- Dette er en videre reduksjon i kronesalgene, og vi vil trolig se en fortsatt redusering i kronesalgene framover, sier Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken, til Børsen.
Tallet som kom fram i dag, vil ha en støttende effekt på krona, ifølge eksperten.
- Oljeskattekontoret la tidligere i dag fram anslag for hvor mye som betales av oljeskatt i år, og de tallene har om lag blitt halvert fra i fjor. Det gjør at forventningen til kronesalget nå blir lavere. Dette bidra til å støtte opp under en sterkere krone, sier Knudsen.
- Lite å si
Kronesalget har blitt trukket fram som én av grunnene til at den norske krona har blitt så svak, ettersom sentralbanken har solgt mer kroner de siste månedene enn det som er vanlig.
Kronesalget fra Norges Bank skyldes at oljeselskapene betaler skatten sin i norske kroner, men får inntekter i utenlandsk valuta. Dermed må oljeselskapene kjøpe norsk valuta.
I mai gikk kronesalget noe ned, til 1,3 milliarder kroner hver dag, men såpass lite at den norske krona i et øyeblikk svekket seg ytterligere. Siden tok krona igjen det tapte, og det viste seg at kronesalget ikke hadde stor effekt på kursen.
Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, mener imidlertid at kuttet i kronesalget som ble kunngjort i dag, har lite å si for kronekursen.
- Vi hadde en forventning på litt under 1300 millioner. Selv om disse tallene er noe lavere enn forventet, er de ikke veldig overraskende, sier han til Børsen.

Kraftig kronefall: - Urolig farvann
Påvirker prisveksten
Det siste året har krona svekket seg nesten 20 prosent mot de store valutaene dollar og euro. For nordmenn flest betyr det dyrere ferier i landene som bruker disse valutaene, i tillegg til at mange selskaper får økte kostnader på import.
Norske selskaper som derimot eksporterer til utlandet får høyere fortjeneste på grunn av kursdifferansen.
At krona er svak bidrar også at det er vanskeligere å få ned prisveksten, som i lang tid har vært langt høyere enn målet på to prosent. Sentralbanken har som oppgave å styre inflasjonen, og nå få den ned. Det gjøres gjennom renteoppganger, som skal senke forbruket til nordmenn, og dermed kjøle ned økonomien.

Advarer: - Kan svekke kronekursen
Dersom krona fortsetter å svekke seg, kan det derfor bety at renta skal ytterligere opp.
Valutamekler Bjørn Sivertsen i Sparebank 1 SR-Bank sier det er små utslag i markedet så langt etter dagens tall.
- Men det virker fornuftig at Norges Bank velger å redusere kronesalget i en måned med tynnere likviditet.
Petroleumsskatten er estimert til 433 milliarder kroner i 2023. Det skulle indikere for å selge rundt 1300 millioner kroner per dag framover, ifølge Sivertsen.
- Med tanke på hva som er solgt av valuta så langt i år, ser vi for oss fall i det daglige kronesalget utover høsten.