En økning i inntektene på 22 prosent dro Nordeas driftsresultat opp til sterke 1,72 millioner euro i andre kvartal.
Samtidig er det stadig flere som sliter og som frykter for egen økonomi, kan leder for privatmarked i Nordea, Randi Marjamaa fortelle i dette intervjuet med Børsen.
- Veldig mange har fortsatt sparebuffer fra pandemien, arbeidsledigheten er lav og det går generelt godt i norsk økonomi. Men det er større strekk i laget. Det er en økende bekymring for hva som venter, sier Marjamaa til Børsen.
- Vi ser at prisstigningen og rentehevingene begynner å bite, legger hun til.
Søker avdragsfrihet
Samtidig som Nordeas inntekter og lønnsomhet vokser, er det altså flere kunder som kontakter banken med klump i magen.
Prisstigningen her i landet er for tida på 6,4 prosent, noe som betyr at årets lønnstillegg er i ferd med å bli spist opp, kunne Børsen nylig fortelle. De fleste økonomer venter dessuten at rentene skal ytterligere opp, og dermed blir boliglånet enda dyrere.
- Vi har en økning på 30 prosent i møter med kunder som er bekymret. De høye strømprisene fra forrige vinter sitter fortsatt i minnet, samtidig som prisene og rentene stiger. Det kan bli en krevende høst for mange, sier hun.

- Ikke dette vi så for oss
Antall kunder som søker avdragsfrihet på boliglånet er opp 50 prosent sammenliknet med fjoråret.
- Det er fortsatt under nivåene fra før coronapandemien, men det er en stigende bekymring, sier Marjamaa.
Strenge regler
Nordea-toppen sier at fire av fem kunder som søker om avdragsfrihet får innvilget søknaden, tross ganske strenge regler i utlånsforskriften.
- Du må ha 60 prosent sikkerhet i boligen, og det skal være utløst av en uforutsett situasjon som forventes å være avklart innen et halvt år. Men heldigvis finnes det også andre verktøy i kassen. Et boliglån er noe du skal leve med i mange år, så det er viktig å finne varige løsninger. Mange må ha en gjennomgang av utgiftene. Endret avdragstid er også en mulighet, sier Marjamaa til Børsen.
På den annen side er det også en økning i antall kunder som selv tar føre var-grep, legger hun til.
- Antall spareavtaler har økt med 19 prosent sammenliknet med fjoråret. For mange er 4 prosent risikofri avkastning en god avtale. Sparing øker med 4 milliarder kroner, fastslår Marjamaa.
Rentetopp ikke nådd
Nordea-økonomene anslår at Norges Bank ikke er helt ferdig med rentehevingene. En rentetopp på 4,25 prosent antas, ifølge Nordea, som det mest sannsynlige scenarioet nå. Dette kommer på toppen av den doble rentehevingen fra Norges Bank ved inngangen til sommeren.
- Vi må anerkjenne at det er strekk i laget nå. De aller fleste har det bra, og klarer å håndtere dette. Med et justert forbruk, vil de aller fleste lande greit på beina. Men det er grupper som ikke har det så enkelt, for eksempel kan de som ikke klarte å legge seg opp en buffer under pandemien være mer utsatt, sier Marjamaa.

Advarer: - Vil være uheldig
Nordeas tall og oversikt over kortbruk viser at brorparten av oss både har bevilget oss ferie i sommer, brukt brukbart med penger og samtidig klart å sette av penger til det som kan bli en trangere høst.
- Fundamentet i norsk økonomi er at vi fortsatt har lav arbeidsledighet. Men det er viktig å følge med på utsatte sektorer og grupper framover, og vi skulle gjerne sett at det ble gjort endringer i utlånsforskriften. Den ble laget under helt andre forhold enn det som råder nå, sier Marjamaa.
Urolig farvann
At Nordea - og banksektoren generelt - tjener gode penger samtidig som mange av kundene opplever at det er litt trangere, er noe Nordea-toppen nikker til.

Skjebnetall: - Norge i alvorlig situasjon
- Er det en selvmotsigelse her, at bankene tjener ekstra gode penger i det som er trangere tider for mange?
- Bankmarkedet reflekterer økonomien, og generelt går det jo godt. Så er det en usikkerhet framover, knyttet til både inflasjon og rentetopp. Det må håndteres, og det er utrolig viktig med solide banker i urolig farvann. Dessuten har vi bak oss en lang periode med nullrenter, og på toppen av dette har bankene fått nye oppgaver som å følge transaksjoner og jakte på hvitvasking. Der ligger de økte utgifter.
I Norge har Nordea hatt et tilsig av nye kunder det siste kvartalet, nærmere bestemt 1580 nye bedriftskunder og 14 500 nye privatkunder.
Styringsrenta er for tida 3,75 prosent.
Lurer du på hva boliglånet ditt vil koste deg i måneden med ytterligere 0,5 prosentpoeng (noen mener renta skal enda høyere opp), kan du sjekke DinSides rentekalkulator her.