Sentralbanken har besluttet å selge kroner for én milliard kroner per dag, ned fra 1,3 milliarder kroner.

SKREKK-KRONA: Norges Banks kronesalg har blitt trukket fram som en av grunnene til at krona er så svak. Foto: Berit Roald / NTB
SKREKK-KRONA: Norges Banks kronesalg har blitt trukket fram som en av grunnene til at krona er så svak. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en videre reduksjon i kronesalgene, og vi vil trolig se en fortsatt redusering i kronesalgene framover, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken, til Børsen.

Tallet som kom fram i dag, vil ha en støttende effekt på krona, ifølge eksperten.

- Oljeskattekontoret la tidligere i dag fram anslag for hvor mye som betales av oljeskatt i år, og de tallene har om lag blitt halvert fra i fjor. Det gjør at forventningen til kronesalget nå blir lavere. Dette bidra til å støtte opp under en sterkere krone, sier Knudsen.

- Lite å si

Kronesalget har blitt trukket fram som én av grunnene til at den norske krona har blitt så svak, ettersom sentralbanken har solgt mer kroner de siste månedene enn det som er vanlig.

Kronesalget fra Norges Bank skyldes at oljeselskapene betaler skatten sin i norske kroner, men får inntekter i utenlandsk valuta. Dermed må oljeselskapene kjøpe norsk valuta.

I mai gikk kronesalget noe ned, til 1,3 milliarder kroner hver dag, men såpass lite at den norske krona i et øyeblikk svekket seg ytterligere. Siden tok krona igjen det tapte, og det viste seg at kronesalget ikke hadde stor effekt på kursen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.