Detaljhandelen:

Kraftig nedtur for dagligvarer

Ferske tall viser fall i detaljhandelen for tredje måned på rad.

FALLER: Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021. Et stort fall i dagligvarebransjen er hovedårsaken. Foto: Lise Åserud / NTB
FALLER: Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021. Et stort fall i dagligvarebransjen er hovedårsaken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med hele 3,8 prosent fra juli til august 2021, viser sesongjusterte tall fra SSB. Fallet er det største på indeksen siden desember 2020.

Hovedårsaken var et stort fall i dagligvarebransjen, som hadde en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum på 5,8 prosent fra juli til august. Næringen står for rundt 39 prosent av omsetningen i detaljhandelen, skriver SSB.

- Nedgangen for dagligvareforretningene nå har antagelig sammenheng med gjenåpningen av samfunnet, som gjør at flere spiser ute på restauranter og i kantiner. I tillegg er det blitt lettere å dra over grensa til Sverige for å handle, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

Under coronakrisa har imidlertid dagligvarebransjen omsatt på et mye høyere nivå enn før, med den største toppen i 2020. Nedgangen har derfor vært ventet.

Nedgang i salget av drivstoff, samt et fall for butikker med salg av sportsutstyr, bidro også til å trekke totalindeksen ned i august. På den andre siden var det en økning i salget av klær.

- Endringene i nordmenns handlemønster har ført til store utslag i de sesongjusterte tallene, og omsetningsvolumet i detaljhandelen ligger fortsatt langt over nivåene som var før pandemien. I takt med at samfunnet nå åpnes helt opp forventer vi at deler av disse endringene reverseres, fortsetter hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer