Kraftig nødrop: - Nå er det krise

USAs handelsminister Gina Raimondo slår alarm om den globale mangelen på databrikker.

PREKÆR SITUASJON: En rekke faktorer og hendelser i kjølvannet av coronapandemien har sørget for at store deler av verdenshandelen er nede i knestående. Den globale forsyningskrisen fører til at selskaper verden over sliter med å levere alt fra leker til datamaskiner. Illustrasjonsfoto: Carlos Avila Gonzalez / San Francisco Chronicle / Polaris / NTB
PREKÆR SITUASJON: En rekke faktorer og hendelser i kjølvannet av coronapandemien har sørget for at store deler av verdenshandelen er nede i knestående. Den globale forsyningskrisen fører til at selskaper verden over sliter med å levere alt fra leker til datamaskiner. Illustrasjonsfoto: Carlos Avila Gonzalez / San Francisco Chronicle / Polaris / NTB Vis mer
Publisert

- Hver eneste bedrift vi har snakket med har enten sagt opp et betydelig antall arbeidere eller permittert tusenvis av ansatte. Det skyldes rett og slett mangelen på halvledere, uttalte USAs handelsminister Gina Raimondo etter et besøk i Detroit denne uka, ifølge CNN.

Den globale mangelen på databrikker - også kalt halvledere - har gitt en sterkt lammende effekt på produksjonen av alt fra forbrukerelektronikk til biler.

Særlig sistnevnte industri har fått kjenne de brutale konsekvensene av situasjonen. I september falt blant annet nybilsalget til det laveste nivået siden 1995, noe som tilskrives mangel på databrikker.

- Stenger

I oktober varslet Renault alene at de venter å produsere 500 000 færre kjøretøy enn planlagt i år på grunn av den globale databrikkemangelen. Samme måned ble det kjent at Apple venter å redusere produksjonen av den nyeste iPhone-modellen med 10 millioner enheter - av samme årsak.

Og skal man tro ekspertene ventes krisa å vare «til langt ut i 2022».

USAs handelsminister slår nå alarm, og mener det er kritisk å få på plass en umiddelbar ordning som sikrer en kraftig økning i produksjon av den viktige bestanddelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.