Kraftig økning fra siste uke

Nå stiger ledigheten igjen. - Gjør meg urolig, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

ØKER: Den økte ledigheten siste uka har én viktig årsak. Foto: Ørn E. Borgen, NTB
ØKER: Den økte ledigheten siste uka har én viktig årsak. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall arbeidssøkere har økt med 6 000 siden forrige uke, ifølge tall som Nav legger fram tirsdag.

Dermed er det nå registrert 194 000 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Økningen har én viktig årsak, framholder Nav-sjef Hans Christian Holte:

- Den kraftige økningen skyldes i stor grad flere permitteringer som følge av strengere smitteverntiltak blant annet i Oslo, Bergen og Viken. Den siste uka har i snitt én ny person registrert seg som arbeidssøker hos Nav hvert minutt, sier Arbeids- og velferdsdirektøren i en pressemelding fra Nav.

- Knalltøff situasjon

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) slår fast at dette er store tall.

- Det er en kraftig økning. Det gjør meg urolig. Vi har sett et trendskifte de siste ukene. Etter tiltakene i vår kom mange tilbake i jobb, men nå opplever flere permitteringer og utrygghet igjen, sier han til Børsen.

- Dette er ikke noe noen har ønsket. Men vi har gode ordninger på plass og Nav er godt forberedt på en økning i dagpengesøknadene, tilføyer han.

- Hva vil du si til alle som nå er permittert?

- Det er selvsagt en knalltøff situasjon. Jeg vil oppfordre dem raskt til å kontakte Nav og søke om dagpengeordninger. Vi har også etablert en forskuddsordning for dem som trenger penger med en gang. Og vi forlenger ordningen med forhøyet sats på dagpengene, sier Asheim.

6,9 prosent

106 700 personer er registrert som helt ledige hos Nav, ifølge foreløpige tall. Dette utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er på 121 500 personer, eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

I tillegg er 73 100 personer registrert som delvis arbeidsledige. Totalt er dermed 194 600 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav, noe som utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken.

Oslo topper bølgen

Hele 4 800 av de nye i ledighetskøen er permitterte. Av disse er 400 delvis permitterte, mens resten er helt permitterte. Til sammen er nå 2,1 prosent av arbeidsstyrken permittert.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Oslo topper permitteringsbølgen med 2 000 nye permitterte, fulgt av Viken med 1 200 personer og Vestland med en økning på 600 permitterte.

Økningen er størst innen reiseliv og transport og deretter serviceyrker. Nav slår fast at økningen må sees i sammenheng med strengere smitteverntiltak, blant annet skjenkestoppen i Oslo, Bergen og deler av Viken.

Spesielle bransjer utsatt

Asheim sier til Børsen at det er for tidlig å svare på om ordningen med forhøyet dagpengesats vil bli forlenget når den utløper i mars.

- Bør de som er permitterte nå omstille seg og søke nye jobber?

- Vi var forberedt på at det ville komme en økning som følge av skjerpede smitteverntiltak med permitteringer som en konsekvens. Økningen ser vi spesielt i restaurantbransjen, hos treningssentre og i reiselivet. Det er altså skjerpede tiltak som har rammet bestemte bransjer hardt. For disse er det ingen grunn til å se seg om etter nye jobber, men det er selvsagt en vurdering hver enkelt må gjøre, sier arbeids- og sosialministeren.

Tiltaksplasser etterlyses

Rigmor Aasrud, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, krever raske tiltak.

- Dette er svært bekymringsfullt og må svares med umiddelbar handling. En ledighet som fester seg på høyt nivå vil ta lang tid å kjempe ned. Denne krisa er ikke over. Nå trenger vi flere tiltakspasser, mer penger til kompetanse og målrettede tiltak mot næringer som sliter, sier Aasrud til Børsen.

- Det at mange står lenge utenfor arbeid er ille for samfunnet, men krise for de menneskene som opplever dette. At høyreregjeringa kan prioritere 1,37 milliarder kroner til kutt i formuesskatten midt i en slik arbeidskrise er helt uforståelig, framholder hun.

I løpet av forrige uke fikk Nav 12 100 nye søknader om dagpenger. Det er 4 500 flere enn uka før, og det høyeste nivået siden april.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer